neljapäev, 15. märts 2018

Seiklused ülikoolilinnakus: kes leiab avatud ukse saab kooli minna....

Terekest! Kuidas teil läheb? Etteütlus kirjutatud?Pean ütlema, et mina ei suutnud kirjutada, perenaine kirjutas tagant järgi enda huviks, aga kurtis, et on aeglane kirjutaja ja tegi üsna palju vigu seetõttu. Peremees luges etteütlust ja nentis, et raske on see emakeel. 
Aga meie nädal siis: reedel puhkasin kodus, peremees ja perenaine saabusid ka õhtul, enne käisid koos pagaris saia järel. Ilm oli super ilus õhtul, soe ja päikseline, täitsa kevadine. Perenaisel tekkis sellest suur kevadpuhastus tuhin ja siis ta sulatas külmkappi ja puhastas seda, peremees aitas asju nihutada. Lõpuks pesid põrandad ka ära. 
Laupäeval oli neil siis hea minna toidupoodi, sest külmkapp oli kenasti puhas ja tühi. Hiljem sõid ja otsustasid minna linna peale. Perenaine jooksis veel päikeseprillidele järgi, sets ilm oli olnud jälle mõnus soe ja päikseline. Linna jõudes hakkas loomulikult sadama, õnneks algul tibutas kergelt. Nad vaatasid LU küpsisevabriku torni ja käisid sees ka. Seal on väike raamatupood, baar-restoran ja õhtuti on seal peod või teatri etendused. Siis jalutasid mööda rohelist turisti joont chateau de Ducs ümber (kindlus linnas), seal oli vahva park lastele ja purskaevu ala, mis on oma olemuselt vee peegel. Edasi jalutasid kindluse müüridel ringi ja nautisid linna vaateid. Ja edasi hakkas padukat sadama ning neil ei olnud seekord midagi vihma kaitseks kaasas (Murphy seadus) istusid veidi kindluse juures vihma varjus, aga siis otsustasid, et lähevad kohvikusse sööma. Kohvikusse jõudes olid nad läbi märjad, aga kohvikus oli mõnus hubane. Söök oli ka super maitsev olnud. Ja loomulikult jäi vihm järgi kui nad kohvikus olid  ja kui nad kohvikust lahkusid hakkas uuesti tibutama. Nad otsustasid koju tagasi tulla ja nautida õhtut rahulikult koos minuga. 
Pühapäev oli üsnagi tavapärane, sest algas pannkookidega. Edasi tegeles iga tegelane oma asjadega, peremehel oli natuke tööd teha enne äraminekut, perenaine valmistus koolinädalaks ning mina nautisin elu Löngströmiga vesteldes. 
Esmaspäeva varahommikul läks peremees rongile.Terve selle töönädala veedab ta Põhja-Prantsusmaal. Ilm oli väga tormine. Perenaine läks ka kella 8 kooli. Kõik oli väga asjalik ja tore oli jälle uuesti õppida. Õhtu tuli küll päike välja, aga ilm oli endiselt jube tuuline, niiet perenaine otsustas kõndima mitte minna ja üksi ronima ta ka ei viitsinud minna. Peremees jõudis väikeste viivitustega ka kenasti kohale firmasse, sõid perenaise tehtud kaerahelbeküpsiseid kolleegidega ja valmistus homseks suureks kokkusaamiseks. 
Teisipäeval peremees jäi veidi tööle hiljaks (põhjas need rongid lihtsalt jäävad koguaeg hiljaks), aga sellest polnud lugu. Kokkusaamine sujus kenasti prantsuse keeles aga arutati pisidetaile, niiet vist ollakse rahul peremehega. Perenaine läks hommikul kõndima ja nautis ilma - tuul oli vaibunud ja päike paistis. Käis pesus, sõi ja läks kella 13.30 kooli. Kooli ees kohtus oma  kursusekaaslastega ja sai selgeks, et kool on jälle blokeeritud. Kell 14 tuli kiri, et kool kinni, veidi hilja. Facebooki tuli teade alles kell 15 ja ekiri tuli alles kuskil kell 20 õhtul. Kooli sulgemine toimus juba kell 7 hommikul, aga ilmselt on liiga palju loota, et teavitamiseks saadetakse email kõigile tudengitele (muudest üritustest oskavad küll teavitada). Perenaine ja tema sõbrad läksid linna ja valisid baari, kus maha istuda ja sobitasid tutvust ja vahetasid kontakte, et saaks edaspidi lihtsamini infot vahetada. Tore oli olnud, sai palju uut teada ning igal ühel on oma lugu rääkida.
Kolmapäeva hommikul ei tulnud ühtegi emaili, et kool kinni on või on lahti, ainuke kiri oli, et kuskil toimub mingi koosolek arutamaks, kuidas ülikoolis paremini dialoogi pidada. Perenaine läks kooli vaatama, endiselt sama seis, uksed kinni ja uued kirjad juures. Teised ka, kes kohal käisid läksid kurvalt tagasi koju. Hommikul oli ilmunud ka selline artikkle https://www.ouest-france.fr/pays-de-la-loire/nantes-44000/nantes-les-etudiants-appellent-bloquer-la-fac-mercredi-14-mars-5618835 Keskpäeval saime kirja, et õhtul klass toimub, lihtsalt tuleb läheneda teisest väravast ning avatud uks on ära peidetud. Tänu teistele tudengitele leidsime õige ukse ja õhtune tund sai peetud. Õhtul kirjutas perenaine oma foneetika lektorile, sest jäi mulje, et see uks oli ka hommikul lahti, lihtsalt meile ei jagatud infot. Kirjavahetusest selguski, et asi just nii oligi ning olime ise rumalad, et ei teadnud, kust sisse tulla ning väidetavalt levitati infot tudengite seas. Ja heideti ette, et üks õpilane leidis sisse pääsu ju, kuidas meie mitte. Tema aga sai infot juhuslikult ühelt teise grupi tudengilt ja kahjuks ei olnud ta veel meie whatsappi vestluses, et ta saaks meiega infot jagada. Perenaine oli pehmelt öeldes pahane ja kirjutas e-kirja administratsioonile küsimaks, kus seda infot levitati ja millal ning kuidas siis ikkagi info ei jõudnud meieni (ta tegi seda kenasti, sest ta ei oska prantsuse keelt nii palju, et pahasti öelda). Nad kõik maksavad oma kursuste eest ja eelmisel blokaadi korral jäid kõik oma tundidest/rahast ilma. Seekord kirjutatakse ka ametlik kaebus, kus kõigi allkirjad all (see on kõigi tudengite initsiatiiv). Siinses ülikoolilinnakus on mitu ülikooli, aga ainult Nantesi ülikool on see, kus tekivad sellised probleemid (peremehe koolis alati kõik korras, ka ärikoolis). Kui ülikool võtab raha vastu, siis ta peab ka suutma võimaldada tudengitele lubatud õppimisvõimalused. 
Neljapäeval on perenaine kodus ja aitab mul kirjutada ja hiljem loeb oma uut pranstsuskeelset raamatut, äkki tuleb paremini välja. Peremees on teist päeva laboris katseid tegemas, enda sõnul koopas, kus levi puudub. Tal vist kõik edeneb kenasti ja loodetavasti saavad kõik testid tehtud, siis peremees saab raportitega edasi maadelda. Homme hilisõhtul saabub peremees koju, vast siis saab perenaine jälle paremini magada ka. 
Loodan, et teil kõik hästi :)
Kallistan!
Peedo

ENGLISH:
Hello! How are you? Well we are fine. Yesterday there was a day for our mother language and as a tradition there was a possibility to hear radio and write a dictation in estonian. It is always so complicated and then we always realise that our own language is too hard. French grammar is nothing compared to estonian. My hostess tried to do it after, but she failed because she is a really slow writer. 
On Friday my hostess started with spring cleaning because it was really warm and sunny. Mister T prepared for his week in the company. On Saturday they went to the city center to do some sightseeing because my hostess didn't remember the sights anymore. Before taking the bus she also run back home to get sunglasses. The weather was so nice and sunny. Of course by the time they got to city it started to rain lightly. They went to LU (le lieu Unique), followed the green line to chateau. They walked by Mirroir d'eau, park for children and back to chateau. On the walls of chateau you can enjoy the city views, so they did until it started to rain heavily. They decided to go eat and cancel the tour. They went to Au vieux Quimper to eat crepes. While they were eating the rain stopped and when they went back out it started to rain again - Murphy! So they came back home and had a nice quiet evening. 
Monday was nice - mister T went away and my hostess was in school. On Tuesday mister T had a big meeting which went well and it is going to be interesting to write a report about it because it was mostly in french. My hostess had a nice morning - it was a sunny day so she went out to walk. Then had a shower, ate lunch and went to school, except the school was blocked again since 7am and nobody thought about contacting them. At 2pm there was email saying that the classes are off - 30min too late. They were already there - they went to have petite biere in the city center. They exchanged contacts and had actually really good time. In the evening there was a letter from the university head that tomorrow there will be a meeting, but nothing about school being opened or closed. So the next day my hostess went to school and saw the school still blocked all the entrances looked blocked with trash bins and stools etc. There was also this news https://www.ouest-france.fr/pays-de-la-loire/nantes-44000/nantes-les-etudiants-appellent-bloquer-la-fac-mercredi-14-mars-5618835 Everybody else from her groupe left also. At noon they received a letter that the evening class is on and that we have to use the back gate and back door (there are atleast 5 doors in this building). Most of the groupe didn't even realise that there was another gate. But they found it and were able to learn grammar. In the evening my hostess wrote a letter to our phonetique teacher, because she had a feeling that the hidden door was open in the morning also and turns out she was right and one student found the way in so teacher was not in my hostess favour(teacher claimed that all the info was provided to us). The student who knew which door to use got the info from a friend in another language groupe and she wasn't in their whatsapp groupe yet so she couldn't share the info. They all have university email, but no info there. My hostess wrote a letter to administration about why there was no info and why they lost another class because there was no info. Yes all in french, it was a nice exercise. This school has some really good teachers, but the communication and attitude sucks. Probably no one will continue learning french there. 
Mister T has been doing test in the company and hopefully he can finish everything thats is needed. He enjoys again frites and the nausea after eating them. Also since he is in a regular hotel, he eats baquette and meats or pizza or hamburgers and all he can get quickly in the evening. On Friday he will return home and hopefully my hostess can sleep well again.
Take care!
Peedo
 
LU

Vaade LU hoone juurest linnale/ the view from LU to the city

Lastepark/ the kids park

Lahing /the Battle

Päikeseprillidega on elu värvilisem (napilt enne vihma)/ A pic with sunglasses just before the rain

Suurpuhastus - pealamp abiks valgustamaks külmkapi sisu/ Cleaning the fridge - headlamp helping to do it

Toit/Food

kooli värav teisipäeval/the school gate on Tuesday


ja protestijad parklas ilma nautimas/ and the protesters are enjoying the weather in the parking

le petite biere :)
kolmapäeva hommikul koolivärav ja kiri, et DELF B2 eksam on viidud teise kohta/ On wednesday the school gate and the sign saying that the DELF B2 exam is held somewhere else

Südaöö, oled just lõpetanud võõrkeelse kirja kirjutamise ja tahad lihtsalt voodisse kukkuda, aga vastad, et sa ju koristasid ja pesid pesu ka veel täna/ the moment at midnight when you wanna fall in to the bed, but you remember you did laundry today


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar