pühapäev, 30. november 2014

Espańol ja muu õppimine

Perenaine õpib hispaania keelt - kõik kohad on hispaaniakeelseid silte täis - taldrik el plato, kapp el armario, voodi la cama, lamp la lampara, tool la silla, banaan la platana, la manzana õun jne. Tundub, et tal on lõbus. Peremeeski õpib sedasi veidi hispaania keelt.
Mõlemad on oma õppimisega suht hõivatud olnud. Perenaine käib iga argipäeva hommik 9.30 kuni 11.30 keeletunnis, kohale jõudmine võtab u 40min (15min kkiiret kõndi, 20min metrooga sõitu, 5min kõndi). Tal oli esimesel päeval kursusel 4inimest -35.a hollandi tüüp (audio insener vms), 28.a ungarlanna (Bcn-is, sest ta tüüp mängib siin jalgpalli), 18.a islandilt lapsehoidja. Esimesel päeval ei võinud inglise keeles küsida midagi - valitses tõeline hämming. Järgmine päev teine õpetaja ja palju mõistlikum, kõik küll hispaania keeles, aga kui ei saa aru ikka, võib inglise keeles küsida. Ja nendega lisandus poole tunni pealt 15.a hiina kutt, kes mängib siin jalgpalli. Tal on väga raske inglise keelt räägib ka väga vähe, lisaks on ta noor ja ilmselt ise ei maksa selle kursuse eest, mistõttu on kohe näha, et kursuse vanakesed võtavad asja palju tõsisemalt, st õpivad keelt, sest nad tahavad ja see on nende teenitud raha. Või siis kui 4päeva on sulle samu asju räägitud, siis peaks juba meelde jääma - aga 18.a ja 15.a need meelde ikka ei jää- justkui nad ei kuulakski, mis ümberringi toimub. Perenaine muidugi on oivik kah koos nende teiste vanurite...
Väljas on nad vähe käinud - vihma on sadanud ka palju. Üks õhtu käisid trenni tegemas - perenaine ajas peremehe välja jalutama ja hüppeid ja trepi jooksu tegema - perenaine ise aind jalutas (mäletate ta ei oska hästi mäest alla kõndida). Vähemalt said värsket õhku hingata ja mina neist puhata :) Ja üks päev käis perenaine 2 india tüübiga õhtu jalutamas, sest peremehele ei meeldi jalutada ja ta tahtis vist üksi olla...
Kolmapäeval käis perenaine ühe toreda eesti neiuga kokku saamas - ta on olnud Barcelonas kuskil poolaastat, samamoodi otsis tööd. Igal juhul perenaine vahetas temaga mõnusalt kogemusi ja pärast tundis end jälle kohe kindlamalt - sai väärt infot (justlandedbcn.com) ja teadmise, et meid toredaid eestlasi on siin veel :) PS!Renate ja Viljo tehke väike kõrvalepõige enne Kolumbiat, saate keelt harjutada ja sõbrannadele külla tulla :D
PS! Latte maksis kohvikus vaid 1.35 !
Neljapäeval oli peremehel selle nädala viimane koolipäev ja ta sai oma vahetesti tulemuse teada - testi tegemast tuli, siis tahtis viina juua, sest arvas, et väga kehvasti läks - tulemus oli tema jaoks üllatavalt hea. Me perenaisega ikka usume temasse ja näeme, kui palju ta õpib, niiet me teadsime, et tal läheb hästi ;) Muide india poisid said peremehest vähem punkte, mis mõjus ka peremehe egole positiivselt. Koolis käimine tasub ikkagi ära ;)
Neljapäeva õhtu oli tore, istusime koos kõik, arutasime maailma asju - elu Indias, elu Eestis, usust, peredest. Indias on keelatud abielueelne seks - ometi nad siiski teevad seda- nii nad väitsid, kuigi ütlevad, et see on võimatu. Arvestades mitmekesi ühes majas elatakse, siis tundub võimatu küll. Ühe india tüübi kodus elavad koos vanaema-vanaisa, nende 3 poega oma naiste ja lastega, see teeb kokku 19inimest ühe katuse all?!?!! Ja nõbud on nende jaoks hoopis õed ja vennad. Lõuna-Indias kasvatatakse kohviube ja Põhja-Indias teed. Ka neil on varakult alkoholitarbimisega probleeme - üks india tüüp seletas, et oli 14.a kui isa jõi rummikoolaga, onu ka, vend, vanaisa jne niiet otsustas ka juua ja omas kodus meesperega koos ja see on okei. Naistel pidi alkoholi tarbimine põhimõtteliselt keelatud olema. Põhja-Indias pidi natuke teisiti olema - naised ka võivad natuke. Aga üldiselt kumab läbi ikka väga palju kastisüsteemi ja naised eraldi, mehed eraldi, rikas pere, vaene pere, see usk, teine usk. Probleeme on seal riigis palju - mehi liiga palju, naisi vähe. Rahvast üldse liiga palju, vaadake mõne india linna sateliitpilti - ei tundu väga äge. Samas on neil värviline kultuur ja seda religiooni asja - lehm on püha asju!
Ahjaa perenaine ja peremees käisid poes ostsid 3kotti süüa, kupüüre kulus circa 40. Ah, et mis nad selle eest said? - röstsaiapätsi (hiiglasliku), selle pikliku saia pika, külmutatud aedvilju 2tk, friikad, 3kilo kartulast, jääsalatipea, hakkliha 500g (muide 80%liha, rasva ei ole), suure paki viilutatud sinki, brie juust, viilutatud sulajuust 500g, viilutatud juust 200g, toorjuustumääre suurem pakk, makaronid 1kilo, sibul 2kg, tomat 1kg, 2suurt paprikat, 6 banaani, 2kilo mandariine, 200g võid, 330g šokolaadipisaratega küpsised, 1kilo kanatiibu külmutatud, hommikuhelbed, vein, 2 liitrit nende imelikku piima, suur milka sokolaad, 12 muna,  .... rohkem ei meenu. Ma ütleks, et suht hästi, sama või odavam kui eestis :) Ja laupäeval sai keedukartult, porgandit kastmega ja kapsahakklihahautist :) Pühapäeva hommik oli loomulikult pannkoogihommik :) Pilti ei teinud, oleksite liiga kadedad olnud  ja need haihtusid imekiirelt!

peaaegu kodune...
Jõulutunnet ei ole  - sajab teist päeva ja soe on +16-+19 kraadi. Aga ilusat jõuluaega teile :) Meie jõulud on see aasta täiesti teistsugused või nuh eelmisi jõule meenutades vb siiski samasugused nagu eelmised - rohelised :)
Kallistused kodumaale! Jah peremehe poolt ka ;)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar