neljapäev, 15. veebruar 2018

Vastlapäev /Mardi gras

Hei! Kuidas sõbrapäev läks? ja kui pikk vastaliug tuli? suustate ka? Maratoniks valmis? Meil see lumi kadus ära, kevad tagasi, aga öökülmad püsivad endiselt. Läheb meil üsnagi argiselt ja aeg möödub ka üsna halastamatult. Reedel läksid peremees ja perenaine mõlemad ülikooli. Perenaine käis lõunal kodus söömas ja tuli pärastlõunal tagasi kooli. Peremees mängis saalijalkat poistega ja sõi hiljem koolis. Kella 15.30 aegu oli perenaisel kool läbi ja ta kõndis peremehe juurde, et koos SUAPSi registreeruma minna. Koos sai siis ka otsustatud, et peremehel ei ole mõtet tööle tagasi tulla, sest on vaja minna toidupoodi ja pärast võib peremees kodus tööd teha kui vaja. SUAPSis (ülikooli spordikeskus) sai kiiresti kõik aetud, toredad naised seal. Perenaisele maksis semester 50 eurot ja peremehele 90 eurot. Sellest aastast oli tehtud muutus, et on ainult aastamaks ja semestri kaupa enam maksta ei saa ning eksternidel tuleb maksta suurem summa (aga see ikka väiksem kui kuskil spordiklubis käia). Selle sees saad valida kolm spordiala, mida harrastada. 
Poes sai ka suht kiirelt käidud, va väike uimerdamine, mis tekkis suuresti sellest, et oli juba hilja ja kõht oli tühi. Kodus sai süüa tehtud ja veidi seriaale vaadatud. Ikkagi reede, ei pea asjalik olema, võib minu moodi ka aega veeta. 
Laupäeva hommikul läksid peremees ja perenaine kesklinna poodidesse - ostsid potte ja mulda taimede jaoks. Lõunat sõid kodus ja perenaine küpsetas õunakoogi õhtuks kaasa. Nad läksid sõprade juurde peole. Seal tähistati ühe sõbra doktoriõppe lõppu, tees sai valmis kirjutatud, seega joodi õlut, söödi head-paremat ning nauditi mõnusat seltskonda.
Pühapäeva hommikul perenaine tegi pannkooke nagu pühapäevale kohane. Hiljem istutas oma taimed suurtesse pottidesse ringi ja koristas. Peremees pani ratastele porilauad ära, tema ratas sai tagumise porilaua ja perenaise oma sai eesmise (sest eesmine ei mahtunud peremehe esirattale).  Mõlemad õppisid õhtul keelt veidi.
Esmaspäeval läks perenaine kella 8 kooli, peremees veidi hiljem. Lõunal said kokku ja läksid ülikooli sööklasse sööma, seal lõuna 3,60 vist (saad eelroa, põhiroa ja magustoidu). Selle hinna eest päris hea valik ja kvaliteet. Pärast kooli perenaine läks koju ja valmistas õhtusöögi, siis tegi kiire power napi ja kell 18.30 olid nad ronimas SUAPSis. See asub rattaga 5min sõita. Saal ise on külm ja räpane(aga neil kõik hooned ülikoolis räpased) ja  palju rahvast ja vähe radu perenaisele(ta natuke tujutses ka). Peremees sai veidi ikka ronida, olid seal kokku 1,5h. Kodus käisid pesus ja tegid süüa, sõid ja oligi aeg magama minna.
Teisipäeval läks peremees tööle, perenaine läks kooli pärastlõunal (4h koolis). Koolis teevad suuresti kolme esimese peatüki kordamist, sest selle nädala lõpus on test. Ilm oli vihmane ja kilepontsoga askeldades suutis perenaine oma armastatud Asics jooksukindad ära kaotada ja on väga kurb seetõttu. Koolis räägiti ka Mardi Grasist, nagu meie vastlapäev, aind söögiks krepid (pannkookid) ja siis seda pannkooki tuleb visata üles ja kui maandub uuesti kenasti pannil on rahaliselt hea aasta tulemas, kui ei siis on keeruline. 
Kolmapäeva hommikul ärkasid nad koos üles. Perenaine luges oma  facebookis teadet, et ülikool on suletud, aga emaili ei ole tulnud. Peremees sõitis jalgrattaga varem tööle, aga kuna tal tuli kiireloomuline miiting vahele, siis ta ei jõudnud perenaisele kirjutada, et kooli uste ees on barrikaadid. Perenaine kõmpis ikka kohale oma pontsos ja ta ei olnud ainuke, kes oli üllatunud vaatepildist. Kedagi ei olnud, aga uksed kettidega lukus ja ustel ees lauad, toolid, igasugu rämpsu füüsiliselt eest. Ainuke teade kooli sulgemisest asus lõustaraamatus ja e-post, mida muidu kästakse koguaeg kasutada, oli tühi. Kell 8 oli teada kooli sulgemine, kella 10ks ei olnud endiselt ühtegi emaili. Perenaine läks oma sõbrannaga trammile, sest tal oli vaja jõuda panka. Panka jõudis ta ka viimasel minutil, sest pank suleti pärast tema sisenemist. Ta sai kätte oma pangakaardi lõpuks (ainult kuu aega ootamist). Pangas toimus kiire sagimine, kõik asjad pandi ära, aknad kaeti kinni ja töötajad lahkusid pangast. Kõik manifestatsiooni/demonstartsiooni pärast ning kui see käest läheb, siis rünnatakse esimesena pankasid.
Niisiis umbes kella 10.30 ajal tuli ka kiri, et tunde täna ei toimu. Perenaine võttis trammi tagasi ja käis ka boulangerie'st läbi, ostis kaks baguette'i ning sammus koju. Kodus sõi lõunat, vaatas prantsuse uudiseid ja puhkas veidi. See järel võttis end kokku ja hakkas reedeseks kontrolltööks õppima. Vestles ka oma õe ja tädiga. Õhtul kui peremees tuli, sõid nad suppi ja šokolaadi kooki. Aga mis peamine - meile saabus pakk perenaise emalt ja seal oli nii palju head ja paremat sees, et saab küll Eesti Vabariigi 100.aastapäeva kenasti pidada siin ka ning ratastega oleme ka nüüd nähtavad. Aitäh!
Neljapäeva hommikul oli juba teada, et ülikool on endiselt suletud, sest rünnati ülikoolitöötajaid ja hooned on endiselt barrikeeritud. Ülikooli direktor saatis kirja, et ülikool on suletud kuniks saadetakse uus email. Kui homme hommikul emaili ei ole, siis ei ole ka perenaisel homme testi. Kahju, sest raha on ju õpingute eest palju makstud ja õpihimu on suur. Peremehe koolis toimub kõik plaanipäraselt ja tema keeletunnid kesklinnas toimuvad ka plaanipäraselt. Ilm on olnud üsna vesine siin, loodetavasti tuleb nädala lõpus päikest. Perenaine küpsetab täna leiba ja õunakooki ka õhtuks sõbra sünnipäevale kaasa. 
Menüü: liha-aedvilja supp, punane läätsesupp kookospiimaga, pajaroogades sai kasutatud vahelduseks porrut. 
Tervitades 
Teie Peedo

ENGLISH:
Hi guys! How are you? We are good, doing well, except that the time flies. We have been going to school like my hostess or working like mister T or just staying home and relaxing like I and Löngström. My hostess is doing the gardening - she grows tomatos, herbs and even peas. Hopefully there is going to be more sun and the nights will go warmer and she can put the plants on the balcony. 
There is something going on about the loi Vidal, not exactly sure what is happening or why, but on Wednesday my Hostess school Universite de Nantes was blocked and it was closed due to the safety. There was also a manifestation again. Well the university is still closed and all the classes are postponed until further notice. So my hostess will probably not take a french test tomorrow. Will see in the morning.
By the way mister T is also taking french classes, so on Tuesdays and Thursdays he will come really late, around 20.30. Tonight is a little birthday party - mister T's friend is getting older. My hostess is cooking a cake for him.
We received a parcel from my hostess mom also, she sent us sweets and all goods, but also my hostess forgot her charger for her electrical toothbrush back at Estonia, so that was the main reason for this package. We were really happy for this gift! We are now safe and visible also :)
Hope you are doing great and take care!
Peedo

1 kg sokolaadist saab  5 kooki/1kg chocolate = five cakes

Pakk emalt/ parcel from mom

Kommid, suitsuvorstid, šokolaadid, helkurvestid, kiiver, raamat ja eesti lipukesed EV100/Sweets, sausages, safety vests, helmet and little estonian flags and a book for celebrating EV100

Sõbrapäeva šokolaadikook

Punase läätsesupp/ Red lentils soupe with coconut milk
 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar