esmaspäev, 26. jaanuar 2015

Ellujääjad


Nonii nädal algas eksamiga - AFM advanced fluid mechanic - see oli päris karm eksam. Tore, et ma ei pea selliseid asju lahedama :) Muide esmaspäeval perenaine koristas jälle, kui teised tüübid eksamil olid, mina peitsin end teki alla.
Teisipäev möödus uuesti suures õppimisehoos - igal ühel omad asjad millega tegeleda. Kolmapäeva peremees jätkas õppimist, perenaine aga läks sõbrannaga kohvitama ja hispaania keelt õppima. Tal oli olnud päris tore vahelduseks naisterahvaga näost näkku suhelda.Enne koju tulekut käis postkontorist ka läbi, sai isalt jõulupaki (postkontori rahvas teab teda juba, tihe külastaja), ja õhtul tegi perenaine ettevalmistusi leivateoks. Neljapäeval oli peremehel viimane eksam - PDE partial diferential equations - ei olnud kõige raskem, aga kui viimased kuu aega on möödunud õppimislainel ja viimased 2nädalat sellest on ainult õppimine olnud, siis võib olla ei tule nii hea tulemus kui loodetud. Tulemusi saavad alles paari nädala pärast. Neljapäeval pärast eksamit juhtus üks vahva asi - perenaine oli ju koristanud teiste eest viimased kaks korda, et tüübid saaksid rahus õppida - peremees tegi ettepaneku, et tüübid võiksid perenaist kuidagi tänada ja väike india tüüb mõtles välja teostuse. Igal juhul perenaine istus oma toas koos peremehega ja järsku hakkas kellegi arvutist kostma hääl Maarja - maarja, maria, marja ja siis otsast peale (muide ma teadnudki, et mu nime nii mitut pidi saab hääldada :D). Perenaine oli nii segaduses, et mis asi see on. Lõpuks läks vaatas söögilauale ja seal oli arvuti, kust see hääl tuli, sellel silt vaata videot - videos tüübid kõik tänasid perenaist kenasti korda mööda ja video lõppedes pidi perenaine vaatama kööki. Köögis oli ahju peal silt - ahi on hõivatud, aga... külmkapp ei ole :) Külmkapis oli Tiramisu jäätisekook -väga maitsev! Perenaine oli väga liigutatud, ta ei osanud sellist asja üldse oodata. Tüüpidega koos elamine võib tore ka olla :) PS! ahi oli hõivatud, sest seal küpses mustleib sees :)


Video ja tort - aitäh :)
Õhtu toimus ühe peremehe kursavenna juures pidu, sessi lõppu ikka vaja tähistada. Kohal oli peaaegu terve peremehe kursus- kõik tüübid ja enamus indiast :) Aga vahva oli - õlu, pitsa ja tore seltskond!  Perenaine sai rääkida ühe hispaania neiuga - enamasti inglise keeles aga lõpuks ka natuke hispaania keeles. Ühest keele keskonnast teise üleminek võtab veidike aega... Koju jalutasime, isegi india tüübid jalutasid tervelt 5km, kella 5 hommikul olid kõik kodus ka vist - minu nad jätsid koju, sest ma olevat liiga paks ja noor :( Aga vähemalt sain ma senikaua voodis üksi laiutada.
Järgmise päeva magasime peaaegu maha, sõime ja käisime toiduvarusid täiendamas. Üks india poistest sai oma perelt paki - 10kg toitu põhimõtteliselt, magusaid ja soolaseid asju, vürtse jms mida siin ei müüda. Neil võib päris keeruline täiesti erinevas keskkonnas olla nii kultuuriliselt kui ka söögi poolest. meil oli jutuajamine ühe teise korterikaaslasega - väikse india poisiga. Ta rääkis, et näeb tänaval vanureid kõndimas,kes suudavad vaevu liikuda ja nad on kas üksi või oma kaasaga ning ta oli siiralt mures, et miks nende lapsed ei hoolitse nende eest - where are their children??!! Selle peale meenus perenaisel oma vanaema jutustatud lugu: Elas kord üks vares, kellel oli 3 last. vares oli sunnitud ühel päeval oma lapsed üle veekogu tassima. Ta tegi seda ükshaaval, esimesena võttis oma kõige vanema lapse. Keset järve küsis ta lapse käest - milline soovid sa suureks saades olla? Laps vastas: Ma soovin sinu eest hoolitseda nii nagu sina hoolitsesid meie eest. Vares kukutas see peale oma vanima poja vette. Järgmisena võttis ta keskmise poja ja kordus sama stsenaarium ja poeg vastas nii nagu esimenegi ja vette ta kukutati. Viimasena võttis vares oma noorima poja ja küsis: Milline sa soovid suureks saades olla? - Tahan olla täpselt nagu sina - hoolitseda OMA poegade eest! ja seda poega ei kukutatud vette  ;) meie ühiskonnas soovitakse, et noored saaksid elada nii nagu nemad seda tahavad ja meil on vanemate poolt antud vabadus oma unistusi jälgida - see ei tähenda, et meie oma vanemaid ei austa, vaid meie vanemad ei soovi olla meie unistustele takistuseks. Indias on väga oluline hoolitseda vanurite eest, neile kohe meeldib kui nende eest hoolitsetakse - seega on kultuuriliselt kõik väga erinev. Euroopas tehakse kõik selle heaks, et inimene tunneks ennast võimalikult täisväärtusliku inimesena (ideaalis) ning ta ei peaks kellestki otseselt sõltuma (loomulikult on erandeid) - nende ühiskonnas on see vastutus tervenisti pereliikmete kanda - mina su üles kasvatasin ja aitasin ja kuni minu surmani oled sa minu võlglane. Väga must-valge kirjeldus, aga nii vist on...
Laupäeva hommiku sõitis üks korteri kaaslastest 3nädalaks koju Indiasse, panime talle leiba natuke kaasa. Õhtu vaatasime väikse india poisi, peremehe ja perenaisega filmi "Mandariinid". Inglise keelsed subtiitrid polnud küll nii head, aga siiski täiesti arusaadavad naljad ikkagi ja india poiss kiitis meie filmi :)
Pühapäev algas traditsiooniliste pannkookidega, leiva tegu ka, sest meie leib lendas Indiasse :D pärast käisime trenni tegemas, okei-okei mina istusin voodis, aga peremees ja perenaine tegid trenni. Ilm oli kena ja soe. Muidu on siin suht jahedavõitu jälle, päeval +13, öösel +6!
Muide leib läheb iga korraga paremaks :) Tulge külla maitsma!
Perenaine ka asjalik...

Perenaise isalt saadud paki sisu Peedo hoole all



pühapäev, 18. jaanuar 2015

Sess täies hoos

Mul on väga igav olnud iga päev üks ja sama pilt - peremees laua taga õppimas, perenaine vaheldumisi laua taga töötamas ja voodis lõunauinakut tegemas. 
Esmaspäeval oli peremehel esimene eksam avatud materjalid ja 2h aega, et lahendada 3 ülesannet. No ei jõudnud keegi aja sisse - liiga mahukad ülesanded ja mõtlemiseks polnud aega.
Perenaine koristas samal ajal, sest üle pika aja oli ta üksi kodus (no ma olin ka, aga kui ma kuulsin, et ta koristama hakkab, siis peitsin end ära- mulle ei meeldi koristada). Ta pesi põrandaid 3korda, et need puhtaks saada, sest erinevatel meessoost isikutel on erinevad puhastusmeetmed - mõnel efektiivsemad mõnel vähem - no mis seal ikka, kuna ta on ju natuke puhtuse pedant, siis ta koristas ise kõik ära- iseenda heaolu pärast ja natuke ka selle pärast, et tüüpidel on sess ja ei ole neil aega koristada. Põrand lausa läikis :) No köök läikis ka, ja vannituba ja peremehe ja perenaise tuba ka. Teiste tüüpide tubadesse ta ei roninud, selle hoiab ikka igaüks ise korras :) Õhtu käis natuke jalutamas ja trenni tegemas ka :)
 Teisipäeval peremees õppis ja vahepeal käidi poes söögivarusid täiendamas. Perenaine kokkas nagu ikka. Õhtu vaatas filmi "Gravity" ja oli väga imestunud, et seda nii palju kiidetud on - igav ja sisutühi, lihtsalt ilusad vaated kosmosest.
Kolmapäeval peremees õppis jälle nagu talle juba harjumuseks on saanud. Tegelikult hommiku läks isegi jooksma välja. Perenaine magas seni õndsat und, lõuna ajal läks ka perenaine välja. Võttis pargipingil päikest ja täitis oma raamatut. Muide juba mitmendat korda istub perenaise kõrvale üks vanem meesterahvas, käib vist iga päev päikest võtmas - niheleb ühel küljelt teisele seal. Üsna tüütu! A mis sa teed- avalik park ja avalik pink (pean ise järgmine kord kaasa minema). Õhtu läks perenaine peremehe kõrvale laua taha, et teha omi asju, seal arvutis - kui ei oska EI õigel ajal öelda, siis tuleb kannatada :)
Neljapäeval oli peremehel teine eksam - sama seis, mis esimesega avatud materjal ja liiga mahukad ülesanded, et ajaliselt ära suudaks teha. Pärast eksamit jäi kooli oma ettekande asju arutama ja jõudis koju varem kui perenaine. Perenaine oli oma keelekursusekaaslasega linna peal - jalutasid ja jõid kohvi ja arutasid elu ja tööotsingute jms üle. Mõnus päikseline päev oli, kandis ainult oma õhukest jakki ja isegi kampsunit ei olnud. See oli ka praeguseks viimane soe ja ilus ilm.
Reede oli juba pilves ja jahedam. Peremees käis kooli esitlust ettekandmas ja teiste omi kuulamas - tema sarnaseid, kes olid ka teiste töid kuulama tulnud oli ainult 1 veel. Kummaline suhtumine, et teen ainult ettekande ära, siis saab õppida eksamiks. Peremehe sõnul oli olnud väga huvitavaid teemasid ja ettekannete tegemisel oldi vaeva nähtud. Ja üsna kummaline on ettekannet esitada ainult õppejõule :) Koju tuleku ajaks sadas vihma ja vihmavarju tal kaasas polnud, kuid see kord ei olnud padukat, vaid selline kerge vihm, niiet ei sulanudki see peremees ära. Perenaine magas hommiku rahulikult ning tegi lõunaks söögi peremehele. Peremees suundus jälle õppima ja perenaine tegi ka arvutisse asja. õhtu valmistas ette järgmiseks päevaks tainast.
Laupäeval pidid mõlemad minema kell 9 jooksma/kõndima, aga läks nii nagu ikka- peremees jooksis ja perenaine vaaritas köögis. Tegi rukkikukkleid - täitsa maitsvad tulid (pilti unustasime teha, sest muna-majoneesiga oli nende kuklite peal nii maitsev).  Pärast sööki mindi poodi varusid koguma jälle ning perenaine läks postkontorisse oma leivajuuretisele järgi (tuli välja, et seda võib saata ja 5päevaga oli kohal). Peremees suundus jälle õppima (ta on nii kohutavalt tubli), perenaine läks välja kõndima ja kuna tal olid küünlad otsas suundus ta kaugemasse poodi. Küünlad ostetud tegi ruttu poest minekut, sest praegu on allahindluste aeg ja rahvast oli tohutult. Väljas oli ilus ilm, tuuline aga siiski päike oli väljas. Koduteele jäi ette park ja sinna suundus perenaine päikest võtma. Pargis nägi kaugel istumas seda vanahärrat, kes koguaeg tema juurde istuma tuli. Perenaine oli õnnelik, et härral istumine kenasti olemas oli ja suundus ise teisele poole parki. Leidis koha ühe naisterahva kõrval. nautis päikest kuskil 5-10min, kui mööda kõndis oh imet see sama vanahärra, aga õnneks oli perenaise kõrval koht hõivatud ja perenaine mõnules rahuga päikse käes edasi :) 20min pärast lahkus naisterahvas perenaise kõrvalt, perenaine hakkas täitma oma raamat-töövihikut. Vahepeal tuli üks briti tüüp teed küsima, tahtis Camp Nou juurde saada. Näitas suuna kätte tüübile, ajasid veel paar sõna juttu ja läinud britt oligi. Rahulikult istus perenaine tagasi ja hakkas päikest nautima - umbes minuti möödudes ilmus vanahärra uuesti välja - jah ta istus perenaise kõrvale. Perenaisel sai villand võttis oma asjad lahkus kohe. Pealegi oli juba lõunasöögi aeg ja kõht läks tühjaks. Koju saab sama teed pidi, kuhu perenaine briti suunas ja loomulikult kohtus ta temaga uuesti - tuli välja, et on esimest korda välisreisil ja teadis päris palju peremehe eriala kohta, tal pidi olema keegi sõber, kes tegeleb selliste asjadega. Igal juhul perenaine tahtis tal aidata pilti teha, aga ta telefoni aku oli tühi niiet ei saanudki pilti. Perenaine suundus koju, britt FCBarcelona poodi. Õhtu tegi perenaine leivajuuretisest juuretisepoja (on vist õige sõna- segas jahu ja vee sisse ja jättis sooja seisma ööseks). Peremees õppis muidugi, ta muud ei teegi. 
Pühapäev algas leivataigna valmistamise ja pannkookidega. Leib sai küpsetatud ka - tuli täitsa leivamoodi ja maitses ka nagu leib, pisut hele aind (rukkilinnasejahu ei ole veel leidnud siit- rukkijahugi saab ainult spets ökopoest 1kg 2.55eur). Igal juhul leiba oli vahelduseks jälle nii hea süüa - sai tüütab väga ära juba. Täna sai perenaine kõne oma õelt - nii tore on teie hääli kuulda :) tervitused Karlile ja Kertule :)
Muide rukkikuklite retsepti saime perenaise isa käest ja nüüd saime ka kaneelikuklike retsepti perenaise ema käest, ootame leivaküpsetamise nippe ja retsepte vanama Valli käest :) ja kui keegi tahab ka oma retsepti saata, siis oleme pakkumistele avatud :)
Ja Peremees igatseb oma vanaema karbonaadi (perenaine ei oska seda nii hästi teha).
Peremees endiselt õpib muide - homme eksam ja siis veel viimane neljapäeval- hoiame pöialt!
Perenaine ka asjatab veel see nädal, siis hakkame kõik koos puhkama :)
Peremees oma kohal :)

Juuretisepoeg läks kenasti kerkima ja vahutama hommikuks :)

Võiga või toorjuustuga soe leib :)

erinevad vormid erinevad kujud - ikka maitses hea :)




pühapäev, 11. jaanuar 2015

Oh jaanuar, oh jaanuar!

Meie nädal algas siin pidustustega. Katalaanide jõulud olid tegelikult alles nüüd. Esmaspäeval, 05.01 saabusid linna kolm kuningat (noh teate küll need tüübid, kes piiblis läksid Jeesust vaatama ja tõid talle kinke - tegelikult ma ei tea, ei ole piiblit lugenud). Nad tulid laevaga ja siis tegid lastele mingit etendust seal kuulsas pargis (Ciutadella on pargi nimi). Õhtu toimub paraad, kus tervitatakse kuningaid ja nende kaaskonda - ja ma ütlen see kaaskond on vägev! Käisime ka peremehe ja perenaisega seda vaatamas (kuulujutu järgi jagatsekse seal kommi). Jõudsime kuskil 20min enne
paraadi jõudmist placa Espanyale ning rahvas juba ootas, kellel redelid kaasas, et paremini näha, kes trügis niisama. Meile leidsime hea koha ühe maja seina ääres, seal oli kõrgem äär, kust nägi paraadi kenasti. Paraadi juhtis ees 6 julgestuspolitsei bussi, 6 motorolleriga politseid ja hobustega politseid ka veel. Täitsa vinged elukad lendasid ja siis tüübid kandsid ägedaid kostüüme, kuningad olid ka ikka. Paraadis nägi erinevaid temaatikaid - aafrika, aasia jne. Paraadi lõpus tulid suure tümpsu ja kahuritega 3rekkat, sealt lasti kahte lehte kommi ja karda laiali - lapsed jooksid, suured jooksid, et kes saab komme piisavalt. Me olime ikka viisakad, et võtame ühe kummalegi. No hiljem jalutasime natuke paraadi lõpppunkti lähemale ja oi näe imet kommikahurid tulid uuesti, seekord korjasime taskud kommi täis ikka - kõik tegid nii :) Tasuta komm ikkagi ju! Igal juhul jah katalaanidel on nii, et täna said lapsed kommi ja homme hommiku leiavad nad kuningate poolt toodud kingid - ja kujutad sa ette salmi ei peagi lugema!!!
Koju jõudes jagasime komme ka india tüüpidega :)


Death Star osales ka paraadil (peremehele meeldib StarWars)...

Kommi lendab kahte lehte :)

Jeäi kommid :D

Minu taskud said komme täis :)
Edasised päevad on möödunud õppides - peremees õpib eksamiteks (vaata ka pilte), perenaine harib end orienteerumisteadusartikleid lugedes ja mina lebotan endiselt :)
sess hakkas päev 1.

päev 2.

Pärast mõningast harjutamist suudab juba ülikiiresti õppida..
Ahjaa saime hilinenud jõulukaardi armsatelt Leokitelt - oma nime ma kaardilt ei leidnud, see vist on nähtamatu tindiga kirjutatud.
Perenaine sai ka oma kallitelt tüüpidelt Evalt ja Katilt paki - kommi ja armsa töövihiku Minu väga hea aasta (1/3 on täidetud juba). Käis seda pargis täitmas ükspäev - oli kadunud 3h. Ja kommidest on veel isegi üks pakk alles :D
Reede õhtu läksid perenaine ja peremees iiris pubisse 7Sins stand-up show´d vaatama ja õlut nautima. Esines John Colleary, tuntud iiri koomik. Peremees ja perenaine kiitsid koomikut väga :) Peremees algul ei tahtnud tulla - peab ju õppima, aga siis perenaine veenas ta ümber, sest ta ei julge üksi pubist tagasi tulla :D Seltskond oli tore ja kirju - perenaise keelekursuse kaaslane Hollandist, tema pruut Saksamaalt, nende sõber prantsusmaalt (elanud šotimaal ja nüüd barcelonas) ning soomlanna, kes on aasta Tartu ülikoolis eesti keelt õppinud (rääkis väga ilusat eesti keelt). Iiri pubi on parim koht, kuhu minna võõras riigis - inglise keelt räägitakse alati ja seal on rõõmsaid multirahvusest inimesi :)
Laupäev möödus ka õppides, peremees käis isegi hommiku jooksmas. Perenaine hoolitses söögi ja koristamise eest. Pühapäev oli jälle pannkoogipäev :) Peremees õppis ja perenaine jätkas söögitegemisega, käis trenni ka tegemas :) Ilmad on olnud üsna soojad ja tuulevaiksed. Päikest endiselt palju - saadame teile ka, aga teil seal mingid tormipilved blokivad päikse ära!
Ahjaa peremehel on homme esimene eksam - hoidke talle siis pöialt! Ja siis neljapäeval on järgmine ja kolmas on nädala pärast esmaspäeval ja viimane on pärast kolmandat neljapäeval ja siis üks esitlus tuleb ka veel seal vahepeal tal teha... Tulevad sellised põnevad nädalad :D
Uute kirjutamisteni - ja kui tormist paha on või igatsete meid, siis tulge külla! Ma olen armas pehme kollane tüüp :)

PS! Kui kellelgi on sünnipäev tulemas ja seda pole facebookis näha, siis kõik vihjed on teretulnud ;)

esmaspäev, 5. jaanuar 2015

¡Feliz año nuevo! (Veel võib ilma pudelita soovida)

Uus aasta on alanud :) Kas vana saatsite väärikalt ära ja uue võtsite ka ikka lahkelt vastu? Meie seda tegime. Vana-aasta õhtut nautisime ETV saateid vaadates. Parim õhtu ;) edasi placa espanyale - tohutu rahvamass. Show äge, aga ilutulestik tiba lahja - kuulujuttude järgi ei olegi neil sellist kommet, et raha õhku lasta. Neil on hoopis selline komme, et iga kellalöögi ajal tuleb süüa 1 viinamari - 12 lööki, 12 viinamarja ja 12 kuud õnne ja tervist garanteeritud! Peremees magas stardi maha ja seetõttu alustasid kõik hiljem söömisega. Perenaine andis endast parima, aga viinamarjad olid nii suured, et ilmselt jõudis kuskil 7-9 ära süüa, peremees jõudis 12löögi ajal 9viinamarja ära süüa. Natuke õnne ja küllust peaks see aasta ikka tulema ;)
Muide huvitav fakt - perenaine ja peremees tundsid end pikkadena suure rahva seas, sest hispaanlased on nii lühikesed :D ja india tüübid on veel lühemad - peremees korra isegi tõstis üht lühemat tüüpi, et ta näeks show´d. Pärast südaööd india tüübid läksid tagasi koju, meie jalutasime tänavatel, tahtsime la Ramblale minna, natuke ekslesime, aga kohale jõudsime. Rahvast liikus tänavatel palju, aga pidutsemist ja joomist tänavatel ei kohanud eriti. Peod toimusid kõik sees, nt ööklubisse pääsemiseks oli järjekord väga väga pikk. Tagasi korterisse jõudsime kuskil enne kolme ja saimegi mõnusalt magatud.
2015. aasta esimesel päeval magasime, sõime, lebotasime ja peremees ning perenaine läksid välja. Mina lebotasin edasi :) Peremees jooksis mäe jalami treppideni, tegi seal hüppeid ja muid harjutusi, perenaine jalutas sinna, peesitas natuke ja koos kõndisid tagasi. Perenaisel oli veel väike külmetuse pisik kallal. Tänaseks on see kadunud.
Ülejäänud päevad on olnud üsna tavalised - peremees õpib, sest sess on alanud; perenaine on ametis söögi tegemise, oma venna aitamise ja päikese püüdmisega. Paar päeva tagasi läks ta parki, et päikse käes istuda. Kõik pingid olid hõivatud, aga üks meesterahvas istus pingil nii, et kõrval oli ruumi veel 2inimesi jagu. Perenaine läks sinna, küsis, kas sinna võib istuda ja sai jaatava vastuse. Istudes hakkasid nad rääkima, kohalik mees oskas inglise keelt. Perenaine sai uurida kohalike kommete ja iseseisvuspüüdluste ja hispaania kohta, kuhu siin reisida jne. Väga tore kohalik oli - ja muide ta oli seal ka päikest võtmas, sest ta vaatas peeglisse, et on liiga jumetu - perenaine nende kõigi kõrval luik :D isegi peremehe kõrval (on jälle trenni soonel ja jooskseb palju päikse käes)! Katalaanide kommete kohta sai perenaine teada, et ajalooliselt 24-26.detsembrit ei tähistatud, nüüd tähistavad need, kelle peredes on muudest hispaania maakondadest pereliikmeid, kohaliku peres näiteks onunaine on lõunast, seepärast nad 24ndal söövad õhtust, 25ndal lõunat ja 26ndal ka lõunat kõik koos, muud midagi. 5.jaanuaril saabuvad kolm kuningat, kes jätavad 6nda hommikuks lastele kingid. Salme lugema ei pea. Ja tegelikult saavad ka täiskasvanud kinke - tema jutust tundus, et täiskasvanutele kingi tegemine on sama tüütu kui mujalgi. Liigne kohustus!
Täna on neil ongi suur paraadipäev - kolm kuningat saabuvad sadamasse, jagavad lastele kommi ja liigutakse sinna samale platsile, kus uusaasta-show oli. Lähme seda õhtu uudistama, ehk veab kah ja saab kommi!
Pühapäev oli jällegi pannkoogipäev! Pärast suurt söömist tuleb minna neid kaloreid kulutama, peremees jooksis ja perenaine kõndis ning Peedo mõnules kodus voodis :) Kõik olid rahul!
Teie ka leidke aega puhkamiseks! Koguaeg ei pea rabama- ega töö jänes pole, et eest ära jookseb ;)
Järgmiste kirjutamisteni ;)