teisipäev, 12. detsember 2017

Palju õnne, venna!


Tere kallikesed! Jälle üks nädal möödas ja aastalõpp läheneb hirmuäratavalt kiiresti.  Nantesis kodus olles on aeg lennanud lausa. Perenaine jõudis paaril korral kõndima, peremees on tööga nii okupeeritud, et pole jooksma jõudnud, samas käis eelmisel reedel jalkat mängimas teiste doktorantidega. Mina olen olnud kogu see aeg voodis valves - ma ei lase seal enam kellelgi teisel magada kui Perenaisel ja Peremehel. 
Neljapäeva õhtul läksid peremees ja perenaine Ecuadori sõbra ja tema sõbranna juurde õhtusöögile, perenaine küpsetas kaasa õunakooki, aga kuna nad eile unustasid õunu poest osta, siis tuli kook õunteta - maitsev, aga  veidi kuiv õunte puudumise tõttu. Sõber tegi kana punases vürtsikas kastmes riisiga ja salatit ..mm Ta oskab kohe süüa teha. Seltskondlikult joodi mõned õlled ja aeti juttu.  
Reede hommikul peremees läks tööle jälle, perenaine aga hakkas oma leiva juuretist surkima, see oli juba 2ööd soojenenud toas, sest siin on suht jahe olnud ja esimese ööga ei läinud see käima, teise ööga aga õnnestus. Segas taigna kokku ja pani vormi kerkima. Käis jalutamas ka ja koristas, sest õhtul tulid külalised. Leib ei tahtnud hästi kerkida, aga lõpuks ahjus paisus väga ilusaks kõrgeks/kohevaks. Maitses ka väga hästi, eriti eilse ahjulihaga koos, nagu ehtne lihaleib :) Tunniks oli perenaisel paus ja siis ta vaatas oma seriaali, millega ta ei olnud veel lõpuni saanud ja pärast seda hakkas valmistama õhtusööki neljale. Külas olid sakslane oma neiuga, laupäeva hommikul vara sõitsid Münchenisse pühadeks. Õhtusöögiks oli kardulas ja valge kaste ja ahjukana ning loomulikult värske salat. Magustoiduks tõid külalised 2 erinevat kooki (üks oli nagu meie purukook) ja 2 erinevat ekleeri (üks kohvikreemiga ja üks mingi teistsuguse kreemiga), kõik olid head, aga need koogid olid kõige paremad. Poisid jõid ka mõned õlled, neiud jäid vee ja tee peale :)
Laupäeval ärkasime vara ja peale hommikusööki läksid peremees ja perenaine ronima, Vertical Arti jälle. Kokku olid ära 3-4h, ma hakkasin juba muretsema. Tulid koju, pesid, tegid süüa ja sõid ja juba oligi järgmine külaline ukse taga. Rumeenia sõbranna peremehel, tuli natuke fürioteraapia alast nõu küsima ja siis jõid pokaali veini ka. 
Pühapäeva hommikupoole öösel saabus torm, sadas kõvasti vihma ja oli kõva tuul ja kuna me magame katuseakna all kohe, siis oli kõik kuulda ja lisaks miski liist akna juures tuli lahti ja see tegi ka head plaginat, just siis kui hakkasid uuesti uinuma tui vahva PLAKS-PLAKS-PLAKS ja nii kella 4 hommikul kuni kella 8-9 hommikul. Lõpuks oli vaikus ja suurest kurnatusest jäime kõik veel pooleteiseks tunniks magama. Ärgates oli ikka väsimus suur, aga tervet päeva ei tahtnud ka maha magada niiet perenaine otsustas teha pannikaid riivitud õuntega. See tegi kõigil tuju heaks, lisaks olid need pannikad väga head. Lõpus kõik ägisesid. Pühapäev oli ka kõva pesupäev, sest eile sai ainult üks masinatäis pestud. Kõik linad ja rätid ja asjad vajavad läbipesemist, sest on seisnud. Ja riideid oli kah kogunenud palju, eriti peremehe triiksärke, neid tuli enne pesu lausa leotada, et saaksid ilusad jälle. 
Õhtuks sai uuesti leiba küpsetatud, sest peremees ja perenaine läksid soolaleivapeole ja selleks tuleb ju soola ja leiba viia. Kirgiisia tüüp ja tema kihlatu kolisid kokku ja näitasid oma residentsi, kena duplex, all avatud köök-elutuba, üleval avatud teine korrus magamiseks ja rõdu, üllatavalt kena ja suur ühikatuba. Peremees peaaegu juba kahetses, et varem ei teadnud, et selline võimalus ka on, aga asukoht ei ole meie jaoks soodne, niiet leppsisime kokku, et oleme enda korteriga ka rahul. Soolaleiva peol pakuti sooja õhtusööki - pastaroog ja salat. Pärast pakuti teed ka.Vahva seltskond oli koos ja sai veedetud mõnus pühapäeva õhtu. 
Esmaspäeval peremees läks tööle ja perenaine läks Decathloni ostlema oma lähedastele. Väsinuna aga õnnelikuna jõudis perenaine tagasi ja tegi söögi, peremees tuli varem töölt koju. Sõid koos ja läksid linna jõuluturule. Imetlesid linna, rahvast oli vähe, sest oli esmaspäev ja hommikul oli torm jälle. Ostsid neegrimusisid ja vorste ja šokolaadikomme. Kodu jõudes sukeldusid prantsuse bürokraatiasse ja panid kokku perenaise tervisekindlustuse asju, said enam vähem kõik kokku (vähemalt 10 paberit/tõendit). Pärast premeerisid end uneooteks vorstide ja neegrimusidega. 
Teispäeval peremees läks jälle tööle ja perenaine hakkas asju korraldama, et homseks väljalennuks valmis olla. Perenaine lahkub homme ja peremees sõidab nädal hiljem järgi ning mina jään kuni 3.jaanuarini kodu valvama siin. Ma olen väga hõivatud valvamisega ja seega enne uut aastat ühtegi uut postitust ei tule. Vahvaid pühasid, olge kohal ja jagage armastust lähedastega! Uuel aastal uued postitused!

ENGLISH:
Hello guys! The time flies doesn't it? Another week has passed. Mister T and my Hostess visited many friends and hosted many of them here also. On Thursday they went for a dinner at Ramiro´s. He had his lady over also so it was really nice and warm evening with them, plus good food!
On Friday german friend with his lady came to spend the night again, because on Saturday they had their flight to München early in the morning. So on Friday night my Hostess made dinner for four and baked some bread. The guests brought the dessert - 2 cakes and 2 eclaires. Very tasty!
On Saturday mister T and my Hostess went bouldering again and arrived 4 hours later, exhausted. They washed, ate and rested for a little and then Rumenian girl came (also a phd student) to visit us. She and my hostess were talking some physiotherapy stuff and had some wine. My hostess was happy again, she could work again :) 
On Sunday morning we didn't sleep well because from 4am to 8-9am the rain and wind kept us awake, also there was something loose in our roof window so that made the noise also worse. Mister T fixed it in the morning when it was light again. The same time my hostess made pancakes so that everybody would have a better mood. Pancakes were really good and after we were so full... We did laundry also and my hostess baked bread. In the evening we had a house warming party with our friends from Kyrgystan. They have a lovely residence flat and the house warming was really nice, good food and good people. Well I don't know but so my Hostess said. 
On Monday Mister T went to work again, really busy times at the moment. My hostess went to shop in Decathlon, because she has an almost empty suitcase and her loved ones needed some stuff.  After hours of shopping she maded back home and started making the dinner. Mister T arrived earlier this evening, they ate and went on to the christmas market. It was pretty, but not so christmaslike than in Tallinn. They have fountaine, but we like a christmas tree. But otherwise it was good had some sweet stuff and mister T had some catalan sausages. Really tasty ones by the way. After that at home they dived into the french bureaucracy. And before going to bed they rewarded themselves with sweet stuff and sausages. 
On Tuesday mister T left for work and my hostess started to pack and organise stuff and also she helped me with the blog. 
Tommorrow my hostess leaves and after a week also mister T goes to Estonia, but I will stay here and guard this place. They will be back on next year so no new blogs before that. 
Have a nice holiday, be there and spread some love! See you next year!

Eestlase jaoks sügis, kohaliku jaoks talv/For Estonian it's autumn, for a local it's winter



Pühapäevased pannikad ja rukkileib eilse ahjulihaga/ Sundays pancakes and rye bread with yesterdays oven pork



yammy in Christmas market


Jõululaat, neegrimusid uneooteks ja katalaanide vorstid/ The Christmas market, sweet stuff for good night sleep and catalan sausages


vanalinna urineerimispaik/ old towns urinatoire


teisipäev, 5. detsember 2017

Au revoir Valencienne et Lille! Bonjour Nantes!


Tere! Me oleme lõpuks kodus ja tunne on hea. Viimane nädal läks väga kiirelt, peremees oli pikki päevi tööl, et kõik tehtud saaks ja perenaine pakkis asju, mina puhkasin viimaseid hetki hotelli voodis. Oh ja teate lund sadas ka või nuh peremees nägi oma töö aknast 10minutilist lumesadu, meie nägime vihma perenaisega, aga kui perenaine väljast tagasi tuli siis ta ütles, et see oli ehtne lörts, külm ja rõve just nagu kodus Eestis - oh me igatseme sind! Viimasel õhtul Valenciennes me pakkisime asju peamiselt, aga enne kui selleni jõudsime, läks perenaine peremehele rongi vastu ja siis jalutasid keskväljakule, kus avati 1.detsembri puhul jõululaat - müüdi igasugu pudipadi, friikaid loomulikult jms üsna väike laat, keskel oli atraktsioon, kus sai köie otsas alla lasta läbi vahu, mis pidi imiteerima lumesadu. Ei olnud väga veenev, veidi warmduscheri tunne. Peremees ostis naisele šokolaadikomme ja tagasi nad tulidki. Laupäeva hommikul sõime oma viimase hommikusöögi hotellis ja siis korjasime oma kodinad kokku ja läksime välja registreerima. Saime administratsioonilt kiita, et iga päeva naeratasime ja teretasime ja tänasime (tundub, et elementaarne viisakus on välja suremas), tänasime vastu ja liikusime rongile. Väljas oli mõnus karge ilm, tuuletu ja kergelt udune :) Teel Lille nägime lund ka maas..Lõpuks talv! Rongisõit Lillest Nantesisse kestis oma 4 tundi. Õnneks tulid meile saksa sõber ja tema prantsuse tüdruksõber vastu autoga, asju oli aga nii palju, et peremees võttis trammi koju. Kohale jõudsime enamvähem samal ajal. Me jõudsime asjad üles viia ja üle vaadata meie kohutavalt tolmuse kodu. Nii palju siis teretulemast koju üllatusest! Noh oli üllatus, tõesti oli suur üllatus - aga maailm ongi üllatusi täis ja mis teha kui anekdoot isikust, kes ei oska tolmuimejata koristada, sest hari on ju müstika või märg lapp, noh vähemalt köök oli ok (samas äkki ta ei teinud süüa siis ei saanudki see mustaks minna). Igal juhul järgneva 3h jooksul tegid peremees ja perenaine elamise selliseks, et jalanõud sai jalast võtta ja hügieeni toiminguid sai ka normaalselt teostada. Siis läksid Berlini hamburgereid sööma ja võtsid ka paar õlut sõpradega. Teised läksid edasi linna veel mõnda õlu libistama, aga peremees ja perenaine tulid koju ning läksid varakult magama. Ärkasid vahetult enne saksa sõbra ja tema tüdruksõbra saabumist, täiskuu paistis katuseaknast voodisse ja nad unustasid aknakatte ette tõmmata. Veidi jahe oli ka, sest kütmata ruumi jaoks on olemasolev radikate süsteem ilmselgelt vähe, saab kenasti hakkama, lihtsalt hotellis oli hea kliimaseade, mis hoidis toa koguaeg soe. 
Pühapäeva hommikul tegi perenaine üle kolme kuu jälle pannkooke hommikusöögiks. Ajasid sõpradega juttu veidi ja siis nad pidid tagasi Rennesisse sõitma. Peremees ja perenaine hakkasid asju lahti pakkima, siis puhkasi veidi ja panid trenni riided selga ning istusid sadulasse. Väntasid ecuadorist sõbra juurde ja siis koos kolmekesi Vertical Arti ronima. Perenaine ronis tunnikese ja 10 min, siis läks üles jõudu treenima 40 minutiks ja siis ajas mehed seintelt maha ja hakkasid tagasi väntama, esimese ronimisega ei tohi kohe end ära lõhkuda. Tagasi jõudes juba hämardus, nad käisid pesus ja tegid süüa ja nautisid oma kodus olemist - hästi vaikne ja rahulik oli. 
Esmaspäeval läks peremees ülikooli tegustema, sai kokku kõigi professoritega ja kandis ette, mis ta senini teinud oli, nii et tegus päev oli. Perenaine tegi aga uue koristustiiru ja sättis kõik asjad oma kohtadele. Ainuke, mis veel tegemata on köögikapp (see jääb vist kolmapäeva). Õhtuks tegi ahjukartuleid peekoniga (jumal tänatud ahju eest). Pärast õhtusööki tuli külla ecuadorist sõber ja perenaine tegi talle 1,5h teraapia seansi - oli väga elevil, et sai jälle käed soojaks. 
Teisipäeval ärkas peremees varakult, sest tal oli vaja valmistuda järgmiseks koosolekuks, et professoriga asju arutada. Perenaine tegi laisa hommiku koos minuga. Ja siis pärastlõuna on kulunud blogimisele :)
Hea on kodus olla! 
Järgmise nädalani!

BonjouR! We are finally home, feels good. The end of last week  went really fast, mister T had long days in the office and my hostess was packing everything. The north treated us with cold, mister T even saw snowfall for about 10minutes but we (me and my hostess) saw only rain. But my hostess told me that it was actually rainy snow, very cold - felt excatly like home in Estonia (we miss you).
On our last night in Valenciennes we packed, but before that my hostess and mister T went to the town square where a christmas market was opened - it was small but almost like christmas - except the fact that they were imitating snow fall with a warmducher machine - soap foam everywhere, iuka. But my hostess got her chocolate candys and they came home. On Saturday morning they went for the last petite dejeuner and after that we collected all our bags and went to check out. The administation thanked us for smiling every day and we thanked them for having us for three months. Then we left - the weather was calm but frosty - so nice and on our way to Lille we saw snow, which was also guite heart warming. The train from Lille to Nantes lasted about 4 hours. Our german friend and his french girlfriend picked us up which was so nice of them. Finally at home - oh wait not yet because our home was covered with dust and dirt, not very welcoming... turned out that my hostess joke was true, there are still some people who only know how to use a vacum cleaner and if you don't have it then you just sit in the dirt because using a brush or a wet cloth/mop would be mission impossible - I feel sad for those people.  But after 3 hours cleaning and making the house manageable again, I stayed home and they had burgers at Berlin and some beers also with friends. Then they came home because they were exhausted and went bed early. The german friend and his girlfriend arrived in the night, they had energy to go to the city and have some more beers with more friends. We were all up for some reason, probably the full moon that shined through a Velux into our bed. After this sleepless night we had pancakes in the Sunday morning. Mister T and my hostess talked with their friends and then they had to leave in order to feed the cats and dogs at home. My hostess started unpacking and mister T helped. Then they rested and after that they put on training clothes and took the bikes. The ecuadorian guy joined them to go for climing session in VerticalArt. Guys did a 2hour bouldering session, my hostess managed to do 1h10min, then she went upstaires to lift some weights for 40minutes and then she told the guys that it's time to hit the road, because she is getting hungry :) When they arrived home it was already getting dark. They showered and made food and then sat on the couch and admiered their home - it was so quiet and calm. 
On Monday mister T went to the university and had some meetings with the professors and had to show all his 3 months work to them. Busy day! My hostess did another round of cleaning and reorganized all our stuff, except kitchen (this is saved for wendesday). She cooked potatos with bacon in the oven - thank good for the oven! After dinner she had a treatment session with ecuador guy - she was so thrilled she could work again :) 
On Tuesday mister T left early do make some preparations for his meeting with the professor again. Me and my hostess had a lazy morning and all the afternoon was about bloging. 
It is nice to be home and have social life again!
Until next week!

Peedo

Jõululaat/ Christmas fair


Gare de Valenciennes

yay travel/Jeäi reisimine!

Külm on/It's cold!

kotid! Bags!

Snow! Lumi!

Chocolate! šokolaad!
tagasi kodus! Home again!