neljapäev, 25. jaanuar 2018

fancais et francaise..estonien et estonienne...



Hei, sõbrakesed! Kuidas teil läheb ka? Külm ja libe on teil seal Eestis ja endiselt on inimestele kuidagi uskumatu, et talvel on teed libedad ja tuleb valida vastav pikivahe ja kiirus. Kahju, et isegi politsei süüdistab teehooldust, kuigi eeskirjades on kirjas teeoludele vastav kiirus ja hoidke pikivahet. PUNKT! Ja bussis palun kinnitage ka turvavöö :)
Aga meil siin on kevadine endiselt - nartsissid õitsevad ja sooja on +10kraadi ringis, natuke hallivõitu on vaid, päike näitab end vähe ja tihti on vihmasadu. Perenaine käib hoolsalt koolis ja üritab võõrkeelse keskkonnaga hakkama saada (maru väsinud on õhtuti). Õnneks esmaspäev läks tal veidi lühemaks: kell 8-12 õpib jutti (mini pausid vahel), siis 1,5h lõuna ja siis kell 13.30-15.30 õpib veel keelt, viimane tund foneetika lükkus b grupil kolmapäeva hommikuks, saab vähe värskema peaga keelt väänata. Neljapäevad on üldiselt vabad, aga tegevust perenaisel jagub (nt koristab, peseb pesu, teeb süüa etc). Eelmine neljapäev ajas oma d´assurance maladie paberid veel kokku, käis viimaseid asju peremehelt ära võtmas ja siis käis kesklinnas neid ära viimas. Õnneks on seal asutuses postkast, kuhu paberid panna ja ei pea kellegagi rääkima. Ilm oli tol päeval jube kole, mul oli hea meel kodus istuda. Õhtul läksid nad koos peremehe sõbraga Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech, Marquis of Dalí de Púbol (11 May 1904 – 23 January 1989) kunsti näitusel, ta on tuntud ka kui Salvador Dali. Tore näitus oli, väga silmaringi avardav ja kurb oli tõdeda, et kunstiajaloost ei olnud midagi meeles kahjuks (va lause Mina olengi sürrealism).
Reede oli esimene päev, kus perenaine koolis käis - täitsa ok oli, aind , et tundide teemad olid Nantes'is elamine, mis oli natuke liiast kuulata, kui sa midagi keelest ei tea (perenaisel oli õnneks juba aimu , sest on seda juba iseseisvalt õppinud), aga teine tund oli grammatika, kus sai siis juba tähti hääldama õppida ja numbrid said ka selgeks. Peremees maadleb oma tööga endiselt ja reedeti mängib ta saalijalgpalli. 
Nädalavahetusel sai palju asju tehtud: mina sain puhata neist kahest, nemad käisid linnas ostlemas ja karpe söömas (pidid juba eelmine poolaasta minema sinna sööma, aga noh parem hilja kui mitte kunagi). Nägid ka manifestationi - täpselt ei teagi mille vastu häält tehti, aga midagi vist pagulaste õiguste kohta vms. Hiljem käisid ka ratastega toidupoes. Õhtul vaatasime koos sarju ja puhkasime. Pühapäeval tegi perenaine pannikaid jälle ja siis sai ägiseda ja veereda, sest liiga palju sai neid söödud. Paar tundi hiljem läksid nad jooksma, mul oli ikka veel kõht täis ja jäin voodisse. Õhtul tegi peremees tööd ja perenaine valmistus ka kooli minekuks. 
Esmaspäev oli siis perenaisel koolipäev ja peremehel tööpäev, koos sõid lõunat niiet sain neist veel puhata.  Õhtul tulid suhteliselt üheaegselt. Perenaine tegi süüa ja peremees saatis veel vajalikke  emaile laiali. Teisipäev oli perenaisel hommik vaba ja siis ta käis jooksmas üksi. Pärastlõunal oli 4h koolis. Peremees tegutses terve päeva oma projekti kallal ja õhtu jõudis perenaine varem koju, peremees saabus veidi hiljem. Sõid koos ja vaatasid ringvaadet järgi. 
Kolmapäev peremees lahkus umbes 9 ajal tööle, perenaine läks kella 10 kooli. Perenaine tuli lõunaks koju, sest järgmine tund oli alles 15.30. Õhtu jõudsid suht üheaegselt jälle koju. Tegid süüa ja ajasid asju. Peremees otsustas ka vaikselt pakkima hakata, sest reedel sõidab ta ära Hispaaniasse ronima. Tuleb 4.veebruar tagasi, seni oleme perenaisega kodus (noh Löngström ja teised tärkavad taimekesed ka). 
Neljapäeval peremees sõitis jälle ülikooli oma projektiga tegelema. Matemaatikaga on ta lootusetult mahajäänud oma ajakavas, aga muidu sujub. Igasugused asjaajamised ja reisid teevad tööelu keeruliseks. Perenaine pesi hommikul pesu ja keetis suppi. Kella 14 oli ta kohtumisel, kus räägiti Prantsusmaa koolisüsteemist ja mis on vaja teha, et edasi õppida. Tuleb saada DELF eksamil B2 tase ja siis võid edasi vaadata, enne selle eksami tulemust ei ole mõtet kuskile kandideerida. Ja loomulikult oli kõik prantsuse keeles, aga perenaine sai enam-vähem aru. Koju tulles tegi veel pastarooga ka, et homme lihtsam oleks. Pärast sööki tuli ka peremees ja läksid koos toidupoodi ratastel. Tagasi sõites oli ka väike juhtum- üks autojuht ei näinud või ei vaadanud, kes ringil liiklevad ja oleks peaaegu sisse sõitnud peremehele (eks helkurvest või esituli oleks ka abiks pimedas sõites). Õnneks enamus aega sõidavad nad valgel ajal, mitte pimedas. 
Peremees lubas, et ta ostab esimesel võimalusel omale uue tule ja vesti. 
Ahjaa panga seiklustest ka veel - perenaisel on olemas interneti panga kood ja kasutajatunnus ning pangakaardi PIN kood (kõik tulid eraldi ümbrikes ja eraldi päevadel postiga), aga mida ei ole on pangakaart. Selle kätte saamiseks tuli kirjutada kiri panka, et kood on olemas, nüüd nad protsessivad ja annavad teada, millal kaart on aktiveeritud vms ja siis tuleb selle ise panka järgi minna :) Ei tea mis selles kaardis nii erilist on, et see ei tule postiga. Peremees enda oma sai küll postiga.  Noh ootame siis...
Peremees pakib asju ja läheb varsti sõbra juurde, et asjad ühte äraantavasse pagasisse pakkida. Perenaine aitab mind veel. 
Selle nädala söögid: värske salat tuunikalaga, pannkoogid, aedviljasupp lihaga, ahjuliha kartul kaste, riis ja krõbedad kanatiivad, pastaroog jne. 
Järgmise nädalani!
Peedo

ENGLISH
Hello, guys" Sorry, but this week I don't have time to write in English. We are good - NOUS ALLONS BIEN. Desole for not writing this time. Enjoy the pics.
Peedo

nom-nom

piu-piu

la, le, les....baguettes




kunst, art

mega kunst, mega art




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar