neljapäev, 26. aprill 2018

Spring is back - Kevad on tagasi! Le Printemps rentre

Tere! Kuidas teil läheb? Meil siin oli veel kuni pühapäeva õhtuni suvi. Reede oli peremees tööl ja perenaine koristas elamist ja pesi pesu nagu ikka tal kombeks oma vabal päeval teha. Õhtul käisid koos poes süüa varumas. Laupäeval nad veidi laisklesid, siis käisid trenni tegemas, valmistasid lõunat ja pärastlõunal läksid ile de Nantes jalutama. See oli natuke viga, sest ilm oli väga kuum ja ainult varjus oli hea liikuda. Siin kipub nii olema, et päeva kuumim hetk on pärastlõunal, Eestis on see tavaliselt juba ikkagi kell 12. Noh igal juhul said nad sealt otse bussiga tagasi koju varjule. Õhtul jälgisid veel Jüriöö jooksu ka, aga kahjuks oli ülekanne väga kehva, kommentaator uimane ja lõpuks ka katkes ülekanne. Ma loodan, et varsti saab jälle Jüriöö võistlust metsas näha. 
Pühapäev hakkas leiva teoga ja pannkookidega. Lõunal läks peremees rongile, et Valenciennes'i minna ja perenaine pakkis ühe leiva talle kaasa. Pärastlõunal sai perenaine oma kursakaaslastega kokku l'ile de Versailles. Tegid väikse pikniku ja nautisid veel mõnusat seltskonda, sest osad kahjuks lahkuvad Prantsusmaalt. Valdav enamus küll jätkab sügisel samal kursusel. Perenaise sõnul oli neil väga tore õhtu.
Esmaspäeval läks perenaine kooli suulist eksamit tegema. See oli väga vahva - ei mingit pinget, tuttav õpetaja ja tore vestlus. Pärast veel tore vestlus osade kursakaaslastega. Lõunaks tuli koju, puhkas ja sõi, siis käis veel trenni tegemas ja õhtul luges oma prantsusekeelset Väikest printsi. 
Teisipäeval oli aeg jälle veidi koristada, sest aknad on koguaeg lahti ja tolmu tuleb linnas kuidagi eriti palju tuppa, lisaks kevadist õietolmu. Pesu pesi ta ka loomulikult. Õhtul tegi trenni ka. 
Kolmapäeval perenaine puhkas, vaatas seriaale, käis toidupoes puuvilju varumas. Ilm on läinud juba jahedamaks, selline päeval +17 kraadi, vahelduvpilvisus ja natuke tuult ka - kevadine :) 
Täna tegi perenaine ühepajatoitu, sest koduigatsus on suur. Kui leiaks kuskilt kohupiima ka, siis saaks kooki teha. Peremees saabub täna kuskil kaheksa ajal õhtul. Tema nädal on möödunud suhteliselt hästi: hotellis sai toa parema vaatega kui varem, lisaks oli tema kasutada rendiauto (Toyota Hybrid), sest rongifirmad siin endiselt streigivad 2 päeva ja siis 3päeva toimivad (juba märtsist alates ja mais-juunis jätkuvad kindlasti ka veel).  Lisaks sai ta oma testid kenasti tehtud. Käis töökaaslastega õhtustamas ja kolmapäeval käisid friteries söömas nagu neil seal põhjas kombeks on :)
Kallid teile!
Peedo

ENGLISH:
Hello everyone! How are you? We are doing great. The heat has passed and it's lovely spring weather again +17, sun with some passing showers and nice spring breeze. +27 was a bit too much in this time of the year (the ocean water is still too cold). It was a nightmare to go to the shop on Friday evening - being in the shop was nice, but after the traveling with backbags and tram was awfully hot, well my hostess said so I woudn't know since I don't go outside that much. On Saturday  My hostess and mister T went out, they worked out (my hostess was walking and mister T was running). Then made lunch and went out again. This time they went to the ile de Nantes - wanted to see some new things but it was so hot that this trip ended quite soon. Here the most hottest time of the day is afternoon, but my hostess and mister T are still not used to this, because in Estonia the hottest time of the day is usually lunch time (around 12). Fortunately they have a direct bus from the island to home. In the evening they were sitting on the balcony and enjoying the nice evening. And of course they were watching orienteering competition Jüriööjooks which took place in Tartu. Unfortunately the broadcast was really shitty, it didn't work most of the time and there was no live results nor gps tracking online (they came the next day), oh and the person who spoke durng the broadcast was really slow like he was telling the bed time story. It's a shame! I hope some day this competition is going to be in the forest again (yeah I know next year in Viljandi).
On Sunday my hostess made bread and panncakes. Around lunch time mister T left with one bread because he had to go to Valenciennes again and the trains were striking again on monday and tuesday (it's two days of strike and 3 days of work - and this is a company that is in big depths and wants to stay in monopole, but it doesn't really know how to make money). In the afternoon my hostess went to see her classmates. They had a nice picnic in l'ile de Versaille. It was a lovely meeting, nice weather and nice people.
On Monday my hostess had her oral exam. It went well - nice teacher and no pressure. The next day she cleaned and did laundry like she is used to do in her free day. On Wednesday she was relaxing more, watching series and reading Little Prince in french.
Mister T's week was also good he had some tests done again and got the results also. He had a rental car there also Toyota Hybrid and he did well no accidents. He had a dinner with coworkers and also a lunch in friterie because it's a must in the north :) Now he is already on the way back to home. My hostess will go the train station soon.
Next week again!
Hugs and kisses!
Peedo

Mobilette :)

Saarel palavuses/ l'ile de Nantes, but it was too hot

Laupäeva õhtune meelelahutus Jüriöö jooks Tartus/Saturday night entertainment Jüriöö - orienteering competition
Piknik kursakatega/ Pique-nique avec mes amis

Vaade Valenciennes'i rongijaamale peremehe toast/ The view from the hotels window (Gare de Valenciennes)

Enekas enne suulist eksamit/ selfie before the oral exam

reede, 20. aprill 2018

Il fait chaud! Summer is here! Oih suvi tuli ootamatult!

Tere! Kuidas teil seal läheb? Meil siin tuli ootamatult täitsa suvi ja blogi kirjutamine ununes suure palavaga. Tegelikult oli perenaisel eile eksam. Pidi kell 8 kohale minema, andma paar allkirja ja kirjutama ühe postkaardi teksti (u 70 sõna) ja siis ühe ajalehe artikli oma riigi kohta (ka u 70 sõna), aega anti 30 minutit. Sama palju aega anti ka lugemisülesannetele - 3 teksti ja kõigi kohta küsimused. Kolmandaks oli kuulamine, seal oli 3 lookest ja jälle iga kohta A4 küsimusi, õnneks mitte väga rasked, aga kahjuks helikvaliteet andis soovida. Esmaspäeval tuleb veel suuline osa ära teha siis saab selle kursusega ühele poole. Eile õhtul perenaine käis oma kahe kursusekaaslasega üht teist kooli uurimas. Teeb seal väikse viie nädalase kursuse veel - 2x nädalas tunnid ja lisaks 1x nädalas vestlust (noh see suuline väljendus on tal veel prantsuse keeles nõrk, peab harjutama). Sõbrantsidega jalutas linna ja enne lahkumist sõid koos jäätist, sest ilm oli ju super. Noh täitsa suvi tuli +26 ja päike ja pilvitu, väga tavatu ilm siin, aga mis sa ikka kurdad ilma üle :)
Eelmisel reedel oli perenaisel kool ja peremehel töö nagu ikka. Õhtu olid tublid ja koristasid nädala vahetuseks koos elamise ära ja toidupoes käisid ka. 
Laupäeva hommikul jalutasid koos pagarisse ja tulid tagasi kookidega - ühe suure ja teise väiksega. Hommikusöögiks oli siis puuviljatort - sünnipäeval võib ju. Lõunaks tahtsid linna minna, aga linnas oli 3 erinevat manifestatsiooni ja siis nad otsustasid, et ei liigu linna. Aga ilm oli kena ja peremees otsustas, et ta hakkab oma ronimissusse puhastama, sest need juba haisesid ikka hullusti. Ämber pesuveega sai rõdule pandud ja siis sussid ka, mida peremees pesi hoolikalt hambaharjaga. Pärast mitut tundi nühkimist olid peremehel käed sinised, aga sussid olid puhtad, algas kuivatamisprotsess. See kestis paar päeva, sest suve veel polnud ja vahel tuli sekka ka hoovihma, mistõttu tuli ööseks kossid tuppa tõsta ja radikas järgigi panna. Lõpuks said nad kuivaks ikkagi. Laupäeva õhtul läksid nad sõpradega kokku saama baari Berlin1989. Laua ootamise ajal sisustati aega Tai snäkkide söömisega (õhitud riisist maitsvad asjad ja vürtsikas kuivatatud sardiin). Lõpuks saadi ka lauda ja söödi burgereid. 
Pühapäeval sai tähistatud siis peremehe sünnipäeva. Hommikusöögiks pannkoogid nii nagu peremees tellis. Lõunal läksid nad linna oma creperiesse - sõid seal ilusad suured portsud galette. Peremees käis sünnipäeva puhul jooksmas ka, perenaine käis jalutamas. Õhtul võtsid rahulikult. 
Esmaspäeval oli perenaisel kool, peremehele töö nagu ikka. Ilm oli veel veidi tuuline, aga siiski mõnusalt soe. 
Teisipäeval oli perenaisel pärastlõunal kool, kirjutas grammatika testi viimast korda. Õhtul peremees läks jõeäärde poistega õlut jooma, perenaine läks jalutama ja lõpetas oma käigu nende juures. Ilm oli uskumatult soe ja kena. 
Kolmapäeval käis perenaine veel oma viimastes keeletundides ja kirjutas veel viimast korda poeesia tunnis testi (jah poeesias oli ka hindeline test), siis jalutas koju ja nautis ilusat kuuma suve õhtut. Peremees saabus umbes kuue ajal ja lahkus kella 19 trenni, perenaine läks siis jalutama. Kohe kuidagi ei suutnud ta end haisvasse jõusaali paigutada kui väljas selline imeline ilm. 
Neljapäev oli siis eksami päev ja täna on perenaisel esimene vaba päev ja ülla-ülla, mis ta tegi hakkas koristama ja pesu pesema loomulikult. Rõdu suur aken on veel pesemata aga muidu rõdu igati puhas ja mõnus. Selline ilm ju lausa kutsub rõdul elama - endiselt on +26 kraadi, tuult eriti ei ole ja ausalt öeldes on ainult viludas hea olla :) Parim oleks varbad külma merevette pista!
Saadan teile ka kuuma (ps!meie kuum lahkub juba pühapäeval vaikselt, edasi jälle +15 ja pilved)!
Tervitades
Peedo
3year old/ 3aastane :)

maasikad võiks siit tulla/ strawberries should come out of here

Birthday boy with food - what do you want for a present? Food!/Sünnipäevalaps toiduga, sest see olevat alati parim kink :)




once upon time in spring.../Kunagi mõned päevad agasi kevadel...

Another suprise gift came from Estonia/ veel tuli üks pakk :) aitäh!

Summer is here/Suvi tuli

the balcony/rõdu
kevadel jalutamas/walking next to river 14.04

more gifts :) /perenaine sai veel kinke siinsetelt sõpradelt :) Aitäh!

Last phonetique lesson/ Viimane foneetika tund

väike manifestatsioon/little manifestation again
Little ice cream flower/ väike jäätise lill - stracciatella, mango ja chocolat :) Suvel ju võib

neljapäev, 12. aprill 2018

Le Printemps - Kevad - Spring


Hei! Kuidas teil läheb? Kevadiselt ma loodan. Meil siin läheb juba täitsa roheliseks, üldiselt on ilm siin vihmane ja selline +14 kraadi keskmiselt. Täna aga oli suviselt soe ja tuult ei olnud ja õhtuks oli kohal äikesepilv :)
Reedel oli peremehe sõbra doktoritöö kaitsmine ja pärast pidu. Peremees ütles, et väga hea esitlus oli ja töö ka väga põhjalik. Küsimustega oli teda veidi piinatud, aga ta sai väga kenasti hakkama (seda kõike prantsuse keeles, töö ise oli inglise keelne). Õhtul läksid nad Perenaisega Berlin1989 baari sõpradega tähistama. 
Nädalavahetusel oli ilm jälle üsna kehva, et midagi suurt ette ei võetud. Natuke õppimist, natuke trenni ja natuke puhkamist. 
Esmaspäev, teisipäev ja kolmapäev möödusid rutiinselt jälle - peremees tööl, perenaine koolis. Perenaisel on kooli veel alles jäänud vaid üks nädalake - 19.aprill on suur eksam aga enne seda veel väiksemad kontrolltööd (nt teisipäeval tuleb kogu grammatika peale test, kolmapäeval prantsuse poeesia peale). Igal juhul perenaine küll õpib aga närvitsemiseks pole põhjust, sest see on lihtsalt kooli eksam ja sellest olulisem on päriselus keele kasutamine. 23.aprill hommikul on veel suuline eksami osa ka.  
Sünnipäevade tähistamine on ka juba täies hoos, see nädal on saabunud juba 3 pakki, mis on väga õnnelikuks teinud :)
Järgmine nädal ehk on aega rohkem lobiseda ;) Olge mõnusad ja nautige kevadet!
Peedo

ENGLISH:
Hi! How are you? Spring is here! We had today +22 degrees, but usually it's been +14 degrees and rainy. In the evening there was little thunder also - it is really spring!
So on Friday mister T was listening a PhD defence - here it has to be in French although your work can be in English. Mister T's friend managed really nicely, they asked him a lot of questions, but him survived and got it all done! In the evening there was a celebration also, in Berlin1989. Mister T and Hostess had fun there. 
The weekend was quite calm - little bit of workout, little bit of studieng and little bit of fun. Monday, Tuesday and Wednesday were working/school days. My Hostess is struggling with her school, only one week more. On 19th of April there will be a big exam, before that some smaller test also. On 23rd of April there will be an oral exam. Sounds fun! My Hostess is really calm because the results doesn´t matter really, what matters is how you manage with the language in real life (hopefully good). 
The Birthday celebrations are on going already - we received three gifts already :)
Hopefully next week we have more time to write. 
Hugs!
Peedo
jeäi kodustelt tervitused/Jeäi greetings from home :)

All the good stuff! /ainult häid asju!

Karbonaad ja püreesupp/ Meat and soup!

Üllatustervitused Tartust! Perenaine on nüüd aktiivselt jälgitud ja peremees singine./Suprise greetings from Tartu! My hostess is actively monitored and mister T has some ham.

Whoop-whoop new accessoire! /Uus lisand :)

Ja armsaid sõpru on veel, kes suutsid üllatada :) aitäh-aitäh! / and there were more lovely friends, who knew how to suprise! So thankful!
Õnnelik oma uute ehetega päikselisel päeval/ Happy with her new jewellery in the sun :)

Just out of nowhere there was a burned car - this is pedestrian area /Lihtsalt lambist põlenud auto, pargis, jalakäijate alal.

On roheline/it is almost all green
green vol.2/ Roheline vol.2

neljapäev, 5. aprill 2018

aprilli nali või lihavõtted - kumb siis oli?

Hei! Täna selline pildine postitus, sest perenaisel oli täna kool (osa tunde tehti järgi ikkagi, aga pigem seetõttu, et munapühad olid) ja homme on jälle üks test tulemas. Peremees oli hõivatud doktorikooliga ja nii ma siis peangi siin üksi pilte laadima ja ei raiska palju aega oma pisikeste käekestega trükkimisele. Meil on kõik hästi, järgmine nädal õnnestub ehk pikemalt kirjutada.

Üleujutus 31.03/ The flood

Jalutus/walking

veits üle kallaste/ a bit flooded




sulla-mulla

Voila!

Peremees nälga leevendamas/ Mister T is hungry



Munad!/ Eastern eggs :)

Kuri muna kaotas koksamise/ the evil egg lost the knocking



Järgmisel päeval(1.aprill) ei olnud enam üleujutust/ the next day there was no flood

Vett ei olnud enam/ no water anymore (nature made an April joke)

Tulbid ikka õitsevad/ Tulips are still blooming


Kevad/the Spring

Kolmapäeva õhtune kultuur Pays de la Loire'i orkester/ Cultural evening with Pays de la Loire orchestra