neljapäev, 31. mai 2018

Õppida, õppida, õppida....

 Tere-tere! Kuidas elate? Suvekuumus maha ei ole niitnud juba? Peremees ja perenaine on tegutsenud üsna tagasihoidlikult - reede jäid koju puhkama, ei läinud õue lollusi tegema. Laupäeval sai hommikul pannkooke söödud, loomulikult perenaine küpsetas. Lõuna ajal kõndisid nad supermarketisse mööda Cens'i ja ei olnudki pikk tee, ainult 3,5 km - peavad teinekordki sedasi sinna minema. Tagasi tulid trammiga Petit Port'i, kus käisid pagaris saia toomas ja siis vantsisid veel 15min koju. Täitsa hea jalutuskäigu said, ei midagi konti murdvat. Kodus tegid lõunat ja asjatasid oma suvise peokorralduse kallal. Pühapäeval ajasid end varakult voodist välja, sõid hommikust ja peremees hakkas asju pakkima. Enne kella 11 ta lahkus kodust, et varakult lennujaamas olla (ja pühapäevane ühistransport liigub harva, seega pidi aega varuma). Lennujaama jõudes selgus, et lend on edasi lükatud, lõpuks peaaegu tund aega, aga mis sa teed. Ta lendas Nantes'ist Veneetsia lennujaama ja sealt reisis rongiga edasi Udine linna. Nimelt läks peremees suvekooli sinna. Sai uhkesse hotelli ja loenguruumid on ka uhkes majas - nagu muuseumis. Aga kiitis, et on asjalik ja kasulik kursus.Peremees jääb sinna kuni reede hilisõhtuni. 
Perenaine kutsus pühapäeva õhtuks sõbranna külla, tegid koos süüa - noh perenaine tegi kooki ja sõbranna tegi taipärase roa. Väga mõnus õhtu oli - sõid ja jutustasid rõdul päikest nautides. 
Perenaine ka koristas pühapäeval, sest peremees läks ära ja lõpuks saab siis elamise korraks tema karvades puhtaks :) 
Esmaspäev möödus perenaisel rahulikult, luges, õppis keelt ja vaatas seriaale. Teisipäeval ja kolmapäeval ja neljapäeval käis ta hommikul keelekoolis, sai jälle veidi prantsuse keelt harjutada. Kurb lugu on see, et tema prantsuse seriaalil Candice Renoir sai hooaeg läbi ja uusi osasid peab jälle nüüd ootama. Perenaine ootab kannatamatult peremehe tagasi tulekut, sest kodus pidi veidi igav temata olema (tuleb välja, et mina ja Löngström ei paku piisavalt põnevust). Ahjaa teisipäeva õhtul käis perenaine üksi kohalikul turul ka, ostis kilo nektariine, mureleid pool kilo ja banaane ning raiskas 10 eurot ära (aga kõik puuviljad olid super head ja raha väärt). 
Nii selline nädal siis meil siin :) 
Kallid!
Peedo

Hello! How are you? Nothing much has happend this week, except Mister T went to Italy and stays in a little city called Udine for summer school. He said it is something about his topic (ask him about the details) and so far it's been really good. Mister T will be back on Friday late night. My hostess had a friend over who cooked them Thai food and my hostess baked a cake. They had a nice conversation and lovely dinner on the balcony (weather was nice and sunny). 
Moday she cooked, read a book, studied some french and watched some series. Tuesday and Wednesday and Thursday she was at french classes and learned how to spoke more. On tuesday evening she went to a local market to buy some fruits and she managed to do it by herself in French :)
She bought cherries, nectarines and bananas. She skipped strawberries this time. 
Today she cleaned the house again and said to mister T that he can come home now because there are no hair anymore (no trace of him, his bodyhair). Hoepfully he will arrive tomorrow before midnight. 
Take care!
Peedo
Mister T is in hotel in Udine, Italy/ Peremehe tuba Udines Itaalias

Summer school room/ suvekooli klassiruum

Voldemort

Perenaine lohutas end rabarberi kisselliga

Summer school/Suvekooli hoone

Hallway/ koridor

oh mister T is on the pic/ peremehe vari ka pildil

He is looking for place to eat/ ta otsib söögikohta
boom

Nice little city/ ilus väike linn

 Le Passage

neljapäev, 24. mai 2018

east is east :)

Tere, kallikesed! Seiklus on möödas perenaisel ja peremehel - mina ja Löngström jäime koduvalvesse. Nad lahkusid reede hommikul otselennuga Viini, võtsid sealt rongi kesklinna ja jalutasid veidi ringi, aga nälg näpistas ja läksid kuulsat Viini šnitslit sööma. Oh see oli hea ja suur, kolmele täiskasvanule kahest üldiselt piisas. Pärast jalutasid veel ringi Viinis, vaatasid üle raekoja ja muuseumi kvartali. Ilm oli ilus, aga veidi tuuline. Lõpuks väsisid ja liikusid bussi ootama. Buss Bratislavasse maksis 5 eurot inimene, aga rong 20 eurot nägu, ajaliselt olulist vahet ei olnud, kui bussiga ummikus ei oleks olnud siis oleks samal ajal saabunud. Bratislavas vantsisid kolmekesi (peremehe sõber Ramiro oli ka) hostel Patiosse, jätsid asjad tuppa ja läksid traditsioonilisse slovakkia toidukohta (peremees käis seal oma motoreisil koos peigmehega). Pärast veel hostelis tasuta joogid baaris ja siis pessu ja magama. Õnneks said nad hostelis kolmese toas koos privaatse vannitoaga. 
Laupäeval ärkasid vara ja hakkasid söögikohta otsima, valituks sai McCafe, sest see oli avatud. Croissantid moosiga sisse ja tee peale ning algas tee tegelikku sihtkohta Nove Zamkysse. Seal toimus pulm. Rongijaamas kohtasid nad peigmeest ja said enne pulma temaga rahulikult jutustada. Sihtkohas aitas ta nad taksosse ja suundus ise oma ettevalmistusi tegema (takso muide maksis vaid 2.50). Hotellis perenaine hakkas ettevalmistama end pulmaks, sõber läks jooksma ja peremees läks söögijahile. Supermarketis ei leidnud peremees puuvilja kaalu ja kassas sai ta mõrvarliku pilgu osaliseks (mäletate kuidas vanasti poes käia oli, siis kui klient ei olnud kuningas), lõpuks leidis ta ka peidetd kaalu ja sai asjade eest makstud. Lõunaks oli siis kartulisalat, vorstid, saiakesed ja suistujuustupatsike (natuke jäi pühapäevaseks reisimiseks ka). Väikse tukastuse järel sättisid kõik 3 end valmis. Kiriku juurde sai taksoga ja seekord kahjuks oli 1 ja 2 eurosed mündid seega sõit läks maksma 3 eurot, sest kui sa ei ole kohalik, siis taksojuht lihtsalt ignoreerib sind. Laulatus oli katoliiklik ja ilus. Kiriku ees oli õnnitlemine hiljem. Päike lõõskas ja ilm oli kuum. Peokohta saime bussiga, sõidu ajal hakkas ka vihma kallama. Peokohas buss viis meid võimalikult lähedale ja vihmavarjud olid ka seal kenasti olemas. Pulmatelk oli uhke ja romantiline. Süüa pakuti kõige pealt kolmekäiguline õhtusöök, siis veidi hiljem teine õhtusöök (verivorstid) ja siis kolmas õhtusöök (šnitsel) ja lisaks supp ning pulmatort. Nälga seal keegi ei jäänud. Pruutpaar oli justkui muinasjutsust väljunud - avavalsiks oli Viini valss, mis neil väga kenasti välja tuli. Lisaks toimus palju tantsu ja tralli nagu ikka. Pop jook oli Slivovitš. Toimus pruudipärja edasi andmine ning tanutamine, rahvusliku tantsu ja laulu ja pillimängu saatel (Pruut tantsis ja peig laulis ning mängis pilli). Rõõmu jätkus pikaks ajaks. Pruudil oli ka samal päeval sünnipäev, niiet ta ise oli koguaeg tantsuringi keskel. Hotelli sõit oli pruutpaari poolt organiseeritud. 
Pühapäeval sõid nad kell 8 hommikust ja 3,5h une pealt mindi rongiga Bratislavasse. Seal tehti linnatuur vanalinnas, jalutati lossi juurde ja lõpuks mindi lõunatama. Kõht täis ja tuju jälle hea mindi bussiga Viini lennujaama. Seal saatsid nad oma sõbra ühte terminali ja ise liikusid teise. Peremees ja perenaine lendasid Pariisi, aga sõber Brüsselisse. Pariisi lend hilines 50 minutit seega oli peremehel ja perenaisel suur jooksmine, et CDG lennujaamast Montparnasse rongijaama jõuda. Lõpuks jõudsid nad rongile ja lausa 5minutit jäi üle (ega muud väga hullu polekski, kui et järgmine päev jälle rongid streigivad ja kuidagi ei saaks koju Pariisist). Pärast kahe tunnist sõitu jooksid nad trammile ja südaöö paiku olid nad kodus. Natuke paistes jalgadega aga väga rõõmsad, et jälle oma voodis saab magada.
Esmaspäeval perenaine magas põhiliselt, tegi süüa ja läks uuesti pikali, peremees läks pärastlõunal tööle ka (hommikul töötas kodust, sest ülikoolis puudus internett). Teisipäeval läksid mõlemad kooli. Lõunat sõid koos kodus ja pärast läksid toidupoodi. Õhtul pakkis peremees asjad ja kolmapäeval läks ta GEM päevadele oma armsa posteri kõrvale seisma. Tagasi tuli täna õhtul. Perenaine käis mõlemal päeval hommikul koolis, siis koristas ja pesi pesu nagu ikka. Argipäev on tagasi.
Ilmad on meil nüüd ka suvised, pärastlõunati +28 kraadi. Perenaine naudib kleitide kandmist!
Nautige ka oma suve seal! Kallid!
Peedo

Hello guys! So guess what? Mister T and my hostess went to travel and I had to stay home, apparently somebody had to look after the house and the plants, Löngström helped me a bit so I didn't had to get up from the couch.
Anyways their trip was awesome - Vienna was lovely and clean, Bratislava was similar to Tallinn (maybe Tallinn now has a bit more renovated houses) and Nove Zamky was like a typical little town in east.  They started their trip on 18th of May from Nantes airport in morning. Around lunch time they were in Vienna, quick train trip to city center, some walking and then time for lunch. They had amasing schnitzel and some salade and potato thing also. Everything was delicious - so they told me. After that they walked around the city and admired how clean everything was (the streets were cleaned and there wasn't cigarette butts everywhere like here in France). In the evening they took a bus to Bratislava (bus was maybe a bit slower than train due to traffic jams, but train cost 20eur per person and bus was 5 euros per person). When they arrived they walked to the hostel Patio, left their things in the room and went to the Slovaq place to eat. The food was similar to estonian food - real sour cream and soupe and cabbage like in home in christmas time, super homey!  After they had free drinks in the hostels bar. By the way they got a triple room with private bathroom (win-win). Hostel was really nice!
On Saturday morning they woke up early and went to find a breakfast place which would be open. Only option seemed to be McCafe - some croissants with jam and tea, enough to last for some time. They walked to the train station which was excatly like old Balti jaam in Tallinn :) They are not really proud of their train station (bus station was new and nice). So the real purpose for this trip was a wedding in Nove Zamky. While waiting the train, they saw the groom - he was on his way to Nove Zamky also to make some preparations. It was nice that mister T and his friends got some time to chat before the wedding. On the destination they took a taxi to hotel and the groom went his way. In the hotel my hostess went to shower, friend Ramiro went to run and mister T went for a food hunt. They had potato salad just like home and smoked cheese.  In the supermarket there was a cashier who looked at mister T with a murderus look, because he didn't know where to weigh the fruits (just like old times in Estonia, when the client wasn't a king). They all had a little nap and then they got ready, took a taxi to church and the wedding started. It was a really nice ceremony, they never had been to a catholic ceremony before. From the church the bus took them to Ruban.  There was a really big and romantic tent up. The venue was really pretty. Then they had three course meal, after there was also second and third dinner and cake. Lots of drinks also - Slivovitz was really popular drink. There was also lot of dancing and some similar wedding traditions like in Estonia. Music was also really familiar. Lots of fun!
On Sunday the travel back to Nantes started - they slept 3,5h, had breakfast and went to the train to Bratislava. They walked around the city and saw the old town and the castel. The view to the city was a bit similar to Tallinn (or maybe they just miss home). They had lunch and then took a bus to Vienna airport. In the airport mister T and my hostess went to different terminal and had to leave their friend behind. They flight to Paris was 50min delayed, so the running towards he train station follow. Fortunately they arrived just 5 minutes to spare. After two hours  they were in Nantes and running towards the tram. By midnight the adventure was over and also friend of theirs arrived to Nantes. It was a very nice trip!
On Monday my hostess stayed home and rested, mister T went to work after lunch, because in the morning there was no internet in the University. On Tuesday they went to school both and after lunch they went shopping. Mister T backed his stuff for GEM days and was away for two days, my hostess was with us (in the mornings she was in lessons). So the regular days returned.
Hope you are good!
Hugs!
Peedo

So this is how the cathedral looked before / Selline katedraal siis oli varem

Wiener snitsel/ Viini šnitsel nom-nom

a clock in Vienna/Kell Viinis

happy people/õnnelikud inimesed

More happy people/ veel õnnelikke inimesi
Inside of a church/ Kiriku sisemus

For some reason Vienna smelled a bit like horse shit/Mingil põhjusel haises Viin veidi hobuse sita järgi

"Smile"/ "Naerata"

It's a building / see on hoone

There was another building and in front of it was an elephant and on top of it was Ramiro/ Oli veel üks hoone, mille ees oli elevant ja selle seljas Ramiro


Nice view/ Ilus vaade

Loomulikult festival ohtra õllega Viinis/ Some festival with lot of beer in Vienna

When you didn't get any dessert after šnitsel/ siis kui pärast šnitslit magustoitu ei antud

Some benches for tired people / mõned toolid väsinud jalgadele


Happy man/ Õnnelik mees

Beer, milk, beer

soupe/ Hapukapsa borš

Cheese garlic soupe/ Juustu küüslaugu supp

Food! Toit!

Hostel Patio in Bratislava

Valmis! Ready to party!

Handsome guys /Ilusad poisid

Slivovitš tastes good/ maitseb hästi
WC

On ju romatiline telk / Isn't it romantic

Flowers and cakes, there was a big cake also/ Lilled ja tordid, korrustort oli ka.
The groom and his friends playing some instrument/ Peig ja tema  sõbrad mängisid pilli

Pruudipärjast loobumine ja tanu alla minek / Withdrawal of bridal cap and going under a married woman cap
Bratislava

Amigos

Theater house/ Teatrimaja

Kindluse jures vaadet nautimas/ enjoying the view

Like Tallinn / natuke Tallinna moodi

Ossi kükk/ slavic squat

You can't buy happyness, but ice-cream is close enough / Õnne ei saa osta, aga jäätis on peaaegu sama hea kui õnn :)

Natuke üleväsinud /A bit too tired

sick of sightseeing/ väsinud tuuritamisest
Loss

Nantesi rongis/ on our way back to Nantes