neljapäev, 1. märts 2018

pidu #ev100

Tere, sõbrad! Kuidas elate? Kas külm ikka näpistav veel? Suur Moskva külm jõudis ka meile - tõi ilusa päikese ja täna hommikul oli ka lumi maas, nüüdseks on muidugi +6 kraadi ja tagasi vihmapilve sees. Aga ei ole viga on lootust, et ühel päeval saab perenaine oma taimed rõdule panna.  
Eelmisel reedel oli perenaisel koolipäev ja peremehel tööpäev. Õhtul sõitsid jalgratastega toidupoodi ja varusid laupäevaseks peoks süüa. Perenaine pani ka leiva juuretise valmima.  
Laupäeva hommikul ärkasid nad varakult. Perenaine hakkas kohe küpsetama, sest ahi on väike ja aega kulub kaua. Peremees lõikus kartulisalati kraami. Lõpuks valmisid lauale kaks rukkileiba, kaerahelbeküpsised, viineripirukad ja kartulisalat. Lisaks veel juurvilja sekser smetana tipikastmega, suitsuvorst ning heeringas sibula ja hapukoorega. Ainult hapukurgi unustasid nad lauale panemata. Kella 18 ajal saabusid järjest külalised. Külalisi oli Lätist, Ecuadorist, Brasiiliast, Itaaliast, Hispaaniast, Kõrgõstanist, Rumeeniast, Pakistanist.... aind ühtegi prantslast ei õnnestunud kohale meelitada. Pidu läks igati korda, võeti pits viina või Vana Tallinnat ka. Peremees pani külalised ka Eesti hümni laulma - üllatavalt hästi said hakkama. Tutvustasime ka eesti muusikat (Metsatöll oli väga pop) ja kultuuri (saunakultuuri loomulikult- kahjuks küll ainult videost, aga see on neile ikka kahtlane, et higised paljad mehed koos väikses ruumis).  Peo lõpus mängisime veel kaarte viimaste külalistega ja nautisime lihtsalt olemist. Uhke on olla eestlane ikka! Paljud kurtsid, et neil ei ole sellist riiki, kelle ees olla patrioot või, et isamaa ei oma lihtsalt neile sellist tähtsust. 
Kallis Eesti oled meile väga armas ja ühel päeval tuleme me tagasi, sest kuskil mujal ei ole parem kui kodus. Hindame su lihtsust ja kiirust ja innovaatilisust. Oled avameelne ning alati avatud diskussioonile. Eestlane olla on uhke ja hea!  PS! Siiralt loodan ka, et taastad oma lihtsa ja toimiva maksusüsteemi, kus iga inimene mõistab, kui palju ta sel kuul makse maksma peab. Kahjuks sotsialism ei tee kedagi rikkaks.... PPS!Aastapäeva etendus oli vinge! Lihtsalt kurb on, et me ei tunne kõiki eesti kultuuri tegijaid ega nende tekste. 
Pühapäeval me vaatasime pannkooke süües etendust ning kuulasime ka presidendi kõnet - kõne oli väga hea ja presidendi paar oli kenasti rahvuslikult riides. Lisaks käisid peremees ja perenaine jalutamas, aga mina jäin diivanile (peost saadik olen tegelikult ma diivanil ega vist siit enam voodisse pääse). Õhtul peremees kuulas perenaise ettekannet prantsuse keeles ja aitas seda paremaks muuta. 
Esmaspäeval läks perenaine kella 8 kooli, peremees veidi hiljem tööle. Kell 12 sõid koos lõunat ja hiljem istusid päikest võtma. Neist möödusid hispaanlased ja naersid, et põhjamaalased juba võtavad päikest, ka miinuskraadidega :) Noh eks seal oli ju oma tõsi sees, kuskilt peab oma D-vitamiini kätte saama ju. Pärastlõunal perenaine esitas oma ettekannet ja suutis isegi enam-vähem rääkida, paberit ei vajanud ja pani prantsuse keele õpetaja eestit igatsema oma ilusa ID-kaardi ja E-riigi pärast. Neil on ID-kaardiks 2x suurem lamineeritud paber.  Õhtul sõid kiirelt ja läksid joostes ronima. Kella 21 kodus, siis pessu ja magama. 
Teisipäeva hommikul oli perenaisel vaba hommik. Peremees oli tööl, sai lõpuks jälle oma juhendaja firmast ühendust ja arutasid u 2h peremehe edusamme. Tuleb välja, et on teine isegi teinud tööd. Pärastlõunal läks ka perenaine kooli, siis kui supp oli keedetud ja ahjuliha küpse. Õhtul peremees tuli oma prantsuse keele tunnist kuskil 20.30 ajal. 
Kolmapäeval peremees lahkus tööle kuskil 9 ajal, perenaine läks kooli kella 10.  Lõunal oli perenaine kodus ja pärastlõunal läks uuesti kooli. Peremees oli tubli tööl, jutustas oma ülikooli juhendajaga ja panid edasise plaani paika. Õhtul saabusid ühel ajal, sõid suppi ja seedisid hetke. Siis hakkasid soojendusharjutusi tegema ning kella 19 ajal jooksid ringiga jõusaali, sest peremees oli kogemata esmaspäeval oma talgikoti unustanud boulderingu saali. See ootas teda seal kenasti. Jõusaalis tegid 40-45min trenni raskustega ja siis peremees läks seinale ronima sõbraga ning perenaine jooksis koju pessu. Peremees saabus kella 22 ajal, sõi veel kiirelt ja siis magama (pesi ka end muidugi, sest perenaine ütles, et mine dušši alla sa haised). 
Neljapäeval/täna läks peremees tööle ja perenaine hakkas koristama ja pesu pesema. Lumi oli maas ja perenaine viis vaiba rõdule lume kätte puhastama ja mõtles, et küll selle suure külmaga Eestis oleks saanud kõik vaibad, tekid ja padjad õue viia ja  hästi puhtaks teha. Suures koristamistuhinas unustas ta süüa hommikust ja jooksis lõunal peremehega kokku saama. Läksid SUMPPSi, so ülikooli kliinik, kus on üliõpilastele pereasti ja-õe vastuvõtt. Nad uurisid, kas saavad teetanus vastu vaktsineerida, sest perenaine oli ammu unustanud selle ja peremehel oli ka vaja uus teha. Peremehel on tervisekindlustus, aga ta ei õpi Unisverstite de Nantesis ja tema sai omale retsepti, et apteegist osta vaktsiin ja siis tagasi tulla vaktsineerima. Perenaine aga sai kohe vaktsiini, tal küll ei ole veel tervisekaarti, aga ta on UNi üliõpilane ja siis sai selle seal tasuta tehtud. Toredad inimesed seal(mõistsid isegi perenaise vigast prantsuse keelt). PS! Järgmine teetanuse süst on neil siin Prantsusmaal 45aastaselt ja siis 65a ja siis iga 10a tagant. Peremees peab veel millalgi sinna tagasi minema, et süsti saada. Pärast sõid nad lõunat ülikoolirestoranis, kus päevapraad+magustoit+eelroog on 3.25 eurot. Peremehel ei andnud rahu ja sõitis korra veel kliinikusse, et uurida, kas tõesti perenaine ei pidanud midagi maksma, ei pidanud. Peremees läks tagasi tööle ja perenaine sammus pagarist toodud baguette'dega kodu poole. Pani veel ühe masinatäie pesu kuivama ja puhkas veidi. Lõpuks kosus end, sõi kooki ja jõi teed ning aitas mul blogi kirjutada. Õhtul tulevad vb ka külalised - sakslane oma neiuga jäävad ööseks. 
Teile aga päikest ja nautige oma imelist talve! 
Teie Peedo

English:
Hi, guys! How are you? We are good. We had a big celebration on Saturday. Our little country is 100 years old. We had a party at our place and my hostess cooked black bread, oatmeal cookies and little sausage pies. We had also potato salade/ Kartoffelsalat - mister T cut it. We had friends from Latvia, Spain, Brasil, Romenia,  Kyrgyz, Pakistan... unfortunately we couldn't persuade any french people to join us. But party was real fun, we enjoyed it and we were so honoured that so many of you could come and celebrate #EV100. Thank you!
Mister T is been good at work, progress is been good and soon there will be a big meeting for all the supervisors here and in the company. This should be in the middle of March. 
My hostess is improving also, she made her first presentation in french. It was (suprise-suprise) about estonian symbols. It went well, she remembered what to talk about.  
On Monday they went climbing and on Wednesday they went to the gym, after mister T climbed on the wall with his friend, but my hostess came home.  
Today mister T went to work and my hostess started cleaning the house. When she finished she hurried to meet mister T so that they could go together to the SUMPPS, it's the clinic for students in Petit Port. They needed their tetanos vaccines renewed. My hostess got her vaccine, but mister T has to go the pharmacie and buy his and then return to the clinic. Mister T is not the student of Universite de Nantes, but Ecole Centrale Nantes that's why he didn't got it immediatley. My hostess probably got it also because she doesn't have her card vitale yet. Anyways all good and hopefully mister T will return there also and will have his vaccine done. 
And it snowed here.. again. Hopefully it is the last time because my hostess would really like to put her plants on the balcony.
Okay take care!
Peedo

EV100 puhul sinine taevas/ the blue sky on the 24th of February

Meile toodi läti leiba, porgandiga, väga maitsev/ Latvians brought us latvian black bread with carrots, very delicious.

Päevitan/sunbathing
The little Russian store

Vene poest ostetud kraam/ the stuff from the russian store

perenaine hoos/ my hostess in her usual cooking and cleaning state

kerki-kerki leivakene/ The bread is ready to start rising before cooking
Kaerahelbeküpsiste tegu esimest korda elus/ baking oatmeal cookies


#eestiminut / estonian minute at 13 o'clock

Pidulaud/Food
Sõbrad/ Friends thank you for coming!

Patrioot eesti lipu värvides/ the patriot with her clothes in colors of estonian flag
Kus on peremees?/ Where is mister T?

Väike õnnetus, ei maksa taimi liigutada korruste vahet/ there was an accident - she moved the plants between the floors and that is the result.

Pärast ilusat päikselist ja karget ilma saabus lumi ja tõi endaga pilved kaasa/ After very nice sunny week, there is snow and clouds again. It melted obviously

See on nüüd minu paik, voodisse enam ei lasta ja kahtlustan, et nad tahavad mind pesta/ This my space now, no more bed and I suspect they want to give me a bath






 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar