neljapäev, 28. juuni 2018

Jätke jonn ja jätke viha, sööge leiba, sööge liha :)

Hei, kuidas elate? Ma kuulsin, et maasikaid on ohtralt ja esimesed kirsid ning herned ka valmivad juba. Perenaine loeb päevi, et eesti tulla (umbes 3 nädala jagu veel).
Meil siin läheb soojalt, nimelt saabus meile kuumalaine. Temperatuurid küündivad +30 kraadini ja fakt, et meie korter on pärastlõunase ja õhtuse päikesega, teeb asja ainult vahvamaks, alles öösel läheb temperatuur mõnusaks jälle. Õnneks õues on tuult seega tuleb lihtsalt korter hüljata ja õue varju lugema minna. Peremehele ülikoolis on hea jahe, neil seal esimesel korrusel päike ei lõõska.
Reede õhtul tuli külla rumeenia sõber Pariisist. Võtsid peremehega paar pitsi kangemat ja jutustasid siis niisama rõdul kuni jahedamaks õues läks, perenaine juba magas - oli toodud koogikestest suhkrukoomas :)
Laupäeval pani peremees grilli kokku ja lõunast sai hakata grillima. Perenaine oli valmistanud 2 kg liha kahes erinevas marinaadis (klassikaline äädika ja teine ketšupi marinaadis). Ketšupi marinaad sai rohkem kiitust. Peremehele ja -naisele meeldisid mõlemad. Kõrgõstani sõber tegi lammast, Tai neiu tõi kana (pähklite ja kookospiimaga) ja siis veel oli igasugu vortsikesi ja liha veel. Lõpuks oli kõigil kõht õhtuni täis. Sõpru tuli õnneks ka kohale, niiet sööjaid ka oli. Ilm oli super ja tagahoovis oli vahva grillida - õhku ja varju jagus kõigile. Õnneks ei olnud teisi naabreid kodus (kes oli Hellfestil ja kes lihtsalt suvepuhkusel) niiet igal juhul me kedagi otseselt ei seganud oma väikse grillpeoga. Õhtul sai veel mängitud Diplomacy/diplomaatia mängu, millest paar nädalat tagasi kirjutasin. Kahjuks ka kuue tunniga ei jõutud mängu lõpuni - diplomaatia ja kokkulepete tegemine võtab palju aega tuleb välja. Pimeduse tulles lõppes mäng ära. Kõik sai koristatud ja siis puges perenaine magama. Mehed jäid veel alla jutustama (peremees peab oma sõbralt sositamist õppima). 
Pühapäeva hommikul tõusime vara, sest sõber läks varajase rongi peale. Saatsime ta kenasti ära ja sõime ise kergelt hommikust, pikustasime veidi ja siis otsustasid perenaine ja-mees minna saarele taimeturule. Peremees ostis perenaisele kaks pisikest kalanhoed ja sai pöidla suuruse kaktuse kauba peale. Siis jalutasid nad vanasse karjääri, kuhu plaanitakse teha uus park, kus saab olema hiiglaslik Puu (vt siit tutvustavat videot https://www.youtube.com/watch?v=K_MwS0hzW9k ). Seal on preagu igasuguseid tegevusi, spordi üritusi, etendusi, töötubasid jne. Tagasi sõitsid isesõitva bussiga - tasuta oli see ja konditsioneer oli ka sees :)  Edasi koju, siis sõid ja puhkasid ja siis õhtuks tegid pannkooke, sest hommikul läks meelest, et pühapäeval tuleb pannkooke teha. Vaatasid Pianistis filmi ka, aga see jäi pooleli neil, nad ei jõudnud vaadata edasi - uneaeg tuli peale. Väga hea film muidu, ainult palju emotsioone tekitab.
Esmaspäeval saatis perenaine mehe tööle ja tuli ise koju pesu pesema. Õhtuks tegi suure söögi, sest peremehel tuli teine sõber külla, prantslane. Pärast sööki läksid mehed ronima ja tulid alles südaöö paiku tagasi, sest ühistransport sõidab õhtuti harva.
Teisipäeva hommikul kui perenaine ärkas olid kõik juba läinud, peremees pidi varakult kooli minema, sest aitas korraldada Prnatsusmaa Central koolide konverentsi/kokkutulekut. Ja sõber läks varakult rongile. Perenaine pesi jälle pesu ja sättis elutoa tagasi ilusaks. Lõunal käis kõndimas väikse tiiru, siis turul kirsse ostmas ja õhtul läksid pärast einestamist koos peremehega kuskile infotundi (ei teagi, mis see täpselt oli). Tagasi jõudsid suht hilja, oli jälle magama mineku aeg käes.
Kolmapäeval saatis perenaine mehe jälle tööle ja tuli ise koju. Istutas paar taime suurde potti, et need suure kuuma üle elaksid, sest nad plaanivad vist nädalavahetuseks ära minna. Tegi suppi ja vaatas natuke seriaale. Tahtis ka lugeda, aga selleni ei jõudnudki. Tuli saia järgi minna ja mees koju tuua. Õhtul täitsid veel mingeid pabereid Caf'i jaoks ja siis peremees otsis oma reisi jaoks infot veel. Perenaine küpsetas kooki ja mugis seda õhtul kui jahedamaks oli juba läinud. 
Neljapäeval saatis peremehe jälle tööle, siis tuli koju pesu pesema. Enne reisi vaja ju riided puhtaks pesta :) Tegi söögi ka ja vaatas külmkapi üle, et sinna midagi riknema ei jääks. Aitas mul veidi kirjutaga ja siis oligi juba aeg pakkima hakata. Peremees saabus ka natuke varem töölt, et jõuaks ikka enne lendu kenasti asjad pakkida. Lähevad oma sõpru Barcelonas külastama, ma loodan, et saan ka seekord kaasa. 
Olgu nautige suve ja selle saadusid :)
Kallid!
Teie Peedo

ENGLISH:
Hi, how are you? Is the sun treating you all well? The summer is here in Nantes also, the temperatures rise +30 degrees and the fact that we live under a black roof and the sun warms our apartment from 3pm to 9pm makes it a lot more "summer". Fortunately in the night it gets finally cooler and in the mornings the sun is on the other side of the house. 
So what have we been up to.... My hostess got her wish and mister T bought her the bbq grill. So on Saturday when it was the Victory Day in Estonia - we had a bbq party at our place, not inside, of course in the back garden. The neighbours were mostly away, so we didn't really bothered anyone. We started early around 1pm and finished at 11pm. The boys where playing the Diplomacy game, but eventually it got so dark that they couldn't play it until the end (6h of play and no end still). Since Friday night we had a rumenian friend over, the chatted a lot, my hostess was already sleeping when they finished (and I thought girls talked a lot..). 
On Sunday the friend left early and we ate breakfast and rested for a while. Then mister T and my Hostess decided to go to the plant market - mister T bought my hostess two little calanhoes and got himself a tiny cactus. They walked around the ile de Machine and the headed towards the park where they wanna build the Tree (look here https://www.youtube.com/watch?v=K_MwS0hzW9k ). It is near the place where mister T lived before my hostess moved to France. The old abandonedplace was filled with people and activities. They took a self driving bus to get back to the tram station. It was nice, because it was a hot day and there was an air conditioner inside it (usually in public transport they only open the windows to get some air (on the street you can see that most car drivers also don't use air conditioner, they have their windows open). In the evening they made panncakes and watched the Pianist, but since it was bed time already they didn't had the change to watch it until the end. 
On Monday she sent mister T to work and came home to do the laundry and in the evening she made a big dinner because Mister T's climbing friend came to visit. They ate and then went for climbing. They came back around midnight, because the trams are operating less often than during the day. In the morning when my hostess woke up everybody was gone already. She did some laundry again and put everything back in their place. Then she went for a little walk in the park- fortunately she had water and a hat so she survived the heat. In the evening when Mister T came, they ate and left to some sort of workshop- they didn't tell me what it was about. They came late, had some sandwiches and went to bed. On Wednesday she sent him to work again and then came home to read and write and made a soupe. In the evening she went to the bakery and then picked mister T up. In the evening he organised his trip and my hostess made a cake. Eventually they went to bed, when it was not that hot anymore. On Thursday the morning was same, then she came back and started doing the laundry and then cooking food. She is preparing for the trip also, I am trying to convince them to let me come with them. Let's see if they take me to Barcelona. 
Take care and until next week ;)
Peedo

Wise words / targad sõnad - Aga äkki need asjad on tavalised põhjusega: sest need on asjad, mis on päriselt olulised.



Back yard/ tagahoov

Tulejumal Sid
Meat/ Liha

Perenaise šašlõkk/ she made it



friends/ sõberid

More friends/ veel sõpru
Game time/ mängu aeg

after 5h still playing/ pärast 5h ikka mängivad



Plant market/ taime turg

meie saak/ our plants

self-driving bus/ isesõitev buss

piraadilaev /the ship of pirates


Karjääris ronimissein/ Climbing wall

Tahab ka ronida/ he wants to climb also




neljapäev, 21. juuni 2018

Peremees tagasi ja ilus suvine ilm ka :)


Tere! Kuidas teil läheb? Kas vihma juba tuli? Meil siin on nüüd veidi kuivem olnud, nädalavahetusel oli veel niiske pilve sees tunne kohati, aga otseselt ei sadanud. Peremehele oli reedel viimane konverentsipäev - ütles, et jäi rahule konverentsiga (ainuke mure, et oli viis päeva, mis on palju). Lisaks kiitis ta väga šotlasi, et on väga sõbralik rahvas. Ta vahetas ka hotelli, et soodsam oleks järgmistel päevadel. Reede õhtul käis ta ronimissõbraga ronimas kirikus - jah lugesid õigesti kirikus. Perenaine jalutas poodi ja õhtul vaatas seriaale. 
Laupäeval peremees läks oma ronimissõbraga Glasgow ümbrust jalgrattaga nautima. Ilm oli Šotimaale kohaselt vihmane, aga pärastlõunal üllatas ka päikesega. Jalgrattasõit oli olnud mõnus (arvatavasti kannatamine, kui peremehele meeldis). Õhtul alustas Jukola võistluse vaatamist ja pärast Kenny vahetust jäi siiski magama. Siis aga ärkas perenaine ja vaatas kodus olles võistlust edasi ja kirjutas sellest peremehele, et kohe hommikul oleks hea tal tulemust vaadata. Perenaine oli vist nii ärevuses, et peremees koju tuleb, et see võttis tal une. Igal juhul pärast seda, kui Kenny võistkond võitis, läks ta alla sööma ja pärast seda oli uni jälle hea. Ärkas pühapäeva hommikul uuesti kuskil kella 10 ajal, sõi, vaatas seriaali ja sõi veel ning läks peremehele lennujaama vastu. Tagasi kodus peremees pakkis oma asjad lahti ja perenaine tegi süüa. Vaatasid veel mõned gpsid Jukola võistlusest järgi ja läksid magama. 
Esmaspäeval jalustaid koos poodi, tulid trammiga tagasi ja peremees läks tööle. Perenaine jäi elamist korrastama ja pärastlõunal lubas ilm ka pesu pesta (see muidugi jäi kuni pimedani õue ja sadas märjaks - topelt loputus peaks ju hea olema, ei tea, mis perenaine kurtis). Perenaine luges ka oma uut raamatut ning käis õhtul ka saia järel ja mööda minnes haaras ka peremehe koju kaasa. Õhtul hakkasid koos tegema tacosid - perenaine hakkas tegema guacamolet, umbes poole tegemise pealt peremees küsis, et miks ta saumiksrit ei kasuta purustamiseks ja segamiseks. Tuli välja, et perenaine oli ära unustanud, et neil on saumikser (kuigi ta just koristas köögikappe ja tõstis saumiksri nähtavale kohale), aga peremees päästis olukorra. Peremees valmistas tacode sisu ja soojendas tortilla lehed, perenaine keerutas nad valmis. Sai ilus õhtusöök. Lisaks oli perenaine päeval ka kooki teinud. 
Teisipäeval perenaine saatis peremehe jälle tööle ja tuli ise koju. Tegutses veidi koristades ja siis hakkas lõunat tegema. Peremehega lõunatasid koos ja siis jäi perenaine edasi tegutsema alumise korruse kallal. Kapp sai tühjaks tõstetud ja seest puhastatud, nüüd  jäi ta kuivama ja perenaine väsis ka veidi ära sellest suurest pesu pesemisest ja tuuseldamisest. Peremees saabus umbes 20 ajal kui perenaine oli lõpetamas kapi kuivatamisega. Õhtusöögiks kasutasid jääke eelmistest kordadest. 
Kolmapäeval perenaine saatis peremehe tööle jälle, et oma samme ikka täis saada, tuli ringiga kodu. Puhkas veidi ja hakkas siis lõunat meisterdama. Peremehega lõunatasid koos jälle kodus. Peremees aitas enne minekut diivanit nihutada, et selle tagant ja alt saaks ka tolm kõik võetud. Pärastlõuna veetis perenaine koristades ja sättides alumist korrust ja lisaks otsustas siis ka ülemisel korrusel põrandad pesta ja kui juba koristamiseks läks siis pesi ka vannitoa puhtaks (WC jättis peremehele, et ta ei tunneks end kodutöödest kõrvale jäetuna). Te kõik ilmselt mõtlete, et mis siin väikses elamises nii palju koristada on, aga näe lahtised aknad tähendavad linnas tolmust elamist ja kuna meile  ikkagi meeldivad lahtised aknad, siis me (perenaine) eelistame tihedalt koristada hoopis. Õhtuks sai elamine ilus. Perenaine jõudis isegi peremehele peaaegu kooli vastu. Õhtu tegid koos süüa (õnneks oli lõunast kana järel ja sai kiirelt). Ilm oli mega kuum ja õhtu oli väga raske, sest päike kütab kuni loojumiseni meie elamist. 
Täna on ilm palju mõnusam. Õhk liigub ja ei ole nii kuum. Perenaine jõudis pärast lõunasööki isegi veidi päikse käes rõdul lugeda. Loomulikult käis ta hommikul ka peremeest tööle saatmas ja lõunaks tuli peremees koju sööma. Õhtul on peremees ronimas ja perenaine peab nuputama, mida süüa teha. 
Vot selline nädal. Jaanipäevaks üritame äkki grillida liha, muidu pole nagu õiget tunnet...
Ilusat suve algust ja head võidupüha ning turvalisis jaane! Tehke lõkkeid vastutustundlikult :)
Teie Peedo

English:
Hello! How are you? We are doing well again - Mister T came back on Sunday. He had a nice time in Glasgow, the conference was really good (maybe just 5 days is  too long). He had chance to climb inside a church and bike around in hills next to Glasgow. The weather there was like in Scotland - wet and windy. Here in Nantes it is nice sunny for a change, one day it was even +30, now it is windy but warm.
My hostess is on the tour of cleaning all the closets - she cleaned the kitchen one on the weekend and the dowstairs closet during this week. See the pics below. 
Then they cooked together tacos. My hostess was making the guacamole and making real effort to smash the avocado and then mister T asked whether it wouldn't be better to use a blender. Turns out my hostess forgot that we have blender although she just put it a place where you could see it better. But eventually the tacos were great and we only had to say thanks to our ecuadorian friend for the recipe :)
On the coming weekend there is a summer solitice celebratios in Estonia and also the celebration of a Victory Day so make some bonfire and barbeque to celebrate with us :)
Take care!
Peedo


Last weeks storm was still on the road/ eelmise nädala tormi jäljed teel poodi

Mister T bought some gifts for my hostess/ Peremees tõi kinke perenaisele

Taco night/ Tacode õhtu

The dessert/ magustoit

First tomato/ esimene tomat
The cleaning stopped here, pretty isn't it /koristamine jäi siin pooleli, kena kas pole

Done with the cleaning/ lõpptulemus

yup this is a climbing hall inside a church/ jah see on ronimishall kiriku sees

Still in the church/ ikka kirikus

The Glasgow Climbing Center


Saturday morning lovely weather and still smiling guys/ Laupäevane hommikune ilus ilm ja naeratavad poisid


A Road on a lake/ tee järvel

Pedal-pedal/ vänta-vänta

No trees/ puid ei ole

Actually there were some trees/Tegelikult mõned puud ikka olid





neljapäev, 14. juuni 2018

Aeg lendab onju...või läheb lihtsalt kiiresti?


Tere, kuidas elate? Naudite endiselt suveilma eks? Meil siin sajab jälle nagu Nantes'i linnale kohane. Reede peremees viis perenaise lubatud kinoõhtule. Vaatasid Deadpool 2 lõpuks ära. Sõid hunnik kummikomme ka ära, niiet süda oli paha :) Film oli lõbus ja Ryan Reynolds on endiselt nunnu ja Marveli film on Marveli film :) Pärast käisid korra ka Berliini baarist läbi, sest osad sõbrad oli seal homseks pulmaks soojendamas. 
Laupäeval läksid jala poodi jälle ja tagasi tulid trammiga - üks läks pagaripoodi ja teine läks postkontorisse kaarti viima, poolel teel koju said kokku ning jalutasid koju. Tegid väikse lõunaune ja peremees tegi vahelduseks süüa, sõid ning panid end pulmaks valmis. Õnneks oli peopaik siin samas, ainult 9min jalutamist. Enne pidu tuli korralik vihm maha, aga õhtu oli väga ilus ja soe. Pidu oli väga armas koosviibimine sõprade ja lähedastega. Süüa sai hästi, alguses snäkid, siis peigmehe tehtud pilaff, mis oli uskumatult hea. Hiljem veel makroonid, ekleerid ja maasikatordid -mmm perenaine oli õnnelik :) Peremehele meeldis avatud baar. Lauldi karaoket, tantsiti ja nauditi erirahvuste seltskonda. Väga mõnus olemine!
Pühapäeva varahommikul tõusis peremees üles, ajas maha karvad, pesi, pakkis asjad ja lahkus lennukile. Perenaine loomulikult tegi talle võikusid ja teed hommikul ja pärast kui peremees ära saadetud läks voodisse tagasi. Õhtuks  jõudis peremees Glasgow'sse. 
Esmaspäeval perenaine käis uurimas, kas maha unustatud vihmavarju saaks tagasi, aga kedagi ei olnud galeriis, tegi väikse kõndimise tiiru ja täpselt õigel ajal sai koju, sest edasi oli 24 tundi lakkamatut vihma. Teisipäev, kolmapäev ja neljapäev käis perenaine veel oma keelekursusel, edasi on nüüd suvepuhkus. Peremees on esmaspäevast reedeni konverentsiga hõivatud, loomulikult käis ühel õhtul juba ka sealses sisehallis ronimas oma sõbraga. Laupäeval lähevad nad veel ratastega ümbrust avastama ja pühapäeval saabub peremees tagasi koju. Peame perenaist seni ise siin lõbustama. 
Saadame teile kodumaale ka veidi vihma teele, aga kahtlustan, et see sajab enne teile jõudmist maha ja tuleohtlikud metsad ei saa leevendust. 
Kallid!
Peedo

ENGLISH:
Hello, dear friends! How are you? We've been good. Little too much rain, but it's Nantes - you cannot assume better weather here. 
Friday Mister T and my Hostess went out to the movies. Finally they saw the Deadpool 2. Funny movie, Ryan Reynolds was still awesome and cute. And Marvel movie is a Marvel movie. They ate lot of candies and felt a bit sick afterwards, but still worth it. After this they went to the Berlin bar and mister T had a beer with some friends. 
On Saturday they walked to the supermarket again, but came back with a tram. Mister T went to buy some bread and my Hostess went to the post office. On the way back home they met and they walked home together. They had a little nap, then mister T made some food for a change and my hostess had shower. After late lunch they got dressed and went to a wedding party. Fortunately it was really close to us, only 9min walking. It was in a nice little hidden gallery with a very romantic garden. The couple was really cute they exchanged rings and enjoyed the party with their firends. The bride had a nice simple dress which fitted so perfectly and she was absolutely beautiful. The groom is a really lucky man! They made all the guest thank you gifts - the groom 3D printed them and the bride baked the letters :) So adorable idea! My hostess was so touched by it.  The groom also made pilaf which was really delicious.  And my hostess ate a lot of macrons and cakes (suveks vormi ikka vaja saada). It was a lovely party!
On Sunday mister T shaved his hair, took a shower, had breakfast with my hostess and then he left to airport. My hostess went back to sleep. Mister T arrived to Glasgow in the evening. 
Monday was raining in Nantes, but before rain my hostess had little walk. On Tuesday, Wednesday and Thursday she had her last french classes - now it is summer brake. Mister T is in a conference until Friday, Then he will explore the area there and on Sunday he will return to Nantes. Until then we have to cheer my hostess :)
Take care!
Hugs and kisses,
Peedo

vihma sajab kõik ujub....


If the beach is too far, make your own sandbooks/ kui rand on kaugel tee ise liivakast endale

Movie night with candies/ Filmiõhtu kommidega





Very nice garden/ nii ilus aed

Photo corner/ Fotonurk

Very romantic wedding venue/ väga romantiline pulmapaik
Selfie time/ Eneka aeg


The most wonderful thank you gift from Kuba and Zhenya/ Parim aitäh kink Kuba ja Zhenya poolt

Kui kohtad linnupoegi../ when you see little birds


first tomato is changing the color/ esimene tomat hakkab punetama
the chicken soupe/ kanasupp :)




Siit alates on peremehe pildid Glasgowst :) Tundub, et Šotimaal on endiselt märg...
The following pics are from Glasgow, seems the weather is like it should be in Scotland...









Best selfie ever/ parim enekas




reede, 8. juuni 2018

Äike päike pilveke ja uuesti :)

 Tere, armsakesed! Loodan, et külm teid ära võtnud ei ole. Meil siin ilm on selline pilve sees elu - soe ja niiske. Rannailma ei ole - laupäeval veidi oli, aga siis käisid peremees ja perenaine sõbra juures grillimas. Sõid seal liha ja nautisid seltskonda ning mängisid lauamängu "Diplomacy". Väga lahe mäng, võtab küll palju aega, aga saab läbi mängida erinevate Euroopa riikide vallutamist ja liitlastega läbirääkimisi. Ma ei teagi, kas keegi võitis selle mängu ka, aga igal juhul olid kõik rõõmsad, kui koju jõudsid.
Pühapäeval tegi perenaine pannkooke ja pärast läksid nad pikemalt kõndimise ringile. Õhtul perenaine ravis veidi peremeest, sest tollel valutasid kannad ja ülaselg. Aga sai vist jälle asja tast ikka :) 
Esmaspäeval peremees käis tööl ja perenaine jäi koju, õhtul tõi mehe koju, et see liiga kauaks tööle ei jääks. Õhtustasid koos. 
Teisipäeval ja kolmapäeval ja neljapäeval käis perenaine koolis hommikul, pärastlõunad veetis köögis ja koristas ka muidugi. Keelekursus läheb hästi - kordavad palju, aga õnneks peab palju ka rääkima ja täitsa toredatel teemadel (mille üle isegi arutleks). Peremees käis tööl, teisipäeval ja neljapäeval käis õhtul ka ronimas.
Kolmapäeval oli meie juures kino - vaatasime sõpradega ronimisteemalisi lühifilme. Lõbusaid ja mitte liiga tõsiseid, et perenaine ikka öösel magada saaks. Täitsa vahva oli!
Reede on möödunud kiiresti, perenaine pesi pesu, käis kõndimas ja tegi süüa ja nüüd koristas vannitoa ja vetsu ära, õhtu plaanivad kinno ka minna veel. 
 Loodan, et teil seal ka ilm soojeneb jälle ja saate puhkama- noh vähemalt koolilapsed :)
Peedo
 
Hello! How are you? This week has passed quite fast, nothing much has happened - the usual: Mister T working or climbing, my hostess learning french or cleaning. But the did go to bbq on Saturday and then they played "Diplomacy". Very long game, but it's fun. You can make allies or enemies and conquer European countries. Much better than "Monopoly". On Wednesday some friends came over and we watched some short climbing movies - nothing too serious, otherwise my hostess would have had a rough sleep. But we had fun :)
 
Peremees tõi perenaisele itaalia maitseaineid ja juustu/Mister T brought some paremsan and spices from Italy


Best food ever/ Parim toit
Vene poe lahtiolekuajad / the opening hours for russian store.