neljapäev, 28. juuni 2018

Jätke jonn ja jätke viha, sööge leiba, sööge liha :)

Hei, kuidas elate? Ma kuulsin, et maasikaid on ohtralt ja esimesed kirsid ning herned ka valmivad juba. Perenaine loeb päevi, et eesti tulla (umbes 3 nädala jagu veel).
Meil siin läheb soojalt, nimelt saabus meile kuumalaine. Temperatuurid küündivad +30 kraadini ja fakt, et meie korter on pärastlõunase ja õhtuse päikesega, teeb asja ainult vahvamaks, alles öösel läheb temperatuur mõnusaks jälle. Õnneks õues on tuult seega tuleb lihtsalt korter hüljata ja õue varju lugema minna. Peremehele ülikoolis on hea jahe, neil seal esimesel korrusel päike ei lõõska.
Reede õhtul tuli külla rumeenia sõber Pariisist. Võtsid peremehega paar pitsi kangemat ja jutustasid siis niisama rõdul kuni jahedamaks õues läks, perenaine juba magas - oli toodud koogikestest suhkrukoomas :)
Laupäeval pani peremees grilli kokku ja lõunast sai hakata grillima. Perenaine oli valmistanud 2 kg liha kahes erinevas marinaadis (klassikaline äädika ja teine ketšupi marinaadis). Ketšupi marinaad sai rohkem kiitust. Peremehele ja -naisele meeldisid mõlemad. Kõrgõstani sõber tegi lammast, Tai neiu tõi kana (pähklite ja kookospiimaga) ja siis veel oli igasugu vortsikesi ja liha veel. Lõpuks oli kõigil kõht õhtuni täis. Sõpru tuli õnneks ka kohale, niiet sööjaid ka oli. Ilm oli super ja tagahoovis oli vahva grillida - õhku ja varju jagus kõigile. Õnneks ei olnud teisi naabreid kodus (kes oli Hellfestil ja kes lihtsalt suvepuhkusel) niiet igal juhul me kedagi otseselt ei seganud oma väikse grillpeoga. Õhtul sai veel mängitud Diplomacy/diplomaatia mängu, millest paar nädalat tagasi kirjutasin. Kahjuks ka kuue tunniga ei jõutud mängu lõpuni - diplomaatia ja kokkulepete tegemine võtab palju aega tuleb välja. Pimeduse tulles lõppes mäng ära. Kõik sai koristatud ja siis puges perenaine magama. Mehed jäid veel alla jutustama (peremees peab oma sõbralt sositamist õppima). 
Pühapäeva hommikul tõusime vara, sest sõber läks varajase rongi peale. Saatsime ta kenasti ära ja sõime ise kergelt hommikust, pikustasime veidi ja siis otsustasid perenaine ja-mees minna saarele taimeturule. Peremees ostis perenaisele kaks pisikest kalanhoed ja sai pöidla suuruse kaktuse kauba peale. Siis jalutasid nad vanasse karjääri, kuhu plaanitakse teha uus park, kus saab olema hiiglaslik Puu (vt siit tutvustavat videot https://www.youtube.com/watch?v=K_MwS0hzW9k ). Seal on preagu igasuguseid tegevusi, spordi üritusi, etendusi, töötubasid jne. Tagasi sõitsid isesõitva bussiga - tasuta oli see ja konditsioneer oli ka sees :)  Edasi koju, siis sõid ja puhkasid ja siis õhtuks tegid pannkooke, sest hommikul läks meelest, et pühapäeval tuleb pannkooke teha. Vaatasid Pianistis filmi ka, aga see jäi pooleli neil, nad ei jõudnud vaadata edasi - uneaeg tuli peale. Väga hea film muidu, ainult palju emotsioone tekitab.
Esmaspäeval saatis perenaine mehe tööle ja tuli ise koju pesu pesema. Õhtuks tegi suure söögi, sest peremehel tuli teine sõber külla, prantslane. Pärast sööki läksid mehed ronima ja tulid alles südaöö paiku tagasi, sest ühistransport sõidab õhtuti harva.
Teisipäeva hommikul kui perenaine ärkas olid kõik juba läinud, peremees pidi varakult kooli minema, sest aitas korraldada Prnatsusmaa Central koolide konverentsi/kokkutulekut. Ja sõber läks varakult rongile. Perenaine pesi jälle pesu ja sättis elutoa tagasi ilusaks. Lõunal käis kõndimas väikse tiiru, siis turul kirsse ostmas ja õhtul läksid pärast einestamist koos peremehega kuskile infotundi (ei teagi, mis see täpselt oli). Tagasi jõudsid suht hilja, oli jälle magama mineku aeg käes.
Kolmapäeval saatis perenaine mehe jälle tööle ja tuli ise koju. Istutas paar taime suurde potti, et need suure kuuma üle elaksid, sest nad plaanivad vist nädalavahetuseks ära minna. Tegi suppi ja vaatas natuke seriaale. Tahtis ka lugeda, aga selleni ei jõudnudki. Tuli saia järgi minna ja mees koju tuua. Õhtul täitsid veel mingeid pabereid Caf'i jaoks ja siis peremees otsis oma reisi jaoks infot veel. Perenaine küpsetas kooki ja mugis seda õhtul kui jahedamaks oli juba läinud. 
Neljapäeval saatis peremehe jälle tööle, siis tuli koju pesu pesema. Enne reisi vaja ju riided puhtaks pesta :) Tegi söögi ka ja vaatas külmkapi üle, et sinna midagi riknema ei jääks. Aitas mul veidi kirjutaga ja siis oligi juba aeg pakkima hakata. Peremees saabus ka natuke varem töölt, et jõuaks ikka enne lendu kenasti asjad pakkida. Lähevad oma sõpru Barcelonas külastama, ma loodan, et saan ka seekord kaasa. 
Olgu nautige suve ja selle saadusid :)
Kallid!
Teie Peedo

ENGLISH:
Hi, how are you? Is the sun treating you all well? The summer is here in Nantes also, the temperatures rise +30 degrees and the fact that we live under a black roof and the sun warms our apartment from 3pm to 9pm makes it a lot more "summer". Fortunately in the night it gets finally cooler and in the mornings the sun is on the other side of the house. 
So what have we been up to.... My hostess got her wish and mister T bought her the bbq grill. So on Saturday when it was the Victory Day in Estonia - we had a bbq party at our place, not inside, of course in the back garden. The neighbours were mostly away, so we didn't really bothered anyone. We started early around 1pm and finished at 11pm. The boys where playing the Diplomacy game, but eventually it got so dark that they couldn't play it until the end (6h of play and no end still). Since Friday night we had a rumenian friend over, the chatted a lot, my hostess was already sleeping when they finished (and I thought girls talked a lot..). 
On Sunday the friend left early and we ate breakfast and rested for a while. Then mister T and my Hostess decided to go to the plant market - mister T bought my hostess two little calanhoes and got himself a tiny cactus. They walked around the ile de Machine and the headed towards the park where they wanna build the Tree (look here https://www.youtube.com/watch?v=K_MwS0hzW9k ). It is near the place where mister T lived before my hostess moved to France. The old abandonedplace was filled with people and activities. They took a self driving bus to get back to the tram station. It was nice, because it was a hot day and there was an air conditioner inside it (usually in public transport they only open the windows to get some air (on the street you can see that most car drivers also don't use air conditioner, they have their windows open). In the evening they made panncakes and watched the Pianist, but since it was bed time already they didn't had the change to watch it until the end. 
On Monday she sent mister T to work and came home to do the laundry and in the evening she made a big dinner because Mister T's climbing friend came to visit. They ate and then went for climbing. They came back around midnight, because the trams are operating less often than during the day. In the morning when my hostess woke up everybody was gone already. She did some laundry again and put everything back in their place. Then she went for a little walk in the park- fortunately she had water and a hat so she survived the heat. In the evening when Mister T came, they ate and left to some sort of workshop- they didn't tell me what it was about. They came late, had some sandwiches and went to bed. On Wednesday she sent him to work again and then came home to read and write and made a soupe. In the evening she went to the bakery and then picked mister T up. In the evening he organised his trip and my hostess made a cake. Eventually they went to bed, when it was not that hot anymore. On Thursday the morning was same, then she came back and started doing the laundry and then cooking food. She is preparing for the trip also, I am trying to convince them to let me come with them. Let's see if they take me to Barcelona. 
Take care and until next week ;)
Peedo

Wise words / targad sõnad - Aga äkki need asjad on tavalised põhjusega: sest need on asjad, mis on päriselt olulised.



Back yard/ tagahoov

Tulejumal Sid
Meat/ Liha

Perenaise šašlõkk/ she made it



friends/ sõberid

More friends/ veel sõpru
Game time/ mängu aeg

after 5h still playing/ pärast 5h ikka mängivad



Plant market/ taime turg

meie saak/ our plants

self-driving bus/ isesõitev buss

piraadilaev /the ship of pirates


Karjääris ronimissein/ Climbing wall

Tahab ka ronida/ he wants to climb also




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar