neljapäev, 22. veebruar 2018

#hakkamesättima #ev100

Tere-tere! Kuidas külm näpistab? Täna Mustla Majaka avatseremoonia otseülekannet vaadates tundus, et näpistab täitsa valusalt, aga samas on nii ilus, et hakkas lausa kade. Ega meil ka siin nüüd enam ülearu soe pole, Moskva saadab meile ka külmakraadid ja külm mitte ei taha, et Perenaine saaks oma taimed juba rõdule paigutada. Peremees läks enne ülekannet kahjuks tööle, aga ta vaatab hiljem järgi. Peremehel on täna pikk päev, sest pärast tööd on veel 2h prantsuse keelt ka. Perenaine saab õhtul veidi jälle tööd teha (hoiab kätt ikka soojas). Ja lisaks käivad ettevalmistused laupäevaseks peoks. Ega meiegi saa siin ilma EV100 pidustusteta - tulevad sõbrad külla ja tutvustame eesti kultuuri ja sööki.  Perenaine ongi kimpus kõige rohkem menüüga, sest kõike teha siin ei saa, täna õhtul lähevad peremehega vene poodi, ehk saab sealt tangu vms.
Aga eelneva nädala ülevaade siis ka teile :) Reede oli perenaisel väsitav koolipäev jälle, tegi grammatika testi ja õppis juurde asju, õhtul kodus lausa pikutas ja kartis, et jääb haigeks, aga söök ja uni parandasid kõik. Peremees saabus umbes 18 ajal koju, sõid ja hakkasid koristama, sest välja minna nad ei tahtnud. Laupäeval oli hea ärgata puhtas kodus. Pärast hommikusööki läksid nad toidupoodi, jäid natuke hilja peale, rahvast oli juba liiga palju. Hiljem käisid ülikoolis printimas ja õhtul tegid koos kutsed valmis. 
Pühapäeval tegi perenaine kell 7.56 silmad lahti ja avas kohe internetist otseülekande Tartu maratonile, et siis kaasa elada oma vennale ja peremehe sõpradele. Sander tegi hea sõidu, oli kohe põnev jälgida, perenaise vend tegi ka seeniori kohta super sõidu ning Rene oli ka tubli :) umbes 3h vaatasime seda, selle aja sees saime ka voodist välja ja perenaine küpsetas pannkoogid valmis ning lisaks jõudsime need ka viimseni ära süüa. Hiljem perenaine tegutses oma prantsuse keele esitluse kallal. Teemaks on loomulikult Eesti sümbolid :) Õhtusöögi tegi peremees, sest tal oli selleks rohkem aega, sest perenaine pidi õppima järgmisteks keele testideks. 
Esmaspäeval läks perenaine jälle kella 8 kooli, peremees põõnas kella 8 ja hakkas siis liigutama end. Lõunal käisid koos ülikooli restoranis. Menüüs oli kanaliha, kartulipuder ja jälle hautatud rohelised oad. Perenaine lõpetas koolis 15.30 ja liikus koju süüa tegema, peremees saabus umbes 18 ajal, sõid ja puhkasid veidi. Kella 19 ajal panid riidesse ja jooksid ronima. Ronisid selline 1,5h ja siis jooksid koju tagasi. Pesid end mustusest puhtaks (spordisaalid on väga mustad seal, kord kuus ka vist ei pesta põrandaid) ja jõid veel enne magama minekut  piparmünditeed. 
Teisipäeva hommikul läksid nad koos postkontorisse marke kleepima. Pärast seda perenaine läks koju oma esitlust tegema ja peremees lahkus tööle. Pärastlõunal läks perenaine kooli 4h, siis kodu teel käis ka pagarist läbi ja ostsis kaks baguette'i. Peremehel oli pikem päev jälle keeletundide pärast. Perenaine tegi kodus veidi tööd jälle ja samal ajal haudus liha ahjus ja poole teraapia pealt pani ka kartulid keema, et peremehe koju saabudes oleks kohe soe söök võtta. Peremees oli rahul.
Kolmapäeva hommikul läks ka perenaine kella 10 kooli, peremees lahkus veidi varem. Lõunaks tuli perenaine koju, tegi endale süüa, lõpetas oma esitluse ja saatis selle ka õpetajale ära. Lisaks jõudis ka teha 20minutilise uinaku. Kell 15.30 oli ta uuesti koolis. Õhtul saabusid nad enam vähem ühel ajal, peremees kiitles perenaisele, et näed ma saabusin täna varem koju (10min varem). Tegid koos kiirelt söögi, puhkasid hetke ja läksid siis jooksuga jõusaali, tegid seal umbes 1h raskustega harjutusi ja siis perenaine tuli jooksuga koju, peremees aga jäi veel 1h sõbraga seinale ronima. Õhtu jõid veel teed kodus ja läksid magama. 
Sedasi siis möödus see nädal, nagu niuhti tehtud :) Ahjaa perenaine sai ka oma tulemused teada, grammatikas on ta tugev, sai 20st 19,5punkti, kirjutas ka täitsa hästi, aga no need lugemisülesanded olid veidi kehvemad ja kuulamistesti tulemust veel ei tea ta. Loodame parimat.
Aga teile kõigile imelist EV100 tähistamist ja elagu, EESTI!
PS!Eesti on alati meil südames ja igatsus oma kultuuri järele on suur :)
Kallid!
Peedo

ENGLISH:
Hello! How are you? We are good. The past week was has been quick, we have established our rutine also: Mondays for school, work and climbing; Tuesdays mister T has after work 2h of french classes, my hostess cooks and works; Wednesdays are for school, work and gym and for mister T also climbing, Thursdays are for resting and working, Fridays are for school and working and going to the food shop, on weekends we rest and make pancakes and chill and go for longer walks. This is for mister T and my hostess, my rutine is staying in bed and Löngström stays pretty on the floor.
At the moment we are preparing to celebrate our countrys 100th birthday, it's on Saturday the 24th. It going to be a nice gathering of friends, tasting foods and drinks. 
My hostess also had her first french test - grammar was good, that she knows, reading was difficult, but she managed okay, writing was good and listening was okay, but she doesn't know the result yet. 
She also prepared her first presentation in french, she will present it on Monday.
They also made some handicraft and mister T licked the stamps. Finally getting one step closer to the big event.
 My hostess was hoping that end on February she could already put her plants on the balcony (at least during the day, but no it is cold outside, the cold from Moscow is coiming here.
Lets hope spring comes sooner than later :)
Peedo
PS! On Saturday celebrate the EV100 (Estonias 100years)!

Mustla Majaka avamine #EV100 /Mustla Majaka opening for Estonias 100th birthday

Perenaise onu kõnelemas/ This is her uncle giving a speech



Perenaise ema kenasti rahvuslikes riietes/Her mother was also there,wearing traditional clothes



Pühapäeva pannkoogid/Pancakes on Sunday


Peremees ametis ümbrike sulgemisega/Mister T is licking the stamps and envelopes
Ideaalne hommikusöök/ Ideal breakfast

neljapäev, 15. veebruar 2018

Vastlapäev /Mardi gras

Hei! Kuidas sõbrapäev läks? ja kui pikk vastaliug tuli? suustate ka? Maratoniks valmis? Meil see lumi kadus ära, kevad tagasi, aga öökülmad püsivad endiselt. Läheb meil üsnagi argiselt ja aeg möödub ka üsna halastamatult. Reedel läksid peremees ja perenaine mõlemad ülikooli. Perenaine käis lõunal kodus söömas ja tuli pärastlõunal tagasi kooli. Peremees mängis saalijalkat poistega ja sõi hiljem koolis. Kella 15.30 aegu oli perenaisel kool läbi ja ta kõndis peremehe juurde, et koos SUAPSi registreeruma minna. Koos sai siis ka otsustatud, et peremehel ei ole mõtet tööle tagasi tulla, sest on vaja minna toidupoodi ja pärast võib peremees kodus tööd teha kui vaja. SUAPSis (ülikooli spordikeskus) sai kiiresti kõik aetud, toredad naised seal. Perenaisele maksis semester 50 eurot ja peremehele 90 eurot. Sellest aastast oli tehtud muutus, et on ainult aastamaks ja semestri kaupa enam maksta ei saa ning eksternidel tuleb maksta suurem summa (aga see ikka väiksem kui kuskil spordiklubis käia). Selle sees saad valida kolm spordiala, mida harrastada. 
Poes sai ka suht kiirelt käidud, va väike uimerdamine, mis tekkis suuresti sellest, et oli juba hilja ja kõht oli tühi. Kodus sai süüa tehtud ja veidi seriaale vaadatud. Ikkagi reede, ei pea asjalik olema, võib minu moodi ka aega veeta. 
Laupäeva hommikul läksid peremees ja perenaine kesklinna poodidesse - ostsid potte ja mulda taimede jaoks. Lõunat sõid kodus ja perenaine küpsetas õunakoogi õhtuks kaasa. Nad läksid sõprade juurde peole. Seal tähistati ühe sõbra doktoriõppe lõppu, tees sai valmis kirjutatud, seega joodi õlut, söödi head-paremat ning nauditi mõnusat seltskonda.
Pühapäeva hommikul perenaine tegi pannkooke nagu pühapäevale kohane. Hiljem istutas oma taimed suurtesse pottidesse ringi ja koristas. Peremees pani ratastele porilauad ära, tema ratas sai tagumise porilaua ja perenaise oma sai eesmise (sest eesmine ei mahtunud peremehe esirattale).  Mõlemad õppisid õhtul keelt veidi.
Esmaspäeval läks perenaine kella 8 kooli, peremees veidi hiljem. Lõunal said kokku ja läksid ülikooli sööklasse sööma, seal lõuna 3,60 vist (saad eelroa, põhiroa ja magustoidu). Selle hinna eest päris hea valik ja kvaliteet. Pärast kooli perenaine läks koju ja valmistas õhtusöögi, siis tegi kiire power napi ja kell 18.30 olid nad ronimas SUAPSis. See asub rattaga 5min sõita. Saal ise on külm ja räpane(aga neil kõik hooned ülikoolis räpased) ja  palju rahvast ja vähe radu perenaisele(ta natuke tujutses ka). Peremees sai veidi ikka ronida, olid seal kokku 1,5h. Kodus käisid pesus ja tegid süüa, sõid ja oligi aeg magama minna.
Teisipäeval läks peremees tööle, perenaine läks kooli pärastlõunal (4h koolis). Koolis teevad suuresti kolme esimese peatüki kordamist, sest selle nädala lõpus on test. Ilm oli vihmane ja kilepontsoga askeldades suutis perenaine oma armastatud Asics jooksukindad ära kaotada ja on väga kurb seetõttu. Koolis räägiti ka Mardi Grasist, nagu meie vastlapäev, aind söögiks krepid (pannkookid) ja siis seda pannkooki tuleb visata üles ja kui maandub uuesti kenasti pannil on rahaliselt hea aasta tulemas, kui ei siis on keeruline. 
Kolmapäeva hommikul ärkasid nad koos üles. Perenaine luges oma  facebookis teadet, et ülikool on suletud, aga emaili ei ole tulnud. Peremees sõitis jalgrattaga varem tööle, aga kuna tal tuli kiireloomuline miiting vahele, siis ta ei jõudnud perenaisele kirjutada, et kooli uste ees on barrikaadid. Perenaine kõmpis ikka kohale oma pontsos ja ta ei olnud ainuke, kes oli üllatunud vaatepildist. Kedagi ei olnud, aga uksed kettidega lukus ja ustel ees lauad, toolid, igasugu rämpsu füüsiliselt eest. Ainuke teade kooli sulgemisest asus lõustaraamatus ja e-post, mida muidu kästakse koguaeg kasutada, oli tühi. Kell 8 oli teada kooli sulgemine, kella 10ks ei olnud endiselt ühtegi emaili. Perenaine läks oma sõbrannaga trammile, sest tal oli vaja jõuda panka. Panka jõudis ta ka viimasel minutil, sest pank suleti pärast tema sisenemist. Ta sai kätte oma pangakaardi lõpuks (ainult kuu aega ootamist). Pangas toimus kiire sagimine, kõik asjad pandi ära, aknad kaeti kinni ja töötajad lahkusid pangast. Kõik manifestatsiooni/demonstartsiooni pärast ning kui see käest läheb, siis rünnatakse esimesena pankasid.
Niisiis umbes kella 10.30 ajal tuli ka kiri, et tunde täna ei toimu. Perenaine võttis trammi tagasi ja käis ka boulangerie'st läbi, ostis kaks baguette'i ning sammus koju. Kodus sõi lõunat, vaatas prantsuse uudiseid ja puhkas veidi. See järel võttis end kokku ja hakkas reedeseks kontrolltööks õppima. Vestles ka oma õe ja tädiga. Õhtul kui peremees tuli, sõid nad suppi ja šokolaadi kooki. Aga mis peamine - meile saabus pakk perenaise emalt ja seal oli nii palju head ja paremat sees, et saab küll Eesti Vabariigi 100.aastapäeva kenasti pidada siin ka ning ratastega oleme ka nüüd nähtavad. Aitäh!
Neljapäeva hommikul oli juba teada, et ülikool on endiselt suletud, sest rünnati ülikoolitöötajaid ja hooned on endiselt barrikeeritud. Ülikooli direktor saatis kirja, et ülikool on suletud kuniks saadetakse uus email. Kui homme hommikul emaili ei ole, siis ei ole ka perenaisel homme testi. Kahju, sest raha on ju õpingute eest palju makstud ja õpihimu on suur. Peremehe koolis toimub kõik plaanipäraselt ja tema keeletunnid kesklinnas toimuvad ka plaanipäraselt. Ilm on olnud üsna vesine siin, loodetavasti tuleb nädala lõpus päikest. Perenaine küpsetab täna leiba ja õunakooki ka õhtuks sõbra sünnipäevale kaasa. 
Menüü: liha-aedvilja supp, punane läätsesupp kookospiimaga, pajaroogades sai kasutatud vahelduseks porrut. 
Tervitades 
Teie Peedo

ENGLISH:
Hi guys! How are you? We are good, doing well, except that the time flies. We have been going to school like my hostess or working like mister T or just staying home and relaxing like I and Löngström. My hostess is doing the gardening - she grows tomatos, herbs and even peas. Hopefully there is going to be more sun and the nights will go warmer and she can put the plants on the balcony. 
There is something going on about the loi Vidal, not exactly sure what is happening or why, but on Wednesday my Hostess school Universite de Nantes was blocked and it was closed due to the safety. There was also a manifestation again. Well the university is still closed and all the classes are postponed until further notice. So my hostess will probably not take a french test tomorrow. Will see in the morning.
By the way mister T is also taking french classes, so on Tuesdays and Thursdays he will come really late, around 20.30. Tonight is a little birthday party - mister T's friend is getting older. My hostess is cooking a cake for him.
We received a parcel from my hostess mom also, she sent us sweets and all goods, but also my hostess forgot her charger for her electrical toothbrush back at Estonia, so that was the main reason for this package. We were really happy for this gift! We are now safe and visible also :)
Hope you are doing great and take care!
Peedo

1 kg sokolaadist saab  5 kooki/1kg chocolate = five cakes

Pakk emalt/ parcel from mom

Kommid, suitsuvorstid, šokolaadid, helkurvestid, kiiver, raamat ja eesti lipukesed EV100/Sweets, sausages, safety vests, helmet and little estonian flags and a book for celebrating EV100

Sõbrapäeva šokolaadikook

Punase läätsesupp/ Red lentils soupe with coconut milk
 


neljapäev, 8. veebruar 2018

Kes külma siia saatis ah?!

