neljapäev, 22. märts 2018

Vaikselt hiilib kevad, aga seniks lähme kinno

Tere jälle! Kuidas kevad algas? Tean-tean ilus paks lumi sadas teil maha. Meil läks ka külmaks, öösiti -2 või 0 kraadi, päeval kuni 8kraadi sooja ja tuuline. Aga eelmisel reedel oli ilus ilm - päike paistis ja tuul ei olnud kõige külmem. Perenaine jalutas kooli, et siis avatada, et kool endiselt suletud. Sel korral olid seal ka õpetajad ja protestijad. Midagi mõistlikku ei saavutatud, tunnid jäid ära. Perenaine koos oma kursusekaaslasega suhtles ka protestijatega, et neid mõista. Kaks nädalat tagasi võeti vastu neil selline seadus, et 15aastasena peavad nad oskama ennustada, kelleks nad saada soovivad, kui valivad vale suuna, siis väidetavalt selle tunnistusega teistesse suundades enam üle minna ei saa, aga kõige suurem probleem on siiski see, et 15a noor ei tea, mis ta soovib. Reaalsus on aga see, et ka 25aastaselt ei pruugi kõik teada, mida õppida. Kõik soovivad ülikooli minna, aga mina arvan, et kõik ikka ei pea ülikooli minema. Seal protestijate seas oli ka üks noormees, kes suitsetas kanepit ja tuli rõõmsalt meie ette ütlema, et ta elu on nii raske, kuna eilse öö ta pidutses ning on maganud ainult 30minutit ja rõõmsalt raiskab minu raha. Ülikoolis suletakse alati ainult teatud osakonnad, puutumata jäetakse juura ja insenerid jm tõsised ja rasked alad - meie keelekursus asub aga sotsiaalteaduste majas ja seetõttu meie kannatamegi ja see, et meie maksame protesteerijaid ei huvita üldse. C'est la France! on ainuke vastus, mis siin prantslastelt vastuseks tuleb. Perenaine läks tagasi koju, vahetas riided ja läks jõe äärde jalutama ja ilma nautima. Tore ja soe oli, kevade moodi lausa. Enne koju minemist käis ka pagarist läbi. Peremees rabeles veel veidi töö juures oma asju teha ning pärastlõunal astus ta rongile, et Nantes'i tagasi sõita. Ta  jõudis kella 21 ajal õhtul, kui perenaine oli peremehe sõpradega tai restoranis söömas. Hea söök oli - Masaman vist! Muide tailased söövad kahvli ja lusikaga mitte pulkadega. Peremehel oli kaasas oma kastike käsitöö õlu - jõulukink firmalt.
Laupäeval käisid nad koos toidupoes trammiga, sest rattad on veel korda tegemata. Perenaine hoolitses oma taimekeste eest ja peremees parandas oma sinise jalgratta esirehvi. Peremees tegi ka süüa, sest tal oli söögi tegemise isu. Perenaine lubas ka. Väga hea söök oli - täidetud sibulad mmm! 
Pühapäeva hommikul olid jälle pannkoogid (see juba traditsioon), hiljem käisid õues ka - peremees jooksis veidi ja perenaine jalutas. Sõid hilist lõunat ning perenaine ravis peremeest ja õhtul kella 20 ajal olid nad kinos. Vaatasid koos sõpradega "La Ch'tite famille" - prantsuse film (subtiitreid ei olnud, ainult prantsuse heli), komöödia perekonnast, kes on pärit Põhja-Prantsusmaalt. Nende keel ch'ti on väga erinev prantsuse keelest, niiet pool filmi ei saanud ka prantslased aru, millest räägitakse. Aga see eest naeris üks armas vanadaam terve filmi ch'ti aktsendiga ja kogu saal oli lõbus :) Soovitame otsida filmi Bienvenue les Ch'tis - see on parem film.
Esmaspäeval läks perenaine kooli ja kool toimus tavapäraselt, sest esmaspäeviti tudengid alles mobiliseerivad end pärast rasket pidutsemist. Peremees läks ka enne 9 kooli. Kõik tavapärane tal ka. Õhtul läksid nad kinno vaatama "the shape of water" - filmikunstiliselt ilus film, lugu veidi liiga lääge muinasjutt, aga siiski tasus vaadata. Ah jaa siin oli kolm päeva Printemps du cinema festival, kus igas kinos maksis pilet vaid 4.- Seetõttu läks perenaine ka teisipäeva hommikul kella 10.40 ajal kinno koos oma kursakaaslastega. Vaatasid prantsuse keelset filmi "Les Tuches 3" - lihtne ja labane komöödia ja hea harjutus kuulamiseks. Pärast sõid kiirelt pitsat ja läksid 4h kooli õppima. Peremees käis tööl ja õhtul läks keeletundi linna. Õhtul koju saabudes oli perenaisel söök valmis - ahjukana riisi ja värske salatiga, lisaks järgmiseks päevaks kanasupp. 
Kolmapäeval oli kool blokeeritud jälle, aga seekord oli perenaine targem ja lähenes tagumisest uksest ja sai sisse, rahvusvahelistele tudengitele oli tehtud erand. Email saadeti ka napilt enne kooli jõudmist, et kust sisse saab. Foneetika õpetaja rääkis kinnitas, et eelmise tunniga oli probleem koolisüsteemis, aga seda kas tund järgi tehakse, sellest polnud juttugi. Esmaspäeval kirjutasid nad ka ametliku kaebuse ja ilmselt seetõttu direktor end liigutama ka hakkas. Lootus oma raha tagasi saada või tunde järgi saada on suhteliselt võimatu, aga proovima peab. Lõunaks tuli perenaine koju, sõi ja hakkas raamatut lugema (Les Mirables ehk Hüljatud lihtsas prantsuse keeles), siis tuli ka email, et õhtune tund jääb ära perenaisel, kuna õpetajal laps haige (vähemalt on seekord tunni ärajäämisel ka reaalne põhjus). Perenaine siis pikutas veidi ja siis koristas ülemise korruse ära. Kella 17 ajal jalutas peremehel kooli järgi, läksid koos pagarisse ja apteeki (peremehe vaktsiinile järgi). Kodus sõid kanasuppi, vahetasid riided ja läksid trenni raskusi tõstma. Peremees jäi ka ronima pärast, perenaine tuli koju pessu. Kell 22 jõid koos teed ja sõid veel midagi enne magama minekut. 
Neljapäev, 22.03 on suur üleriigiline streik - kõik, kes on Macron'i vastu, lähevad tänavatele ja lisaks on suuri probleeme rongiliikluses ja muus ühistranspordis. Neile meeldib ikka tänavatel karjuda. Peremees sai hommikul oma vaktsiini tehtud probleemideta, perenaisel on vaba päev ja seega neid see streik väga ei mõjuta. Tegelikult tundub, et ikka väga paljud prantslased enam ei usu streikidesse ja ei lähe enam tänavatele - võimalik, et manifestatsioonid hakkavad vaikselt välja surema (rõhutan vaikselt, aga noh tasa sõuad kaugele jõuad!). Lõunal käis peremees kodus, sest perenaine tegi ahjus kartuli-singivormi, salatiks riivitud porgand apelsiniga.
Hoiame pöidlaid,et homme perenaisel kool on ning kõik toimib tavapäraselt!
Peedo

English
Hey! How are you? Fine, thanks for asking :) No really, how is the Spring? Cold, I know - very confusing weather. So mister T got back Friday evening and my hostess was out eating Thai food with friends and he joined them. Very tasty food - restaurant Chaiyo near place du Cirque. 
On Staurday they went to food shop and bought everything they needed. In the evening mister T prepared the food, because he wanted to make stuffed onions. My Hostess was pleasantly surprised how good the looked and tasted, maybe she should more often let him cook :)
On Sunday my hostess made pancakes as usual. After that mister T got a physiotherapy seance. Then out for testing - mister T run a little and my hostess walked. After they ate a late lunch and at 8pm they were in the movies watching "La Ch'tite famille" in french without any subtitles. Didn't understand nothing at first but it went better and there was a adorable old lady laughing in a ch'ti accent. 
On Monday everi´ything was normal, my hostess had her classes and mister T went to school also. In the evening they went to the cinema again to see "the shape of water". It's a very nice movie, very beautiful, but the ending is a little bit too fairy tale like. 
On Tuesday morning mister T went to school and my hostess went to the cinema again, because the tickets were still 4 euros (Printemps du cinema is a national festival when all the tickets are 4euros for three days). She watched "Les Tuches 3" with her friends. It was a nice exercises for comprehension orale. After they had pizza for lunched and hurryed to classes. In the evening mister T went to his french class. My hostess prepared oven baked chicken and rice and also chicken soupe for tomorrow. 
On Wednesday the university was blocked again, but the administration finally did something and they made an exception for i-fle students. My hostess just needed to enter the hidden back door again. There was also an email just before the class (wow!). Mister T went to work also. My hostess came back at lunch time, she ate, read a book in french and then she received a letter from the teacher saying that the last class is cancelled because her child is sick (atleast a real reason to postpone a class). So my hostess took a nap and after that she cleaned upstairs and went to pick up her husband from work. They walk to pharmacy (he needed to buy his vaccine) and then they bought also 2 baguettes. At home they ate and aftre that changed clothes and went to the gym to do some weight lifting. Around 9pm my hostess returned, mister T stayed climbing. Before going to sleep they ate sandwiches and drank tea. 
Thursday, 22nd of March is a national strike day - everybody, who is against Macron, is on the streets shouting. The transport doesn't work and in the center-ville everything is closed. Luckily my hostess has a free day and mister T doesn't use the public transport, so for us it okay - shout if you want it doesn't bother us today. Mister T came home to have lunch, my hostess made oven baked potatoes and ham. Oh and mister T got his vaccine done without any problems also.
Take care and write us also ;)
Hugs!
Peedo
Reede hommikul pea paranduseks blokeerime kooli/ For hungover let's block the university

Uus sõber/my new friend

Nimedega on neil raskusi/They have troubles writing names correctly

Jõuluvana käis/ It's christmas!

uhke kokk/Proud chef

yumm

üleskutse Macroni vastu tänavatele tulla - ei, aitäh! /An invitation to everybody who doesn't like Macron to come on to the streets - no, thanks!

varjatud uks/ the hidden door

Minu arust on see vandalism/ I think it is vandalism
Peremees Valencienne restos õhtustamas/Mister T having dinner in restaurant in Valencienne

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar