teisipäev, 25. juuli 2017

Bonjour Nantes! Au revoir Estonie!

Kahe aastase pausi järel jätkuvad Peedo seiklused Nantesis. Peedo, perenaine ja peremees on ametlikult koos jälle (ühes riigis, ühes linnas, ühes korteris ühe nimega)! Kõigi prognooside kohaselt on tulemas iganädalane ülevaade.

Kolmapäev, 19.juuli 2017 oli see saatuslik päev kui me Perenaisega reisisime Nantes´i. Viimane hommik kodus oli natuke segadust tekitav, nimelt olid naabrid otsustanud boilerit vahetama hakata ja arvasid, et veekatkestusest teistele rääkida ei ole vaja eelmine õhtu. Sellest ehmatusest oli kasu ka, sai suure emotsiooniga kohvrisse kõik vajalik ära paigutada (noh peaaegu, mõni asi ikka ununes perenaisel maha). Igal juhul kohver ja kotid koos sai sõidetud lõpuks Viljandi, seal oli perenaise ema vastas, kellele sai auto üle antud ja viimaseid kallistusi jagatud. Kell 11.30 sõitis buss Viljandist välja (loomulikult tunne Eestimaad buss läbi Türi - Paide). Tallinna lennujaamas kohtus perenaine veel sõbranna Triiniga, sõid koos lõunat - kartulisalat ja kakao - ja mulle ei andnud miskit. Jutustasid ja jätsid taaskohtumisteni. Turvaväravates tehti perenaisele lõhkeaine kontrolli, üllatus-üllatus see  oli negatiivne. Aga hea turvaline on küll kui selliseid asju tehakse. Lennuk tõusis õhku kell 16 ja sellega tõusid ka perenaise emotsioonid, lohutasin nii kuidas oskasin ja ta ütles, et ta hakkab teid kõiki lihtsalt igatsema väga. Lend sujus muidu hästi, aga enne Pariisi tehti meile natuke karuselli, tagapingis väiksed tüdrukud kiljusid õnnest, et liblikad kõhus, mõned vanemad reisijad olid natuke murelikud. Perenaine oli lihtsalt natuke väsinud ja tundis kerget iiveldust selle tivoli peale. Maanudmine oli rahulik. Perenaine pani mu kotti ja vedas mu Mäkki sööma, sest järgmise lennuni oli nii palju aega. Seal oli hea rahulik süüa ja netis veidi ringi surfata, et aega parajaks teha.
Ka Pariisi turvaväravates tehti perenaisele lõhkeaine kontrolli, mind nad valgustasid lihtsalt läbi. Kell 21.25 sai uuesti õhku tõustud ja juba kell 22.30 sai ka maandutud. Lennul pakuti juua ja küpsist :) Seekord karuselli ei pakutud. Nantes´i lennujaam on Tallinna lennujaamast väiksem. Pagasi käes, sai ustet väljudes otse airport shuttle bussile. Sellega sai 9 euro eest kesklinna Commerce´i . Seal oli meil vastas Peremees. Teda oli nii tore lõpuks näha. Tegelikult saab lennujaamast tavalise bussipiletiga ka kesklinna, aga kuna kaks trammiteed on remondis, siis ei toimi see teekond hästi sealt. Kesklinnast saime ka trammi asendusbussiga Petit Porti ja sealt jalutasime u 10min asjadega koju. Noh mina istusin kotis mugavalt kui nemad kõndisid.
Aga korter on mõnus - asub eesti mõistes 3. korrusel, prantslaste jaoks 2.korrusel ja on läbi kahe korruse. Esimesel korrusel on suur tuba köögi ja rõduga, teisel vannituba ja wc ning magamistuba. Seni kuni diivanit meil ei ole ilutseb seal kohas ilus sinise raamiga jalgratas, mida peremees putitab. Ma sain omale aukoha voodis patjade keskel. 
Neljapäev möödus suures koristamistuhinas (Perenaise jaoks loomulikult, mina vedelesin niisama). Samas ei vihja ma ka sellele, et peremees ei oleks eelnevalt koristanud, vastupidi oli küll, aga perenaine on lihtsalt suur koristamisefriik ja pidi kõik üle tegema - peremees ei pane talle pahaks seda, ta saab aru, et see on suurema heaolu nimel. Perenaine tegi päeval pausi vaid lõunasöögi valmistamiseks, sest peremees tuli koju lõunale. Hiljem sattus perenaine nii suurde hoogu, et märkamatult oli kell 19 läbi ja peremees tuli töölt koju. Ning aitas ülejäänud osa sättida ja koristada. Lõpuks tegi peremees ka söögi, sest perenaine läks pesema ja oli näljas. 
Reede perenaine puhkas ja harjus olukorraga. Tegi õhtuks söögi. Hiljem oli neil väike pidu - peremees kustus oma sõbrad külla, et perenaist tervitada. Neil vist oli lõbus, mind ei võetud kampa alla, olin üleval korrusel. Kuulsin, et nad mängisid Cards Against Humanity mängu ja jõid vist õlut või veini. Igasugu rahvusest inimesi oli - rumeenlased, sakslane, prantslane,... Hiljem perenaine rääkis, et väga toredad inimesed olid. Sõbralikud!
Laupäeval sain üksi voodisse jääda, sest perenaine ja peremees läksid shoppama Atlantise keskusesse. Seal asuvad kõik suuremad poed nagu meie Lõunakeskus Tartus. Käidid läbi IKEA, BUT ja Boulanger. Käik oli edukas - perenaisel oli nimekiri mida vaja ja sedasi saadi suhteliselt kiirelt kõik poed läbi käidud ja vajlikud asjad ostetud. Parim leid oli 200ml klaasid 12tk hind 2.59 ja see ei olnud IKEAst vaid BUTist. Sinna lähevad nad veelgi, IKEAsse ka, sest diivan ja voodi on sealt vaja saada (juhul kui nad saavad kelleltki autot laenata). Muidugi osteti veel föön, ahi , riidepuid, prügikastid jne ja saadi üsnagi eduliselt hakkama. Kui sisustamine valmis paneb perenaine kirja palju kulutama pidid. Mulle meeldib perenaise uus suur padi, see oli minu jaoks kõige parem ost.  
Transport on hetkel trammiteede remondi tõttu natuke jama seetõttu otsustati lähema toidupoe kasuks, sest päev oli juba pikk ja kurnav olnud. Ma ei kadetse üldse, et nad pidid shoppama.
Pühapäev möödus puhates, ilm ka soosis seda, sadas ja oli hall. Vaatasime märulifilmi John Wick 2 - kaks tundi ehtsat katkematut actionit!
Esmaspäeval ärkasid perenaine ja peremees vara nii enne kella 9, mina ei viitsinud end liigutada jäin voodisse. Nad panid riidesse ja lahkusid koos. Tagasi tuli perenaine koos kahe baguetteiga ja maasika koogiga. Sõin hommikust liiga palju, sest sai on nii maitsev siin, ja veeres poolpäeva lihtsalt ringi. Otsis netist rongipileteid sügisel Belfasti konverentsile minekuks ja Zaandami pulmapeole minekuks. Leidis aga otsustas, et peab veel peremehega ka nõu. Õppis isegi prantsuse keelt veidi. Vaatas ühe prantsuse keelse seriaali, et keele kuulamist harjutada.
Õhtul läksid nad jalutama (loomulikult pärast õhtusööki, mis perenaine meile valmistas).  Tegid Pont du Ceni  radadel 6 km ja naasid koju.Ilm oli hea, soe, aga mitte palav ja päike oli loojumas. Jõeäärsed rajad on juskui metsikus looduses olevad rajad ja petavad ära, et linnaelu on kohe siin samas.
Teisipäev on möödunud rahulikult, kerge hommikusöök, rongipiletite ostmine perenaise jaoks, peremees tööl ja mina päikese käes peesitamas. Täna lõpuks on vahelduv pilvisus Päikese kasuks ja perenaine istub rõdul lõunatades ja on lootususes, et saab oma ilusaid kleite kanda ja siiski mingi päev lahe äärde sõita. 

Järgmise nädalani!

PS!Vahepealse 2aasta kohta nii palju, et peremees õppis esimese aasta Nantesis, pärast Pariisi internshipi. Perenaine külastas meid. August-september 2016 sai Musuga sõidetud Nantes- Püreneed- Barcelona kõik koos ja Barcelona - Eesti sõitisime peremehega kahekesi. Perenaine töötas Eestis. November 2016 alustas peremees tööd Nantesis ja mina jäin koos perenaisega Eesti. September 2017 alustab peremees oma 3aastast doktoritöö projekti ja seepärast oleme ka meie nüüd perenaisega siin teda ergutamas.