Tere neljapäevast! Elate talve võlumaal jah? Meil ka miinuskraadid hetkel, vast läheb nädalavahetuseks üle ja kevad tuleb uuesti tagasi. 
Reedel käis perenaine koolis koos kaastudengitega söömas lähedal asuvas restoran/kohvikus, päevapraad maksis 8 eurot ja 20 senti (puhas röövimine, aga pranstlaste jaoks okei hind). Pärast kooli tuli ta koju ja sai veidi tööd teha jälle. Õhtul helistas perenaise ema ja hiljem pärast söömist vaatasime koos seriaali "Suits"(eesti keeles Ülikonnad?). 
Laupäeval oli perenaisel veits paha olla, pidev istumine koolis ja õppimine andis tunda peavaluna, aga ta oli natuke rumal ja ei saanud aru, miks pea valutab, ning istus edasi oma asju tehes. Proovis ka magada, aga see ei aidanud. Lõpuks hakkas vahurulliga rullima ja harjutusi tegema ja sai veidi paremaks olemise. Laupäev oli ka telefonikõnede rohke päev - perenaine helistas Valga vanaemale, Annile, Kati ja Kaarliga sai videokõne tehtud. Täitsa vahva oli kõigist kuulda.
Pühapäeval perenaine käis jalutamas ja tegi rahulikult süüa. Õppis veidi keelt ka, aga üritas vabamalt võtta. Õhtu oli pisut pikk aind, sest peremeest ootas koju. Peremees saabus alles veidi enne südaööd, siis ajasid juttu ja perenaisel ei olnud üldse und, ärevust täis.
Esmaspäeval perenaine läks enne kella 8 kodust ära, peremees magas veidi kauem ja lahkus 9 ajal kodust. Lõunatasid koos ülikoolis, ostsid friikaid ja suured võileivad (4.90 ja 6.50 hinnad), kõht sai korralikult täis. Õhtul perenaine jõudis varem koju, vahetas riided ja läks kõndima. Käis läbi ka pagaripoest ja ostis saia. Lisaks sebis peremehe ka ülikoolist kaasa, teisel oli kõht maru tühi (eelmise nädala tegevustest energiavõlg vist, sööb nagu loom). Koju jõudes alustas perenaine söögi tegemist ja peremees pakkis oma asjad lahti ning sorteeris musta pesu ära. Pesu sai pestud ja õhtu õhtale.
Teisipäeval perenaine jäi koju hommikul, aga peremees läks tööle. Hommikul oli ka lumi maas kergelt, see õnneks sulas ära lõunaks, siis kui perenaine kooli läks. Poole loengu pealt neid segati, sest õues oli lärm. Toimus manifestatsioon ja üliõpilased marssisid ülikooli alale, sest politsei ei lasknud neil edasi minna, aga ülikooli alale politsei ei tohi tulla (selleks puhuks neil oma eraldi politsei ilmselt vms). Prantsusmaal tahetakse muuta ülikooli sissepääsu tingimusi ja nii nagu perenaine aru sai, siis hakatakse nägude järgi valima, kes saab ülikooli minna ja kes mitte. Pärast seda läks ülikoolis tööle tuletõrjealarm ja kõik pidid õue minema. Õues said nad olla kuskil 15min, siis tagasi õppetööle. Õhtul perenaine läks koju ja valmistas söögi ning ootas peremeest keele tunnist. Peremees käib nüüd ka keele tundides kaks korda nädalas, teisipäeviti ja neljapäeviti. Selle tõttu saabub ta koju alles 20.30 ajal nendel päevadel. 
Kolmapäev peremees läks hommikul tööle ja perenaine läks kooli kella 10. Perenaine tuli koju ja vaatas juhuslikult oma ülikooli emaili. Seal oli kiri puhtas prantsuse keeles, et nende õpetajat ei ole täna koolis ja kui kõik õigesti aru said siis tehakse see üks tund millalgi järgi. Igal juhul perenaine hakkas koristama ja pesu pesema, sest õppimisest oli tal natuke paha juba. Õhtuks tegi pastaroa. Peremees saabus kella 18 ajal. Sõid, vaatasid "Luciferi" esimese hooaja viimase osa ära ja arutasid oma nädala plaani, mis on vaja veel ära teha. 
Neljapäeval peremees läks kooli ja perenaine jäi koju minuga,vestles Mustla vanaemaga, aitas mul blogi kirjutada ja pesi veel pesu, sest täna suurele kütmisele on toas õhk väga kuiv ja kuidagi on vaja seda niiskemaks muuta. Pärastlõunal plaanisid peremees ja perenaine SUAPSis kokku saada. See on ülikooli spordihoone. Tahtsid registreerida mõlemad end sinna, et siis koos odavamalt ronimas käia. Aastamaks on 50 eurot, aga ühe semestri eest siis 25 eurot. Tudengitele siin ikka väga head võimalused sportimiseks võimaldatud, aga jälle on manifestatsioon ja ülikool on suletud. Õhtu on peremees prantsuse keeles ja jõuab hilja. Perenaine ilmselt vaikselt kordab keelt jälle, sest neil tuleb väike kontroll varsti, et teada palju on omandatud keelt. 
Ahjaa peremees ei viitsi kirjutada oma reisust, aga ta jagas pilte niiet head vaatamist!
Teie Peedo

ENGLISH
Hi guys! Ca va? We are having some minus degrees, here and there wes even a snow fall yesterday and on Tuesday morning there was some snow on the ground also. Nothing serious, but for french people it was bad because they only have summer tires. But life went on without big problems here, in Paris it was different.
So on Friday my hostess was at school, had lunch with her friends and had some more classes. After she came home and had to work again. Then she had a phone call with her mum and then she ate and we watched some series together. 
On Saturday she tried to study with a headache, but it didn't work out. She slept, but it didn't help either. She went to the grosery shop, she felt a little better, but she wanted to study more so sitting made thing worse. In the evening she exercised and that helped her a bit. She also had many phone calls on that day. She called her sister, her grandmum and with her brother and his wife they had a vidoe call. It was so nice to hear from them. 
On Sunday my hostess took it easy. She went for a walk. Prepared some food. Studied only a little bit and didn't do too much. Just a little before midnight mister T came home, finally. They talked and talked. My hostess was having trouble sleeping, she was a little anxious.
On Monday my hostess went for school before 8am, mister T slept a little longer and went to work around 9.30am. They had lunch together, trash food - yummi! My hostess arrived home at 15.45, she changed and went for a walk. She also bought two baguettes and took mister T home around 17.35.  At home my hostess prepared food and at the same time mister T unpacked his stuff and sorted out which clothes needed washing. They ate, did the laundry and talked. 
On Tuesday there was snow on the ground so it was minus degrees outside. Not cool! It was spring already. Mister T went for work, my hostess had a free morning so she revised some chapters again. Afer lunch she went to school. During the lesson there was a manifestation and there was police, but the police could not enter the university grounds (not sure why). The manifestation was about that they want to change the conditions to enter the university - not everyone can enter it, only the ones who are pointed....so we have undestood. Well they passed the university, but the firealarm went off, so we had to go outside. Stood there for 15min and then it was okay to enter the building again. After school my hostess came home, cooked, ate and watched french news. Mister T had french classes so he arrived around 20.30.  He has every Tuesday and every Thursday 2hours of french classes. 
On Wednesday they both went out. My hostess was back at lunch time and she fortunately looked her university email, because there was a letter saying that she doesn't have class this afternoon , the teacher wasn't at school (of course it was in full french :D). Well she had an aftenoon off and she started to clean the house (yup that is what she likes to do). She didn't want to study on that day. Mister T arrived around 18, they ate together and watched the last episode of  "Lucifer" in season 1. 
On Thursday mister T went for work, my hostess stayed with me and helped me write the blog. She also had a phone call with her other grandmother. In the afternoon my hostess wanted to go to SUAPS and meet mister T there. They wanted to register for sport classes and make the payment which is 25 euros for one semester (cheap isn't it). Every university should offer sport activities for students so cheap! But there was a manifestation again and in the university fb pages said the university is closed. In the evening she cooked again and did some laundry, because the air here is so dry due to the heating. 
Oh yeah mister T doesn't want to write about his trip (he is lazy) , but he gave us some photos. Enjoy!
Peedo

Ettevalmistus Sierra de Gredose väljakutseteks. Giidiga kursus - jääronimises ning alpinismis. // Training for the adventures in Sierra de Gredos. Ice-Climbing and mountaneering.

Esimene koridor üllatas selliste tingimustega. Telgist telgini 7h ettevõtmine ning tippu ei jõudnudki. // First corridor suprised with this kind of conditions. From tent to tent 7 hours and the top was not reached. 

Vaade Alamanzori jalamilt Sierra de Gredosele. // Look from Alamanzor to Sierra de Gredos

Alamanzori North-face raja hülgasime kehvade lumetingimuste tõttu ja tegime hoopis sellise pärli. Lumeolud tegid muidu lihtsa koridori küllaltki tehniliseks (jäiseks) // Instead of our initial North-face project, we did this nice route, snow conditions were not the best, so a nice adventure.



Peremehe kaaslane Ramiro. Elu on tore, raske aga tore. // Mister T-s partner Señor R. Life is good, damn hard but good.

Laskumine Alamanzorilt. // Descending from the Alamanzor

Kohalik 20 meetrine kosk, ronimine oma parimas vormis // Local 20m waterfall, climbing at its finest

Lahkumine Cirque de Gredosest. Kevadised olud võtsid võimust. Tuleb teinekord tagasi tulla. Radu ja tippe jagub. // Leaving the Cirque de Gredos, Spring like conditions, Until next time Alamanzor North Face.



3h marss tagasi autoni, ei ühtki teist inimest, milline paradiis. // 3h hike to the car, noone else around, what a paradise

La Pedriza, ühe ronija paradiis. Slab ronimise uus norm. Uskumatu aga saab ka ainult hõõrdejõule loota. // La Pedriza. Paradise for a climber. Unbelievable, but one can climb only using friction.

Viimane project -Pico de Miel. // Last project - Pico de Miel

Tee üles. 130m puhast adrenaliini aga oi kui lõbus. // The route up. 130m of pure adrenaline and fun. What an experience.


Tipus. 5h kannatamist, vaimset ja füüsilist ning 5h puhast mõnu ja naudingut. 7 päevase ronimsseikluse lõpp. Vaikus.. // 5h of suffering, mental and physical and 5h of pure joy and pleasure. End of a 7 day climbing adventure..Silence..
ONIA - EST is missing :)

Pood täis ronimisteemalisi raamatuid, loomulikult esimene koht mida külastada Madridis // a book store full of climbing books, ofcourse first place to visit in Madrid

2013 hüppas perenaine ja 5aastat hiljem peremees hüppas ka/ in 2013 my hostess jumped like this and mister T did it 5years later
Pink veepiiril/ A park bench on the edge of water

peremees tõi šokolaadi ja moosi/ Jam and chocolate from Mister T

neljapäev, 1. veebruar 2018

All by myself... and with Peedo and Löngström... never alone

Tere, sõbrad!
Kuidas teil läheb? Külm ikka näpistab? Meil siin on endiselt pigem kevadine - lilled õitsevad, aga päikest on vähe ja ikka palju sellist pilve sees halli märga ilma. Nädala lõpuks lubab hetkel ka miinus kraade öösel - niiet ega siingi tali taeva vist jää. 
Reedel siis perenaine käis koolis ja peremees rabeles tööl, et kõik enne minekut valmis saada, ei läinud isegi saalijalkat mängima. Õhtustasime koos ja siis saatis perenaine peremehe trammile ära. Peremees lendas Madridi sõbraga seiklema. Lend sujus neil hästi ja järgmisel hommikul vara sõitsid sierra de Gredosele. Nädalavahetusel tegid läbi jääronimise koolituse instruktoriga ja lisaks ka natuke mägironimist. Esmaspäevast kolmapäevani ööbisisd telgis, matkasid iseseisvalt ja ronisid jääl ja kinnitasid oma uusi omandatud oskusi. Nüüd on nad Madridis tagasi ja tegustevad seal kandis ronimisega. Eile peremees ütles, et ise on nad rahul ja perenaine kiitis, et oskasid oma oskusi õigesti hinnata ja ülearu ei riskinud. Täpsem info järgmises blogis vast, sest peremees saabub pühapäeva õhtul hilja. Ehk tegi ka mõne pildi. 
Perenaine vantsis koju ja hakkas koristama, sest see rahustab teda kõige paremini. Peremees oli ära olnud 1h, kui helises uksekell - perenaine ei avanud, sest ta ei oodanud kedagi. Järjest oli kuulda, kuidas kõikide korterite uksekellad helisesid. Lõpuks keegi vist avas, sest oli kuulda hääli. Sammud tulid üles ja avasid naabrite ukse. Niisiis arvatavasti olid naabrid aga kindluse mõttes perenaine otsustas, et ei ava ust, kui just väga järjepidevalt keegi nende kella ei lase. Köök sai korda reedel, aga suurem koristus tuli laupäeval - aknapesu, vannituba-wc puhtaks, puhtad voodilinad, pesu pesemine jne. Lisaks istutas tomati seemned mulda, till kasvab hoogsalt, vaja oleks vaid veidi päikest juurde. Õhtul vaatas üht pranstsuse filmi - jabur romantiline komöödia, aga keeleõppeks sobilik küll. Lisaks said kõik pildid uuesti üles pandud (et näod meelest ei läheks :D ). 
Pühapäeval perenaine õppis keelt ja kordas õpitud asju, lisaks oli ta tubli ja läks pärastlõunal jooksma, tegi sellise mõnusa rahuliku 5km ringi. Enne jooksu tegi end muidugi soojaks selline 20minutit aktiivseid liikuvusharjutusi kogu kehale ja pärast rullis.  Õhtu õppis veel veidi keelt.
Esmaspäeval algas kool kell 8, sai 4h järjest tegutsetud. Lõuna on 1,5 h ja siis perenaine jõuab kodus rahulikult söömas käia. Pärast lõunat oli veel 2h keeleõpet. Õhtu oli perenaine väsinud, aga otsustas teha veidi liikuvusharjutusi ja rullimist, et keha poputada sellest istumisest. Hiljem sõi ja siis oligi juba õhtu käes. 
Teisipäeva hommikul perenaine õppis ja kordas kodus prantsuse keele asju, siis oli aeg lõunaks ja pärast seda istus 4h koolis. Kodus tegi süüa ja hiljem vaatas filmi (õigemini alustas vaatamist, lõpuni veel ei jõudnud). Film "Blue is the warmest color/La vie d'Adéle (2013) on 3h pikk ja kui sa keelest veel kõike aru ei saa, siis pole mõttet järjest 3h vaatata. Film ise on auhinnatud Cannes'i filmi festivalil Palme d'Origa. Ehk jõuab perenaine täna selle lõpuni vaadata. 
Ahjaa tänu sellele täiskuule on perenaine väga kehvasti maganud (magama jääb hästi, aga kella 2-4 on enamasti üleval). 
Kolmapäeval oli perenaisel kool kell 10 ja siis oli paus kella 15.30ni. Perenaine sõi ja pikutas lõunal. Õhtul sõi, triikis pesu ja jutustas korra peremehega. Vaatas paar osa seriaalist "Suits".
Neljapäeva hommikul ajas perenaine oma õega juttu, siis aitas mul kirjutada, sõi ja läks kooli. Kell 12 oli neil kohustuslik töötuba teemal "ülikooli veebiteenused" (muidugi ta on neid juba paar nädalat kasutama pidanud). Ja see kestis 15minutit ning väga midagi uut ei saanud, täpselt ei teagi miks see kohustuslik oli. Õhtul saab perenaine natuke tööd teha ja loodetavasti teeb ka trenni, mina aga puhkan diivanil ja imetlen Löngströmi.
Kallid!
Teie Peedo

ENGLISH:
Hello again! How are you? I am really sorry about last week. We are doing good. I have the hostess for me and Löngström. Mister T went on Friday to Spain with his climbing friend. On the weekend they learning ice-climbing and mountainering with a guide/instructor. From Monday to Wednesday they were on their own and they had good time with hiking and sleeping in the tent. They also had a change to try their new skills and that was fun - at least mister T said so. I don´'t like cold and sleeping with out bed. They are now in Madrid and climbing there, but will get to it next week. Maybe mister T made some photos, he will be back on Sunday late evening.
My hostess was cleaning on Friday night  because this keeps her calm. There was also a door bell after mister T was away for 1h, but she didn't open it. she decided if somebody really wants to see her then they will ring again, but they rang all the other bells in this building. They were probably our next door neighbourgs, but better not risk it, when mister T is away.
Well the kitchen was cleaned on Friday, but everything else she cleaned on Saturday (windows, toilet, bathroom, floors, laundry, etc). She even put back the pictures on the fridge and some of them also hanging on the stairs. There is more space if somebody would like to send us their pics. So in the evening she watched an easy french comedy movie (romantic) just to practice listening it.
On Sunday she studied and revised french. Then went for a run. Of course before she made a nice 20min warmup and afterwards she foamrolled. Then she also learned some more french.
On Monday the lessons start at 8am - 4h constant french, then a lunch break for 1,5h (she came home for food) after that back to school for 2h more. In the evening she made some movement exercises and foamrolled her because 6hours sitting felt so bad on her body.
On Tuesday morning she revised a little again in the afternoon she went to school, 4hours of lessons. In the evening she was so tired and decided to watch a movie called "Blue is the warmest color/La vie d'Adéle (2013). It is a french movie, awarded one. Three hours long movie, but she could only manage for half of it.
Oh and the full moon keeps her sleep bad, she can go to sleep easly, but at 2am until 4am she is awake, she uses the window blind but it doesn't help.
On Wednesday she went to school at 10am, came back around 12.15, ate, rested for 1,5 hour and went back to school for 2hour lesson. In the eveneing she ironed the laundry, prepared food and watched some  episodes of "Suits".
On Thursday morning she had a call form her sister, it was really nice and long call. Then she helped me with writing and at noon she went to school for a workshop called WEb services (she had been using them for 2weeks already, so nothing really new came out of it. Just 15min talk and that was it and it was mandatory to go there. What a waste of time... Well now she is going for a run and after she is going to cook and then she has a change to practice physiotherapy again. I am going to stay in with Löngström and keep the house safe!
Take care!
A prochaine semaine!
Peedo
Löngström and Peedo
Kui šokolaad on otsas, aga magusaisu ei ole otsas/ when chocolate is gone, but you need something sweet
pildid, pildid, pildid/pictures