neljapäev, 25. jaanuar 2018

fancais et francaise..estonien et estonienne...



Hei, sõbrakesed! Kuidas teil läheb ka? Külm ja libe on teil seal Eestis ja endiselt on inimestele kuidagi uskumatu, et talvel on teed libedad ja tuleb valida vastav pikivahe ja kiirus. Kahju, et isegi politsei süüdistab teehooldust, kuigi eeskirjades on kirjas teeoludele vastav kiirus ja hoidke pikivahet. PUNKT! Ja bussis palun kinnitage ka turvavöö :)
Aga meil siin on kevadine endiselt - nartsissid õitsevad ja sooja on +10kraadi ringis, natuke hallivõitu on vaid, päike näitab end vähe ja tihti on vihmasadu. Perenaine käib hoolsalt koolis ja üritab võõrkeelse keskkonnaga hakkama saada (maru väsinud on õhtuti). Õnneks esmaspäev läks tal veidi lühemaks: kell 8-12 õpib jutti (mini pausid vahel), siis 1,5h lõuna ja siis kell 13.30-15.30 õpib veel keelt, viimane tund foneetika lükkus b grupil kolmapäeva hommikuks, saab vähe värskema peaga keelt väänata. Neljapäevad on üldiselt vabad, aga tegevust perenaisel jagub (nt koristab, peseb pesu, teeb süüa etc). Eelmine neljapäev ajas oma d´assurance maladie paberid veel kokku, käis viimaseid asju peremehelt ära võtmas ja siis käis kesklinnas neid ära viimas. Õnneks on seal asutuses postkast, kuhu paberid panna ja ei pea kellegagi rääkima. Ilm oli tol päeval jube kole, mul oli hea meel kodus istuda. Õhtul läksid nad koos peremehe sõbraga Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech, Marquis of Dalí de Púbol (11 May 1904 – 23 January 1989) kunsti näitusel, ta on tuntud ka kui Salvador Dali. Tore näitus oli, väga silmaringi avardav ja kurb oli tõdeda, et kunstiajaloost ei olnud midagi meeles kahjuks (va lause Mina olengi sürrealism).
Reede oli esimene päev, kus perenaine koolis käis - täitsa ok oli, aind , et tundide teemad olid Nantes'is elamine, mis oli natuke liiast kuulata, kui sa midagi keelest ei tea (perenaisel oli õnneks juba aimu , sest on seda juba iseseisvalt õppinud), aga teine tund oli grammatika, kus sai siis juba tähti hääldama õppida ja numbrid said ka selgeks. Peremees maadleb oma tööga endiselt ja reedeti mängib ta saalijalgpalli. 
Nädalavahetusel sai palju asju tehtud: mina sain puhata neist kahest, nemad käisid linnas ostlemas ja karpe söömas (pidid juba eelmine poolaasta minema sinna sööma, aga noh parem hilja kui mitte kunagi). Nägid ka manifestationi - täpselt ei teagi mille vastu häält tehti, aga midagi vist pagulaste õiguste kohta vms. Hiljem käisid ka ratastega toidupoes. Õhtul vaatasime koos sarju ja puhkasime. Pühapäeval tegi perenaine pannikaid jälle ja siis sai ägiseda ja veereda, sest liiga palju sai neid söödud. Paar tundi hiljem läksid nad jooksma, mul oli ikka veel kõht täis ja jäin voodisse. Õhtul tegi peremees tööd ja perenaine valmistus ka kooli minekuks. 
Esmaspäev oli siis perenaisel koolipäev ja peremehel tööpäev, koos sõid lõunat niiet sain neist veel puhata.  Õhtul tulid suhteliselt üheaegselt. Perenaine tegi süüa ja peremees saatis veel vajalikke  emaile laiali. Teisipäev oli perenaisel hommik vaba ja siis ta käis jooksmas üksi. Pärastlõunal oli 4h koolis. Peremees tegutses terve päeva oma projekti kallal ja õhtu jõudis perenaine varem koju, peremees saabus veidi hiljem. Sõid koos ja vaatasid ringvaadet järgi. 
Kolmapäev peremees lahkus umbes 9 ajal tööle, perenaine läks kella 10 kooli. Perenaine tuli lõunaks koju, sest järgmine tund oli alles 15.30. Õhtu jõudsid suht üheaegselt jälle koju. Tegid süüa ja ajasid asju. Peremees otsustas ka vaikselt pakkima hakata, sest reedel sõidab ta ära Hispaaniasse ronima. Tuleb 4.veebruar tagasi, seni oleme perenaisega kodus (noh Löngström ja teised tärkavad taimekesed ka). 
Neljapäeval peremees sõitis jälle ülikooli oma projektiga tegelema. Matemaatikaga on ta lootusetult mahajäänud oma ajakavas, aga muidu sujub. Igasugused asjaajamised ja reisid teevad tööelu keeruliseks. Perenaine pesi hommikul pesu ja keetis suppi. Kella 14 oli ta kohtumisel, kus räägiti Prantsusmaa koolisüsteemist ja mis on vaja teha, et edasi õppida. Tuleb saada DELF eksamil B2 tase ja siis võid edasi vaadata, enne selle eksami tulemust ei ole mõtet kuskile kandideerida. Ja loomulikult oli kõik prantsuse keeles, aga perenaine sai enam-vähem aru. Koju tulles tegi veel pastarooga ka, et homme lihtsam oleks. Pärast sööki tuli ka peremees ja läksid koos toidupoodi ratastel. Tagasi sõites oli ka väike juhtum- üks autojuht ei näinud või ei vaadanud, kes ringil liiklevad ja oleks peaaegu sisse sõitnud peremehele (eks helkurvest või esituli oleks ka abiks pimedas sõites). Õnneks enamus aega sõidavad nad valgel ajal, mitte pimedas. 
Peremees lubas, et ta ostab esimesel võimalusel omale uue tule ja vesti. 
Ahjaa panga seiklustest ka veel - perenaisel on olemas interneti panga kood ja kasutajatunnus ning pangakaardi PIN kood (kõik tulid eraldi ümbrikes ja eraldi päevadel postiga), aga mida ei ole on pangakaart. Selle kätte saamiseks tuli kirjutada kiri panka, et kood on olemas, nüüd nad protsessivad ja annavad teada, millal kaart on aktiveeritud vms ja siis tuleb selle ise panka järgi minna :) Ei tea mis selles kaardis nii erilist on, et see ei tule postiga. Peremees enda oma sai küll postiga.  Noh ootame siis...
Peremees pakib asju ja läheb varsti sõbra juurde, et asjad ühte äraantavasse pagasisse pakkida. Perenaine aitab mind veel. 
Selle nädala söögid: värske salat tuunikalaga, pannkoogid, aedviljasupp lihaga, ahjuliha kartul kaste, riis ja krõbedad kanatiivad, pastaroog jne. 
Järgmise nädalani!
Peedo

ENGLISH
Hello, guys" Sorry, but this week I don't have time to write in English. We are good - NOUS ALLONS BIEN. Desole for not writing this time. Enjoy the pics.
Peedo

nom-nom

piu-piu

la, le, les....baguettes




kunst, art

mega kunst, mega art




kolmapäev, 17. jaanuar 2018

uus rütm


Tere jälle! Kuidas teil läheb? Meil siin läheb endiselt üsna argiselt. Peremees üritab projektiga sina peale saada, perenaine üritab ülikooli asjadega harjuda ja mina olen õnnelik, et mina ühtegi paberit ei pea täitma. Niisiis meie nädala juurde, alustame kolmapäevast. Peremees tegutses tööl, tegi töökõne ja osales töökoosolekul ja õhtul tuli korra veel perenaisele appi Scolaritesse ning siis läks veel tööle tagasi. Scolarites läks kiirelt neil, inglise keelt räägiti ka veidi, aga peremees oma prantsuse keelega aitas kiiremini välja. Perenaine maksis oma kursuse eest ja sai kohe ka üliõpilaskaardi rahakoti vahele sealt. Peremees kiitis, et täitsa efektiivne süsteem UN-is (Universite de Nantes), tema ECN-is (Ecole Centrale de Nantes) ootas kaks nädalat oma üliõpilaskaarti. Vähemalt üks paberite ajaminegi, mis kergelt läks. Pangas sai ka käidud hommikul - seal läks tund aega. Kogu süsteem tundub aeglane ja liiga palju pabereid, mis kõik täita. Eile läksid uuesti panka, sest sai midagi juurde allkirjastada vist. 
Neljapäeval perenaine käis kõndimas/jooksmas üksi, sest peremees oli tööl ja ilm oli kena. Õhtul pidid küll ronima minema, aga oli juba ette teada, et peremees peab kaua tööd tegema ja nii oligi. Saabus õhtul kella 19 ajal. Sõid vaatasid sarja, arutasid elu ja oligi aeg magama minna. Ahjaa perenaine käis päeval oma testi tulemusi vaatamas - nimeliselt panid kõik seinale ja kirjas oli info, et kes mis keelegrupis on ja mis järgine samm on.
Reede perenaine ja peremees tõusid vara. Perenaine tahtis minna varakult töötubadesse registreeruma, sest uus tuttav pidi ka sel ajal seal olema. Oligi, aga mida ei olnud olid töötoad, A1 grupile õpitubasid ei olnud, teised said registreeruda, aga millegi pärast ei võinud nad varem panna üles infot, et A1 grupp on vaba kuni 16.jaanuarini, siis saab tunniplaani. Eks seda on vist palju prantslastelt oodata. Igal juhul sai maha istutud ja jutustatud elust olust ja veel uusi tutvusi tehtud. Lõppkokkuvõttes oli tore hommikupoolik perenaisel. Peremees käis samal ajal linnas oma keelekursust uurimas ja sai ka kenasti registreeritud. Tagasi tulles oli aga Commerce (linna keskpaik kinni pandud) - keegi oli pagasi maha jätnud ja oli pommi kahtlus. Õnneks midagi ei leitud ja kuskil tunni pärast toimis kõik tavapäraselt - peremees oli õnneks rattaga ja sai kiirelt tagasi tööle tulla. Pärastlõunal tegi perenaine jälle trenni - võimles matil ja tegi kummilindiga asju ja siis rullis ka end veel. Poole trenni pealt pani telefoniga ühendatud kõrvaklapid pähe ja hakkas kellegagi rääkima. Noh igal juhul pärast 55min siputamist ta lõpetas, pesi ja hakkas õhtust tegema. Peremees saabus töölt jälle hiljem, sest hommikul oli ta linnas, siis hiljem jälle üks kõne ja siis lõunal mängis ta saalijalkat, seega tööaeg kippus muudeks tegevusteks kaduma- mis teha kui kõik asjaajamine tuleb teha töö ajal. 
Laupäeval nad kaua ei maganud, sest peremees unustas oma äratuse sisse, seega oli uni rikutud ja tõusti normaalsel ajal üles. Sõid korraliku hommikusöögi, pakkisid asjad ja läksid ronima. Ronisid kuskil 1,5h ja lisaks veel 1h jõutrenni juurde ning edasi-tagasi transport rattaga võttis ka 1h. Kodus sõid kiirelt ja läksid toidupoodi, selleks kulus neil ka 1h. Peremees läks pesema ja perenaine pakkis toidu asju lahti ja mahutas neid külmkappi (peremees ei oska neid asju õigetele kohtadele panna). Lõpuks sai ka perenaine pesema ja pärast paari minutit sooja vett tuli tal loputada jääkülma veega, sest soe vesi sai otsa - peremees hoiab boilerit eco /säästu faasis ja siis vesi hoiab end  40kraadi juures, aga kui üks pesemas ära käib ja teine all ka näiteks mõned nõud ära peseb siis ongi jama majas. Peremees tegi kompromissi ja tõstis temperatuuri 42kraadi juurde. Ja ega pärast neid seiklusi olid mõlemad suht väsinud ja väljas pime, et sai veel natuke sarju vaadatud ja hiljem peo asju ka arutatud. 
Pühapäeval nad laisklesid, sõid pannkooke ja tegutsesid peo asjadega veel ja siis läksid jooksma. Mhmh koos... peremees aitas perenaist motiveerida selline 3,5 km ja siis jooksis ise edasi ja jättis perenaise omakeski pingutama. Peremees jooksis ümber Erdre jõe, aga vandus, et ei tee seda viga enam, sest seal on liiga palju rahvast liikvel, kes takistavad jooksmist. Õhtul perenaine tegi veidi tööd, tuli külla üks naisterahvas, kel oli mure õlaga. Peremees tegeles samal ajal oma ettevõtte küsitlusega, mis oli muidugi prantsuse keelne ja sitaks mitu lehte pikk. 
Esmaspäeval peremees lahkus tööle jälle, perenaine jäi koju minu ja Löngströmiga. Ta istutas veidi oma küüslauke ümber ja külvas juurde veel tilli, sest eelmine külvatud till ei tahtnud väga üles tulla. 
Tegeles peokutsetega ja otsis veel vajalikku infot juurde. Õhtuks tegi pajaroa ja nautis seda koos peremehega. Pärast sööki tuli külla peremehe ronimissõber ja perenaine tegi talle natuke teraapiat. Pärast arutasid kõik koos kas nende jääronimisreisiks on kõik varustus olemas. Tundub, et kõik on valmis. 
Teisipäeval perenaine oli mul abis kirjutamisega, peremees tööl. Lõunal sõitsid nad koos linna panka jälle - andsid seal allkirju ja kirjutasid Lu et aprouvé. Täpselt perenaine ei teagi millele alla kirjutas, aga peremees ütles, et jaa kirjuta kõik on hästi. Väidetavalt on neil nüüd ühiskonto. Õhtupoolikul perenaine käis oma tunniplaani ka pildistamas kooli seinalt (sest kooli infosüsteemi seda üles panna või emailiga saata on liiga high-tech). Esmaspäev on karm, hommiku 8 kuni 17.30 kool, teisip ja kolmapäev ja reede lihtsamad, neljapäev on lausa vaba - seega blogi ilmumise nädalapäev lükkub edaspidi neljapäevale :) Peremees tuli jälle suht hilja töölt. Õhtusöögiks oli pikkpoiss ja kartulisalat.
Kolmapäeval perenaine abistas mind jälle kirjutamisega, peremees oli tööl ja loodetavasti õhtul ronima.

Sel nädalal oli menüüs: aedvilja-lihasupp, ahjuliha, praeliha, pajaroog, pannkoogid, kartul ja kaste, riis ja kana, kartulisalat, pikkpoiss .... jah meile maitseb liha väga :)
Sarjad: perenaine lõpetas vana Gilmore'i tüdrukute vaatamise, lisaks vaatasid nad koos ära Punisher'i sarja, see oli täitsa tore sari, vahel perenaine viimastel osadel keeras pea ära, aga muidu tore. Nüüd on neil pooleli Lucifer (2015) esimene hooaeg - soovitame perenaisega soojalt, vahva huumoriga sari.

Uuest nädalast siis blogi neljapäeviti :)
Kallid!
Peedo

ENGLISH
Hello, mes amies! How are you? Yeah my french is not improving yet, because my hostess is starting her studies on 18th of January. Well on Wednesday she already became an official student. She and mister T went to UN scolarite and for there suprise it was fast and efficient. She paid money, signed and got her student card immediately. ECN was not so fast... and they spoke english also, but since mister T is speaking french quite nicely (hahahaha, not really, but still managed) then it was still most of it in french and my hostess was understanding almost everything. Well she said it was better than in the bank - they had to go to the bank this morning also. It was long - 1hour of speaking only french, mister T understood nicely but my hostess was not able to follow, but then again she really doesn´t need to as long as she gets the bank card (everything else is mister T's responsibility). Many documents and writing Lu et approuve and giving signatures. So most of the day was spent on getting the documents right, therefore he worked late this evening. My hostess prepared food and they watched some series together.
On Thursday mister T went to work and since it was quite clear that he needs to work late again and they are not able to go climbing together, my hostess went for a walk-run alone. When it was uphill then she got a bit tired so she walked and run again after. Almost 5km, not bad. Afterwards she went to the University because they announced the test results - she knew that she is in A1 groupe, but since she lives so close she wanted to see who else is in A1 groupe. Then there was also written info that tomorrow everybody needs to register for workshops. Well on Friday morning at 9 o'clock she met her new friends at school and at the registration office they said that for A1 groupe there is no workshops - yeah and they could not write that down yesterday for us.... C'est la France! But my hostess got to talk with her new friends and that was nice :)
Mister T biked to center of city to get enrolled to his language course, which he did successfully. While coming back there was police at Commerce and they perimetered the area because of bomb fear. Actually somebody had forgotten or lost his/her baggage. Within an hour everything was working normally again. Fortunately mister T had his bicycle so he didn't have to wait there. He was working late again, because during the lunch time he was playing football and after that he had a work call and again lot of time was spent on other things than work. In the evening at home we all watched a tv-series called Lucifer (2015) which is rich with humor. We have also ended Punisher, which was also good, just that in some parts my hostess turned her head away for some reason.
On Saturday they woke up earlier than expected because mister T forgot to turn his alarm off, so they ate and went climbing in Vertical Art. After 3-4hours later they were home eating and after that they went food shopping which took them also an hour. Then my hostess started to put food in the fridge because only she knows where everything belongs. Mister T had a shower. After that my hostess also had a shower which turned into a cold shower because hot water run out. Mister T keeps the boiler at 40 degrees and eco regime, but when two people want to wash and somebody is using also some water for doing the dishes then voila the water gets cold. Mister T compromised after that and put the water tempeture to 42degrees. During the evening they had some party planning going on and they even started to make the invites.
On Sunday they were sleeping and eating pancakes and being lazy and then mister T decided to go for a run. My hostess went also, so the first 4km mister T was motivating her to run and then he went alone to run next to the Erdre river (that was a mistake, too many people) and my hostess ran back home soon. In the evening my hostess had a visitor (somebody needed some help with her shoulder) and mister T was typing some answers for his company. It was some questionaire that everybody have to make and it was long, like really long and of course it was in french.
On Monday mister T went to work again and had some meeting with professors and a call from the workplace about some tests stuff. My hostess was making some invites and cooking and gardening (replanting the garlic). In the evening  mister T's climbing friend came and my hostess made some treatment to him. After they discussed the ice climbing trip that is in two weeks. They have everything they need so it seems all okay. My hostess is going to stay with me here in Nantes while they are climbing in Spain.
On Tuesday they had again a bank meeting at lunch time, it took them one hour to sign all the papers and to understand what they want again. After that they went to a bakery because mister T needed a cake. They had a thing at their workplace that when somebody brings a kings cake and there is a little king figure hidden and who ever gets the piece with the king has to bring a new cake and the circle continues. My hostess went back to home and was thinking to go running, but then she remembered that she needs to go to the university in order to take a picture of the timetable. It is too high-tech for them to put the timetable on the Intranet (it's the internet system for school) or send it via email. C'est la France! The timetable is okay, Mondays are hursh from 8am to 5.30pm, but Thursdays are free. Mister came late again, just when my hostess finished cooking the meatloafs and choping the kartoffelsalad. They ate, he cleaned and they checked if they now have all the documents they need, almost everything is there, so maybe this week they can send the assurance d'maladie stuff for my hostess.
On wednesday mister T left for work and my hostess started to help me with my writing. And if everything goes well they can go climbing tonight. My hostess bicycle tire was empty in the morning but mister T will figure something out to fix it.
So next week the blog is coming out on Thursday and so it is going to be for all this semester.
Take care and see you!
Peedo


Blooming flowers/ Õitsvad lilled

lilled/ flowers

Peremees jooksmise ajal poseerimas/Mister T posing while running

Väike ruum küüslaugule, mis hakkas ise kasvama ja suurem osa tillile/ Little space for garlic which grew itself and something else green

Üks lause isegi inglise keeles/ one sentence even in English


teisipäev, 9. jaanuar 2018

Elagu 2018!

Hei! Kuidas pühad läksid? Perenaise ja peremehe puhkus kodumaal läks kiirelt, aga toredalt, perega sai aega veedetud, sõpru sai ka külastatud, haige sai ka oldud. Natuke oleks lihtsam kui kõik asuks ühes linnas, aga kes ütles, et elu lihtne peab olema. Mina valvasin kodu kenasti ja sain oma ülesandega kenasti hakkama. Nüüd oleme kõik jälle argirütmis. Peremees tegutseb ülikoolis kõvasti ja esmaspäeval käis perenaine ka esimesel eelpäeval koolis. Nagu oligi arvata, et kui sa lähed Prantsusmaal prantsuse keelt õppima, siis kõik on prantsuse keeles - kogu informatsioon, kogu suhtlemine jne. Õnneks perenaine aimas seda juba ja see ei tulnud suure üllatusena. Osad A1 taseme algajad olid aga üsna šokis. Kuidas te end tunneksite, kui teile räägitakse pikk tekst ja siis küsitakse võõrkeeles (mida te ei oska veel) "Kas saite kõigest aru?" ja sa ei jõua isegi aru saada, mis öeldi, kui juba enamus auditoorimist noogutab kõvahäälselt ja sinu ainuke mõte on, mis just küsiti. Lõbus, kas pole?
Ahjaa laupäeval käisime shoppamas, peremehel oli vaja oma reisiks ronimispükse ja need ta ka sai. Lisaks käisid nad apteegist suuhügieenitooteid otsimas, leidsid ja kohe imeliste hindadega (eesti omadest pea 2-3 korda odavamad). Allahindlusi käisid ka luusima, sest perenaise teksad rebenesid lennureisi käigus, seega oli uusi pükse vaja, need ka leidsid, täitsa soodsa hinnaga. Peremees lubas perenaisele millalgi, et ta ostab talle toa/rõdulille ja nüüd meil on uus elanik juures -  neegrikuningas Löngström (tegelikkuses siis mingisugune laialeheline tõlvlehik). Õnneks käitub uus elanik hästi ja ei sega mind väga, on vaikne ja hoiab omaette, ei kipu voodisse.
Niiet eluke veereb vaikselt tegutsemise lainel - peremees ja perenaine läksid isegi pühapäeval pärast pannkooke vihmaga jooksma - neil ei ole ülemine korrus päris ok. Aga see selleks, uuel nädalal uued lood :)
Teie Peedo

Hi guys! How were your vacations? I was very successful with my duty to guard the home, nobody bothered me. Mister T and my Hostess visited family and friends and also managed to be sick, which seems to be a new tradition. Anyways, now they are back and living their everyday life - mister T is working, my Hostess is trying to figure out what's going on in the University of Nantes. A lot of fun, because most of the information is in french and if you are an A1 level french speaker then it's a lot of fun. At least there are other A1 speakers so she is not lonely.
Oh yeah and we have a new habitant in our flat - he is called Löngström. Guite nice guy, doesn't want to be in the bed, just stays downstairs in front of the big window. He is quiet also, which is nice.
The first week here has past fast and we used most of the time bonding and not using the computer, so maybe next week I will write more.
Yours sincerely
Peedo
Flying

There was one cold and nice winter weather day back home - Christmas miracle

Löngström from IKEA