teisipäev, 26. september 2017

Sügis! L'automne!


Hei! Ma kuulsin, et teil oli kena nädalavahetus, et sügis tuli koos päikesega. No meil ka. Terve nädal on päike siranud ja kraade on päeval ikka +20. Polegi see elu siin põhja-prantsusmaal nii kole :) Ma meie argipäevast väga palju ei kirjuta, sest see on muutu enne detsembrit - kell 6.50 äratus, alla sööma ja kell 7.50 peremees rongile ja samal ajal perenaine kaisutab mind natuke ja siis hakkab ka tegutsema, kell 18.30 saabub peremees ja siis sööme kõik õhtust koos ja siis ongi kell juba suht palju, et ega miskit asjalikku enam teha ei jõua. 
Ma olen päris palju pidanud liigutama end. Peremees ja perenaine käivad enda arust trenni tegemas, turnivad seal mänguväljakul lihtsalt. Mina siin teen tõsist tööd - pean ise omale tekki peale tõmbama ja patja kohendama. Ah et ei ole üldse raske, aga kui sa oleksid sama väike kui mina?! Ah? No näed täitsa arvestatav trenn, kas pole?
Laupäeval peremees ja perenaine läksid siia samasse Valenciennese linna jalutama. Keskväljakul oli Harley Davidsonide mingi Rotary üritus. Ilusad rattad, aga kohutav muusika, ei tea kas helimehe viga või oligi kehv bänd... Käisid läbi ka turisti infopunktist, peremees tahtis kaarte, aga neid seal eriti ei olnud. Saime Valenciennese linna kaardi, kus olid peal kõik vaatamisväärsused ja lisaks ka öise valgusinstallatsiooni trajektoor. Seda nad siis kahekesi läksid laupäeva õhtul kaema, mina muidugi jäin koju, sest mulle pimedas ei meeldi õues käia, üldse õues käimine on selline ebamugav tegevus. Voodis teki all on palju mugavam olla. Valgusinstallatsioonid olid suhteliselt peidetud, pidi ikka veidi otsima neid, aga muidu huvitavad. Linn ise oli laupäeva õhtul üsna elav, rahvast liikus ja väga palju armsaid restoran/kohvikuid paistis olema. Mõtlesid peremehega, et millalgi peaks ikka õue sööma tulema. Perenaine peab oma söögitegemist taltsumata, siis vast jõuavad ka välja sööma. 
Pühapäeval kui mina ärkasin, siis peremees juba istus arvuti taga ja tegeles oma pooleli oleva ülikooliprojektiga (kui oled mitu projekti kätte võtnud siis tuleb ka pühapäeval tööd teha). Perenaine õppis prantsuse keelt ja tegi süüa. Pärast lõunasööki läksid nad õue matkama. Sõistsid trammiga kõrval külla ja sealt sai kohe matkarajale. Rada oli ümber järve, kõrval oli krossirada ja nad läksid rajal kõrvale ka, vallutasid järgmise tuhamäe. Sealne tuhamägi tundus olevat kauem looduse rüppes tagasi olevat - suuremad puud, rohkem alusmetsa jne. Kokku läks kuskil 2 tundi 20 minutit ja peaaegu 12km. Nad tõid mulle ühe vahtralehekese oma käigult kaasa :)
Esmaspäev oli jälle argipäev, kus õhtul mindi koos turnima jälle, tulid alles pimedas, niiet mina kaasa ei läinud. Täna on olnud ka argipäev, aga õhtul on neil plaanis kõrval olevat teatrit külastada, aga sellest juba järgmine kord ;)

ENGLISH:
Hey, guys! How are you? We are doing pretty good. The Autumn has come with the sun, so the tempertures have been +20 degrees and sun is there to welcome us again. Not so bad here in the north after all :) I have been doing great workouts, oh and my hostess and mister T are also doing some sort of gymnastics in the playground. But yes me, I am doing some heavy lifting - adjusting the pillows and taking cover under the blanket. What?! easy?! Is it? Try being so small and do it yourself? ah? Not so easy anymore huh? :)
But yeah the weekend (the weekdays are too dull- getting up at 6.50, eating, train for mister T at 7.50, same time my hostess is cuddeling with me, at 18.30 mister T is back and we eat and then the time is late and nothing to talk about). Well it was a nice weather and my hostess and mister T went out on saturday. Went shopping for books, but guess what, they don't sell english books in english, so no books. 
On the central square there was some Harley Davidson's Rotary happening, so lot of nice bikes, but not so nice music (sound guy was bad or the band just sucked). Oh and they went to tourist office as well. Funny thing they don't have much maps, only the city maps and transport maps, but no hiking maps. Even the FNAC shop was out of hiking maps. So defeatedly they went home, but in the evening when it was dark outside, they returned to the city to check out the light installations on the streets. Pretty nice way to get people see your city. The city is quite nice, but just not for us. 
On Sunday morning mister T worked on his old project for couple of hours and my hostess was learning french in Lingvist. Then she cooked lunch and after that they went out for a hike, I went to sleep. They took the tram to the next village and the hiking route was really near by. The route went next to the lake and there was a motorcross track near by. They conquered the next ash mountain and enjoyed the sun. It took them all together 2hours and 20min, about 12km walk. It was hot day even my hostess felt hot. 
On monday it was same old again, getting up etc. In the evening mister T and hostess went to do some gymnastics, came back in dark. Today is also a really nice day, I hope that my hostess goes for a walk and I can be alone for an hour. In the evening they have also some plans - going to the theater next door. Okay until next time!
Take care or cover ;)
Peedo

rattad ja Tartu mees/ bikes and a man from Tartu
cutie pie

nice

Baby driver filmiks valmis/ ready for Baby driver movie

peremehe töökoht asub seal/ mister T's workplace in near there

üles leidsime/ we found the installation

:)

 Veelindude jälgimis-ja püüdmispuurid järvel. /On the lake there are some bird observation cages

tuhamägi ja ta raudne kaaslane/ the ash mountain and its iron mate

vallutatud/conquered

Vaade / the view

Konstruktor

meie/ us

Belgia on seal kohe pärast järvi/ Belgium is there right behind the lakes
käik/ passage

Old house/ vana maja

Paks Margaretha :)

Me and my leaf/ mina ja minu leheke


teisipäev, 19. september 2017

Lille ja kultuur

Hei!
Kuidas teil läheb? Meil siin üldiselt suhteliselt hästi, argipäevaselt. Peremees käib tööl ja perenaine katsub terve mõistuse juurde jääda ning mina vaatan seda kõike pealt suhteliselt mugavast asendist patjade vahel. Perenaine on tubli olnud käib ikka peaaegu iga päev jalutamas, mõni päev jääb vahele ka (puhkama peab ka ju). Peremees hakkas ka jooksmas käima uuesti - lõunapausil saab kiiresti ühe tiiru teha. Vaikselt hakkab kogu süsteem siin paika loksuma ja argine rütm muutub talutavaks juba neile mõlemale. Ma ei ole algusest peale probleemi näinud - voodi on, rohkem pole vaja ju :)
Aga asja juurde - me elame praegu Valenciennes linnas, see on umbes 45min rongisõidu kaugusel Lillest (selle regiooni pealinn). Enamik linnu on siin olnud ajalooliselt kaevandus linnad, pärast teist maailmasõida said linnad täidetud ka paljude teiste rahvastega. Alates 1970ndatest on kaevandusega kehvad lood ja piirkonnas on väga palju töötuid, praegu domineerib autotööstsus siin regioonis. Sellest ka selline trööstitu eelmine postitus - aga sellest piirkonnast saab esile tuua LILLE linna, see on ainuke linn, mis on oma ümbruskonnast erinev. Me käisime seda linna laupäeval uudistamas. Linnal on kohe teine hingamine - rõõmsam, kultuursem, väga hästi ei oska seda seletada, aga see depresiivne komponent on kadunud.
Perenaisel on sõbranna Eva-Maria, kes siin elutses oma Erasmuse aastal, ja tema käest sai soovitusi, kuhu minna. Esiteks park Citadelle - väga huvitav kindluse äärne park, seal väga hea jooksmas näiteks käia. Park ise on selline metsaline (loe: Võsas) ja kanaleid täis. Ja teiseks on ühes pargi ääres loomaaed. Väga kift pisike loomaaed, maksis 4eurot. Aga loomade liigikus oli selles suhteliselt hea ja põnev - punane panda, sebrad, roomajaid, ahvid erinevad, linnud jne (panen alla pilte, siis näete).  Kindlusesse sisse ei lasta, ainult teatud turistigruppidega on sinna võimalik sisse saada, see on prantsuse vägede NATO peamaja. Pärast jalutust pargis ja loomaaias ning kindlussesse mittepääsemist tuli meil nälg. Liikusime pargi sissepääsu juurde, kus oli friterie putka. Kohalike jaoks on friterie väga oluline koht, tihti käiakse seal lõunal söömas. Ja iga kohalik küsib sinult: Kas sa juba friteries oled käinud? Noh see koht, kus saab friikartuleid ja kastet ja vahel tellivad nad ka frikadelliga koos seda. Nende frikadell on veidi teistmoodi, maitsetatud ja on pihvi kujuga. Ja selle toidu üle on nad siin väga uhked :) Igal juhul võtsime friikad näppu ja suundusime vanalinna uudistama. Vanalinn on ilus, palju maju on taastatud ja üldselt on palju ka igasuguseid poode. Lille on tugeva kabandusliku taustaga, siit on alguse saanud Decathlon, Auchan jms. Armas linn. Tahtsime ka kohvikusse Meert minna, aga see oli puupüsti täis ja üldse oli pärastlõunal seal väga palju rahvast, poed olid rahvast pungil, mistõttu peremees pääses ostlemise tuurist. Rongile ja tagasi Valenciennesse, sest jalad juba valutasid linnas ringi tuiamisest. Kindlasti tuleme külastame seda linna uuesti. 
Pühapäeval jäin mina voodisse, see reis Lille'i oli mu täitsa ära väsitanud, aga peremees ja perenaine läksid välja. Kõndisid u 3km järveni, mille ääres on välitreenimisplats. Turnisid ja võimlesid seal umbes 45-50min ja siis kõndisid ümber järve tiiruga koju tagasi u 7km. Tagasi jõudes olid super näljased, aga nähes, et kõrval teatri juures käib miski üritus, siis käisid mõlemad vaid kiirelt pesemas ja võtsid paar kommi põske. Teatri ees toimus teatri avamispidu. Esimesest esinemisest jäid nad ilma, aga nad said omale osta piletid sümfoonia orkestri üritusele. Ja siis vaatsid nad, kuidas tantsutrupp esines. Edasi tuli paus, kus nad läksid süüa tegema, siis kell 16 läksid uuesti vaatama esimest etendust. Seal oli harfi mängija ja trepp ja trampoliin ja mees  (selline üle 40 a mees) ning see oli vau! Tõeliselt nauditav muusika koos vägeva etteastega. Sõnadess etendust panna ei ole hästi võimalik. Pärast etendust sõid ja puhkasid. 
Ahjaa vaatsime kolmekesi filmi Bienvenue chez les Ch'tis. Väga andekas prantsuse komöödia, kus lõuna-prantslane läheb põhja tööle, mis ootused on ja millised stereotüübid. Väga hea vaatamine ja veidi ka äratundmisrõõmu. 
Edasi on jälle argielu - kes töötab, kes kirjutab, kes kõnnib, kes jookseb, kes magab... igal ühel oma tegevus, et argipäev mööda saata! Pidage teie ka seal vihmas vastu!
Järgmise nädalani ;)
Peedo
PS! Lähedaste ja sõprade kõned on alati hästi südant soojendavad, aitäh!
Valenciennes on ka kena teatud nurga alt/ it is also a nice city from a certain angle

Treening väli/ out-door gym

pean vastu/I will survive

oh näe orienteerumistähis/orienteering thing
lille Opera

Lille

Lille

pood

Zoo elanik nr 1

Zoo elanik nr 2

Zoo külastaja nr 1

Zoo külastaja nr 2 peidus

Taga turnisid ahvipoisid/ There were monkeys also

ninasarvikutel külas/ rhinos

Zoo elanik nr 3
Linnupuuris

otsi looma

Lind
roheline läga

Nato hoone


teisipäev, 12. september 2017

Elu nagu Ida-virumaal - depressiivsed fräänsi väikelinnad

Tere! Uus nädal jälle möödas. Aeg läheb tulistades ma ütleks (nii on lihtsalt põnevam öelda kui voodis vedeledes). Meil siin läheb rutiinselt: Peremees ja Perenaine tõusevad kell 6.50, lähevad alla söövad hommikust, peremees lahkub tööle kell 7.30, perenaine saabub tuppa tagasi ja sisutab kuidagi moodi oma päeva, kella 17.15 paiku hakkab tavaliselt süüa tegema, kell 18.30 saabub peremees töölt ja nad einestavad koos. Ja ega siis enam midagi väga ei jõuagi muud teha - vahel on nad pärast väikse jalutuse teinud, vahel vaadanud Rick and Morty saadet, vahel Ringvaade jms ETV saateid. Mina tavaliselt päeval kergelt piilun teki alt välja ja öösel olen surutud perenaise ja peremehe padja vahele, aga vähemalt lubavad nad mul voodis olla. 
Peremehel läheb tööl hästi, saab palju prantsuse keelt rääkida kolleegidega. Kolleegid tunduvad toredad - olid ainult pisut imestunud, et nii noorelt abielus on. 
Perenaine käis linna läbi, tuhlas poodides, et aega parajaks teha. Neljapäeval tahtis sõita trammiga Decathloni poodi, aga trammipileti ostmine osutus liiga keeruliseks (automaat oli prantsuse keelne ja tahtis tema eesti kaarti ära süüa niiet tal tekkis hirm ja münte tal kaasas ei olnud), seikles siis hoopis linnas uuesti ringi. Kuskil kella 13 ajal saabus tagasi hotelli ja nägi, et tuba ei olegi veel koristatud, aga kuskil 10min pärast tuli ka koristaja. Tore naeratav noor inimene! 15minutiga oli kõik korras, voodilinad vahetatud ja kõik kohad kloori täis pritsitud ja voila! Õhtul peale sööki läksid peremehega jalutama ja siis peremees veendus, et automaat oligi veidi hirmus ja ostis perenaisele trammipileti ära.
Reedel, kui tuli mõnusalt vihma alla ja mina voodisse jäin, läks perenaine trammile ja sealt Decathloni, õnneks oli ta eelmisel päeval vihmavarju ostnud. Pood on natuke väiksem kui Nantesis, aga selle korvab see, et perenaise jalanumbrit oli seal palju - sai omale matkasaapad, siis veel ühed kossid ja võimlemismati ja peremehele joogipudeli. Perenaine jõudis kenasti koju (hotelli) tagasi ja tegi õhtusöögi peremehele. Oligi REEDE lõpuks. Plaanisid minna laupäeval matkama, aga peremehel oli tervis kehva. Puhkas ja magas. Pühapäeval oli jälle normis ta. Sõid hommikust, siis lebotasid tunnikese või rohkem ja siis vaatasid, et ilm on ikkagi kena ja otsustasid minna ilma minuta matkama. Läksid tuhamägedesse, olidki tuhast mäed nagu meil Eestis Ida-virumaal- noh üldse siin elu vist natuke sarnane, sest ülejäänud prantslased siia ei tule väga, rahvas räägib veidi teistmoodi, igal pool tööstus, tuhamäed jne. Noh matk oli neil väidetavalt tore, ainuke mure oli, et nad ootasid liiga kaua välja minemisega ja üsna pea hakkas perenaine veidi vinguma ja süüa nõudma. Aga said hakkama - lõpp hea, kõik hea.
Esmaspäev oli rutiinne. Teisipäeval peremees läks juba kell 7.20 kolleegi autole, sest rongiliiklus oli häiritud streigi tõttu. Kui keegi ütleb teile, et prantslased töötavad 6-7h päevas, siis see on suur vale, sest nad kõik töötavad vähemalt 8 tundi päevas seal vahel ka tunnike lõunapausi, niiet tööpäev nagu meil.  Ahjaa peremees käis arsti juures ka. Tunnistati terveks ja lisaks veel Prison breaki seriaali näitleja sarnaseks.
Perenaine sai peremehe kohta midagi üllatavat uut teada - ta ei ole kunagi küpsisetorti teinud. Peremees küsis: Kuidas sa küpsisetorti teed, kui ahju ei ole? :)

Natuke süsi /little bit coal

Auto baar :)

Nagu Eestis, jah nii põhjas olemegi /Like in Estonia

poolel teel/ half way up

veel rõõmus/ still happy

järgmine mägi/ the next top is there

tipus/ on the top
järv/ lake

Mitte nii rõõmus enam/ hangry

nom-nom

95km Brüsselisse

Tauno:Teeme ära/ let's do it! Maarja: Naah I'm hungry/ei ma olen näljane
Raud/ Iron

Lampi majade keskel/out of the blue there are horses
Naaberküla/ village next to Valenciennes

Naaberküla võte 2/ take 2